Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews AirPods

Dit zijn de 5 beste (en goedkoopste) AirPods Pro alternatieven

Auteur: Daan Jeuken
2 reacties
goedkoop alternatief AirPods


Lees verder na de advertentie

Kortgeleden presenteerde Apple een nieuwe versie van de populairste draadloze oortjes ter wereld: de AirPods Pro. Hoewel het geweldige draadloze in-ears zijn, hebben ze ook een prijskaartje van € 279. Wat je zoekt is misschien een goedkoop AirPods alternatief, maar wat zijn dan je opties?

Beste AirPods alternatief

Hoe goed zijn de AirPods en AirPods Pro in vergelijking tot andere draadloze in-ears? We leggen de AirPods (Pro) langs de meetlat en vergelijken ze met vijf goede en goedkopere AirPods alternatieven: de i9s TWS, Sony WF-1000XM3, Soundcore Liberty Air, Marley Liberate Air en Sennheiser Momentum True Wireless.

AirPods alternatief AliExpress: i9s TWS

Wat doe je als je al een goede koptelefoon voor je iPhone hebt, maar eigenlijk ook wel geïnteresseerd bent in een setje AirPods? De AirPods zijn prijzig, maar op Marktplaats, Ebay en AliExpress staat het vol met goedkope ‘fakes’. Omdat we toch nieuwsgierig waren naar de kwaliteit van deze ‘vijf sterren Air Oordopjes’ bestelden we een setje. We kozen voor de i9s TWS, die volgens de verschillende reviews op de website stukken beter waren dan de vorige I7s TWS. De prijs? Omgerekend zo’n vier euro inclusief verzending.

Na zo’n vier weken wachten waren de fake-Pods binnen. Bij het openen valt meteen op dat de case heel flimsy aanvoelt en dat het klepje binnen een paar dagen af gaat breken. De Pods waren opgeladen en na een druk op de knop op een van de oortjes kon je ze pairen. Het bekende pop-up scherm dat je ook bij de echte AirPods te zien krijgt komt tevoorschijn. Na het starten van Spotify krijg je ook daadwerkelijk geluid uit het setje, maar bij onze versie was de muziek niet in balans. Dat was redelijk op te lossen door in de Toegankelijkheid-opties van je telefoon de balans iets te verslepen.

Het geluid klinkt erg plat en de touchbesturing is niet aanwezig. Je kunt wel op het knopje op een van de Pods klikken om bijvoorbeeld van muzieknummer te wisselen, maar fijn is anders. De Pods houden het zo’n 70 minuten vol met één lading, voordat je ze in de case moet opladen (voorzien van rode en blauwe ledjes). Dit goedkope AirPods alternatief werkt, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ze zijn leuk om een keer mee te spelen, maar daarna verlang je toch echt naar een goede koptelefoon of een setje echte AirPods.


kooptip

 (AliExpress): € 4,28

Sony WF-1000XM3 (3 sterren)

beste AirPods alternatief

De liefde voor de Sony WF-1000XM3 is al bijna verdwenen voordat je een noot hebt geluisterd. Om de dopjes te koppelen moet je een app downloaden, die vervolgens moeite heeft om de dopjes te vinden, drie pogingen nodig heeft om een firmware-update te installeren, vol zit met overbodige en onduidelijke afkortingen, en die vage opties aanbiedt, zoals het in- of uitschakelen van DSEE HX – wie weet wat het is? – en een instelmogelijkheid voor als het geluid regelmatig hapert – blijkbaar gaat Sony er al van uit dat dat gebeurt.

In de app kun je ook de equalizer van de earbuds instellen. Doorgaans vinden we dat een zwaktebod; muziek is al gemixt zoals een artiest en producer het wil, elke speaker of koptelefoon moet dat zo neutraal mogelijk weergeven. Bij deze Sony’s zijn we de equalizer echter dankbaar, want in neutrale stand is het geluid zeer teleurstellend, vergeleken met de AirPods Pro.

De WF-1000XM3 heeft actieve noise cancelling, net als de AirPods Pro. Leuk is dat deze zichzelf kan instellen op basis van jouw beweging: zit je stil dan laat hij minder door dan op de fiets. Helaas wordt met deze actieve modus het geluid ook minder goed dan gewoon met NC aan. Ook leuk lijkt de 360 reality audio, maar helaas werkt dit bijna nergens mee.

Net als de AirPods bedien je de muziek via de dopjes, door erop te tikken – doe je een dopje uit, dan stopt de muziek. Tikken is gemakkelijker dan de sensor van de AirPods Pro, maar ook iets minder prettig voor de gehoorgang. De dopjes zelf zitten prima, maar vullen je oorschelp en zitten daardoor minder lang prettig. En dat is jammer, want de accu houdt het 1,5 uur langer vol. Met de laadcase (die maar liefst dubbel zo groot is als die van de AirPods) heb je 24 uur muziek.

Sony WF-1000XM3: € 234,95

Soundcore Liberty Air (3,5 sterren)

Dit is het goedkoopste AirPods alternatief in deze vergelijkende test – het is eerlijker om deze met de AirPods te vergelijken dan met de Pro’s. Het koppelen gaat razendsnel, zeker vergeleken met de Sony’s hierboven. Zodra je het doosje opent, verschijnen de Soundcores in de bluetooth-voorkeuren. Hier is verder niets in te stellen, maar dat is niet erg.

Het uiterlijk van de Liberty’s is duidelijk geïnspireerd door de AirPods. Iets minder chic, maar wel optioneel in het zwart – voor de liefhebbers. Door op de dopjes te tikken heb je dezelfde bedieningsopties als de AirPods Pro – dat is dus meer dan de gewone AirPods. Uitnemen om de muziek te stoppen werkt helaas niet. Wel zijn ze waterdicht (IPX 5).

Doordat ze rubberen dopjes hebben, net als de AirPods Pro, dempen ze wel meer buitengeluid (zonder actieve noise cancelling), en zullen ze beter blijven zitten bij mensen die de AirPods verliezen. De geluidskwaliteit is helaas ook wel minder dan de AirPods. Je mist diepe en lage tonen en het totaal is vooral minder ruimtelijk. En daar draait het eigenlijk toch om.

Soundcore Liberty Air: € 95,95

Marley Liberate Air (4,5 sterren)

Qua naam lijken de dopjes erg veel op de voorgaande, en ook qua prijs zitten ze nog onder de gewone AirPods. Maar de dopjes van Marley ogen allesbehalve goedkoop. De bamboe afwerking maakt ze uniek en stijlvol. Dankzij de rubbers blijven ze goed zitten en hoor je minder geluid van buiten. De dopjes zijn klein, waardoor ze lang comfortabel blijven zitten. Ook op de Marleys kun je tikken om de muziek te pauzeren/starten en het vorige of volgende nummer te kiezen. Uitnemen om muziek te pauzeren werkt helaas dan weer niet.

Over de geluidskwaliteit zijn we in eerste instantie aangenaam verrast. Wanneer we een paar keer op en neer schakelen tussen deze dopjes en de (gewone) AirPods, moeten we concluderen dat Apple’s dopjes voller geluid hebben en ruimtelijker klinken. Dit AirPods alternatief is wat scheller. Maar vergeleken met de honderd euro duurdere Sony’s verkiezen wij de dopjes van Marley.

Tot slot wint Marley Liberate Air het op twee punten wel van de AirPods: de accuduur is met 9 uur véél beter dan de 5 van de AirPods. Met case kom je tot 32 uur en na 10 minuutjes laden heb je weer 4 uur luisterplezier. Bovendien zijn de Liberates net zo waterdicht als de AirPods Pro.

Marley Liberate Air: € 149,91

Sennheiser Momentum True Wireless (4 sterren)

AirPods alternatieven

De enige dopjes in deze test die qua prijs in de buurt komen van de AirPods Pro. Dat schept verwachtingen. De case is stijlvol, het koppelen verloopt soepel en je stopt ze direct goed in je oren. De Sennheiser Momentum True Wireless zijn in oppervlakte zo groot dat ze je hele oorschelp vullen. Hierdoor gaan ze (in ieder geval in mijn oren) ook al vrij snel irriteren. Ook de oplaadcase is erg groot, vergeleken met die van Apple. En mocht je hopen dat je hier meer accu voor terugkrijgt, dan kom je bedrogen uit. Slechts 4 uur met de dopjes, slechts 12 uur met de case.

Je bedient de Sennheisers door op de oordopjes te tikken. Doordat de functies van het linker en rechter oortje anders zijn, heb je meer bedieningsopties dan bij de AirPods Pro. Je kunt zelfs het volume instellen – halleluja! Net als de Pro’s hebben de Sennheisers ruisonderdrukking én een transparantiemodus. En haal je ze uit je oren … dan pauzeert de muziek. Draadloos opladen is er niet bij, het werkt via usb-c.

Tot slot, het geluid. De Sennheisers zijn de glansrijke winnaars van alle in-ears in deze vergelijkende test. De muziek klinkt goed en luistert prettig. En dat alles zonder zelf iets in te stellen. Ze kunnen ook de strijd aan met de AirPods Pro, maar verliezen die wat ons betreft wel. De balans bij Sennheiser slaat namelijk door in het laag; er zit te veel bas in de mix. Hierdoor klinkt de muziek wel dik, en sommige mensen houden van een portie extra bas. Maar de AirPods zijn het beste in balans.

Sennheiser Momentum True Wireless: € 249.

Deze test stond ook in iCreate 114.