Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

AirPods Pro review: voor wie zijn ze bedoeld?

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
AirPods Pro review


Lees verder na de advertentie

Toen Apple in 2016 de AirPods lanceerde, kon niemand bevroeden dat het zo’n succes zou worden. Het uiterlijk werd beschimpt, de geluidskwaliteit was ok, maar voor dezelfde prijs waren er genoeg beter klinkende (over- en on-ear) koptelefoons verkrijgbaar. Toch bleek de consument dat niet-fantastische geluid graag weg te strepen tegen het gebruiksgemak en werd dat bijzondere ontwerp een hit. De AirPods Pro borduren voort op dit succes en pakken het grootste bezwaar aan. Wij hebben ze inmiddels getest en vroegen ons voor deze AirPods Pro review twee dingen af: Hoe goed zijn de AirPods Pro? En voor wie zijn ze bedoeld?

AirPods Pro review: een bekend gezicht

Gezien het succes en het statussymbool van de AirPods, is het logisch dat Apple het uiterlijk nauwelijks heeft veranderd en er geen nieuwe kleurtjes zijn: het wit is iconisch. Voor de nieuwe functionaliteit gaan er rubberen dopjes in je oor, waardoor ze nóg beter blijven zitten, maar van de buitenkant zie je dit niet. Je spot het verschil doordat het stammetje iets korter is geworden en aan wat details.

Bij het ontwerp heeft Apple ook rekening gehouden met water. De AirPods Pro zijn zweet- en waterbestendig voor sporten en trainingen buiten water. Zwemmen of surfen, of ermee in bad gaan, is nog steeds niet de bedoeling, maar hardlopen door de regen moet geen probleem meer zijn. Deze vooruitgang zal iedereen omarmen.

De AirPods Pro worden geleverd met drie maten rubberen ‘oorkussentjes’. Om te weten welke voor jou het beste zijn, heeft Apple een handige pasvormtest gemaakt, die aangeeft of de dopjes goed afdichten of niet. De test gaf bij mij aan dat alle maten goed zijn – ik kies dus maar de meest comfortabele. Het wisselen is even prutsen, maar zal iedereen uiteindelijk lukken. De pods zitten prettig en gaan ook na langere tijd nog niet irriteren. De zwarte strepen aan de buitenkant zijn luchtgaten, die zorgen dat de luchtdruk binnen en buiten het oor gelijk blijft, om ook zo het draagcomfort hoog te houden. Dit voorkomt tevens dat geluiden die je zelf maakt – met slikken of kauwen bijvoorbeeld – niet zo gek klinken als bij andere in-ears.

Noise cancelling


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Bij uitstek de belangrijkste nieuwe functie van de AirPod Pro is noise cancelling, ofwel ruisonderdrukking. Doordat de kussentjes je gehoorgang helemaal vullen, sluiten de Pro’s sowieso beter af dan de gewone AirPods. Daar verdwijnt het eerste omgevingsgeluid al. Schakel je de ruisonderdrukking vervolgens in, dan gaat er een wereld voor je open. Of dicht, het is maar hoe je het bekijkt. Wil je in een drukke omgeving als een café of trein wat rust om je heen creëren, dan maken de AirPod Pro’s zónder muziek al een groot verschil. Het laatste beetje geluid dát er nog doorheen komt, verdwijnt zodra je een plaatje opzet. Welkom in je eigen wereld.

Wil je toch weer even naar de werkelijkheid terug, dan schakel je de transparantiemodus in. De noise cancelling wordt uitgeschakeld en omgevingsgeluid wordt doorgesluisd. Normaal klinkt dit bij in-ears wat doffer, omdat je nog afdichtende rubbertjes in je oren hebt, maar de transparantiemodus neutraliseert dit effect. Met muziek aan hoor je meer van je omgeving – handig en veilig in het verkeer of op plekken waar iets wordt omgeroepen – maar om mensen goed te verstaan moet je de muziek toch even pauzeren. Vervolgens klinkt en voelt de buitenwereld zo natuurlijk dat je bijna vergeet dat je die dopjes in je oren hebt. Sterker nog, de buitenwereld klinkt nog iets scherper en helderder dan zonder de dopjes in. Of zijn mijn oren al zo slecht? Pas als je zelf praat, hoor je dat het anders klinkt. Technologisch gezien is er dus eigenlijk geen reden meer om de oordopjes uit te halen als je met iemand praat – sociaal blijft het echter toch nog wel wenselijk.

Druksensor

Je wisselt tussen noise cancelling en de transparantiemodus via het Bedieningspaneel op je iPhone of iPad, of via een druk op het nieuwe knopje op iedere pod; de druksensor genaamd. Bij de normale AirPods kun je met een tik op de zijkant één actie uitvoeren. Om tussen de modi te wisselen houd je de knop langer in, met een, twee of drie korte klikken pauzeer/start je de muziek of ga je naar het volgende of vorige nummer. Er is eigenlijk maar één bedieningsoptie die je nog mist: het volume aanpassen. Dat moet dan weer via Siri of je apparaat.

Deze sensor vergt wel enige gewenning. In eerste instantie is het best even zoeken waar je moet drukken, daarna duurt het nog even voor je helemaal door hebt hóé je precies moet drukken. Na wat trial & error, krijg je het uiteindelijk wel in de vingers. Ondanks dat je de sensor niet daadwerkelijk indrukt, is het wel prettig dat je een bevestigend klikje hoort.

AirPods Pro review: geluidskwaliteit

Naast het effect van de noise cancelling heeft Apple de geluidskwaliteit van de AirPods Pro zelf ook aangepakt. Dankzij ‘Adaptieve EQ’ past het geluid zich aan op de vorm van je oren. De microfoon aan de binnenkant meet wat jij hoort en past de middelhoge en lage frequentie hierop aan. 

Het klinkt allemaal mooi, maar het effect hiervan is veel minder groot dan dat van noise cancelling. Vergelijk je de AirPods en AirPods Pro puur en alleen op basis van de muziek, dan moet je akelig scherpe oren hebben om het verschil op te merken. Vergelijk je ze met draadloze on-ears zoals de Teufel Airy (€ 149, zonder noise cancelling) of Libratone Q Adapt (€ 139, met noise cancelling), dan moet je concluderen dat de in-ears de strijd echt nog niet kunnen winnen. 

Voor wie zijn ze?

Deze laatste conclusie leidt tot in deze AirPods Pro review onze slotvraag: voor wie zijn de AirPods Pro bedoeld? Zoals gezegd laat het succes van de originele AirPods zien dat veel gebruikers de mindere geluidskwaliteit graag wegstrepen tegen het gebruiksgemak. Bovendien zijn de AirPods met € 179 best scherp geprijsd. Concurrerende fabrikanten zijn er de laatste jaren niet of nauwelijks in geslaagd om net zulke compacte, goed werkende en aardig klinkende draadloze in-ears op de markt te brengen voor hetzelfde bedrag.

De upgrade naar AirPods met draadloze oplaadcase is 50 euro – dat is behoorlijk fors voor een detail aan extra functionaliteit. Hecht je hier echter waarde aan, dan is de stap naar de AirPods Pro (€ 279) ook niet groot meer. Voor 50 euro meer krijg je onder andere waterbestendigheid, een handige druksensor en vooral noise cancelling.

Vind je draadloos opladen echter niet zo nodig, dan wordt de keuze moeilijker. Je betaalt 100 euro extra voor beter geluid, maar echt ‘pro’ kun je dat geluid nog altijd niet noemen. Wie op zoek is naar zo goed mogelijk geluid, vindt in de on- en over-ear-markt beter klinkende én goedkopere opties. We zouden deze mensen eerder adviseren om de standaard AirPods voor de alledaagse zaken te kopen en een on-ear voor de optimaal-genieten-momenten. 

Wil je echter het beste van twee werelden, dan zullen de AirPods Pro je absoluut niet teleurstellen. Je hebt alle gemakken en hipheidskenmerken van de originele AirPods, plus allerlei handige verbeteringen zoals waterbestendigheid en de druksensor. Maar het is vooral noise cancelling wat de show steelt.

Pluspunten

  • Noise cancelling en transparatiemodus werken super
  • Waterdicht(er)
  • Extra bedieningsknop

Minpunten

  • Geluid is wel verbeterd; maar nog steeds niet echt ‘pro’