Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

De beste scan-app voor je iPhone

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
De beste scan-app: Adobe Scan

Met je iPhone kun je uitstekend documenten scannen. Dat hebben app-ontwikkelaars dat ook al lang door, want er staat inmiddels een waar oerwoud aan scan-apps in de App Store. Voor de meeste apps moet je (maandelijks) een bedrag betalen, maar er zijn ook gratis apps beschikbaar. Maar wat is nu de beste scan-app? Onze favoriete scan-app is doeltreffend en functioneel, en kost je ook nog eens helemaal niets. Daarnaast stellen we uiteraard ook de beste alternatieven aan je voor.

Lees verder na de advertentie

De beste scan-app: Adobe Scan

Ben je op zoek naar de beste iPhone-app om documenten te scannen, dan raden we je Adobe Scan aan. Deze app is handig in gebruik, biedt de functies die je nodig hebt en is bovendien gratis. Er zijn apps die uitgebreider zijn, met allerlei extra functies. Maar Adobe Scan laat zien dat het niet nodig is om te betalen voor een app als je puur en alleen documenten wilt scannen. Overigens heeft Adobe Scan ook extra functies. Wil je die gebruiken, dan moet je alsnog betalen. Maar om simpelweg documenten te scannen, heb je die niet nodig.

Hoe werkt de beste scan-app?

Wanneer je Adobe Scan voor het eerst opent, log je in met je Adobe- of Apple-account.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

beste scan-app: adobe scan
 • Vul eventueel je gegevens aan en tik vervolgens op ‘Beginnen’.
 • Richt de camera van je iPhone op een document en tik op het scherm.
 • Houd je iPhone stil terwijl Adobe Scan de randen bepaalt en de scan maakt.
 • Pas de randen aan en tik op ‘Doorgaan’.
 • Open de scan door rechtsonder op de preview te tikken.
adobe scan uitsnede

Als het goed is, heb je nu al een heel aardige scan van het document. Als je er tevreden mee bent, tik je rechtsboven op ‘PDF opslaan’. Overigens staat de app standaard ingesteld op ‘Document’, maar voordat je een scan maakt, kun je ook kiezen voor ‘Whiteboard’, ‘Boek’, of ‘Visitekaartje’. In het laatste geval kun je de contactpersoon na het scannen automatisch toevoegen aan Contacten.

Meer opties

beste scan-app: adobe scan filters

Als je wilt, kun je eerst nog wat dingen aanpassen aan het gescande document:

 • Adobe Scan kleurt het document automatisch in, zodat je duidelijke zwarte tekst op een witte achtergrond ziet. Dat is in veel gevallen een prima optie, maar via ‘filters’ onderin kun je dit desgewenst aanpassen.
 • Zitten er vlekjes in je scan, dan verwijder je die heel eenvoudig door beneden op ‘Opschonen’ te tikken. Je gumt de vlekjes dan als het ware weg.
 • Via ‘Paginaformaat’ kun je de grootte van het document aanpassen. Kies bijvoorbeeld voor ‘A4 Staand’ als je het document later op één pagina wilt afdrukken.
adobe scan ocr

Wanneer je de scan hebt opgeslagen als pdf, dan kun je die vervolgens openen in bijvoorbeeld Acrobat Reader. Adobe Scan maakt gebruik van OCR (Optical Character Recognition), wat betekent dat je in de pdf de tekst kunt selecteren en kopiëren zoals je gewend bent. Dat werkt prima, zolang de kwaliteit van de scan maar goed is. De scans worden standaard opgeslagen in de Document Cloud van Adobe (tot 2 GB), maar je kunt ze uiteraard ook handmatig delen.

Premium-tools

adobe scan premium tools

Ben je bereid om te betalen voor de extra functies van de beste scan-app, dan krijg je onder meer de mogelijkheid om je gescande pdf’s te exporteren naar Word. Ook kun je meerdere bestanden samenvoegen, bestanden comprimeren en beveiligen met een wachtwoord. En je krijgt tot 20 GB online opslagruimte. Je kunt de functies 7 dagen gratis uitproberen, maar daarna kost het je € 10,99 per maand.

Ook interessant: Evernote Scannable

Evernote Scannable is eveneens gratis en werkt op een vergelijkbare manier als Adobe Scan. Hoewel je net iets minder opties hebt, is de kwaliteit van de scans zonder meer uitstekend. Scans van één pagina worden standaard opgeslagen als afbeelding en niet als pdf. Dit verander je eenvoudig in de instellingen. Evernote Scannable biedt net als Adobe Scan de optie om visitekaartjes te scannen en de contactpersoon automatisch toe te voegen aan Contacten. Verder heb je in de instellingen de mogelijkheid om de flitser tijdens het scannen aan of uit te zetten.

evernote scannable

Je kunt scans van Evernote Scannable direct delen. Kies je ervoor om ze eerst op te slaan, dan heb je de keuze uit ‘Evernote’ en ‘Filmrol’. In het laatste geval vind je de scans terug in de app Foto’s.  Daarnaast worden de scans binnen Evernote Scannable automatisch gedurende 30 dagen opgeslagen onder ‘Recent’. Wil je je scans langer bewaren, dan is het dus een goed idee om ze gelijk handmatig op te slaan of te delen.

Adobe Scan: Betaalde alternatieven

 • PDF Archiver: Naast scannen kun je met deze app ook eenvoudig tags toevoegen aan je scans, waardoor je ze later veel makkelijker terug kunt vinden. Verder kun je de kwaliteit van de pdf aanpassen, bijvoorbeeld om opslagruimte te besparen. Je betaalt voor PDF Archiver € 1,99 per maand, € 7,99 per jaar of € 26,99 voor een levenslang abonnement. PDF Archiver is niet beschikbaar in het Nederlands.
 • Prizmo: Deze app heeft veel ervaring met het herkennen van tekst (OCR) en gebruikt ‘machine learning’ voor snelle en uitstekende resultaten. Je scant eenvoudig meerdere pagina’s na elkaar, voegt ze samen tot één pdf en slaat ze onder meer op in de iCloud. Wil je geen watermerk in je scans, dan koop je eenmalig het Premium Pack (€ 19,99).
 • Swiftscan: SwiftScan (voorheen ScanPro) heeft meer mogelijkheden dan de beste scan-app Adobe Scan. Denk aan zaken als aangepaste mappen, slimme bestandsnamen, beveiliging en automatische iCloud-synchronisatie. Je kunt SwiftScan gebruiken voor het scannen van boeken, visitekaartjes en zelfs foto’s. De kosten bedragen € 7,99 per maand of € 42,99 per jaar.
 • Scanner Pro: Een zeer snelle en gebruiksvriendelijke scan-app die je € 10,49 per maand kost, of € 31,99 per jaar. Je kunt Scanner Pro ook gratis gebruiken, maar dan moet je genoegen nemen met een watermerk in je scans. De app heeft een prima OCR en je kunt je scans beveiligen met een wachtwoord. Scanner Pro is wel Engelstalig.

Bestanden en Notities

De meest eenvoudige manier om gratis documenten te scannen is met de app Bestanden of Notities. Die staan al standaard op je iPhone en iPad. Je hebt dan nauwelijks extra mogelijkheden, maar het scannen gaat voor de rest prima. Scannen in Bestanden werkt als volgt:

 • Open de app Bestanden.
 • Tik rechtsonder op ‘Blader’.
 • Tik op de drie puntjes rechtsboven in beeld.
 • Tik op ‘Scan documenten’.
app Bestanden scannen

Je kunt de scan bijsnijden, en je hebt de keuze uit Kleur, Grijstinten, Zwart-wit en Foto. Meer opties zijn er niet. Heb je iOS 15, dan kun je ook de tekst in de scan selecteren en kopiëren, mits je de functie Livetekst hebt geactiveerd. Heb je een oudere versie, dan kun je dus beter Adobe Scan gebruiken!

In de app Notities kun je de scanner eveneens gebruiken. Dat gaat wel net wat anders. Hoe precies? We leggen het graag voor je uit: zo kun je een document scannen met iPhone.