Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Apple Watch Ultra: gemaakt voor avontuur!

Auteur: iCreate
0 reacties
Rvw_ultra_144

En zo ineens heeft Apple de Ultra in het Watch-assortiment gestopt: een kloeke klok vergeleken met de normale Apple Watches, en ook alleen maar in 49 millimeter-maat en met zowel GPS als Cellular te krijgen. En dit keer is de behuizing niet van aluminium (wat relatief zacht is en sneller krast) of roestvrij staal, maar van extra robuust titanium. Deze Apple Watch is dus gemaakt voor het avontuur! Maar ook als je gewoon ‘de beste Apple Watch’ wilt, is de Ultra hét model dat je wilt. En waarom dat zo is, leggen we je uit in deze Apple Watch Ultra-review.

Bestel de Apple Watch Ultra

Meer scherm

De Apple Watch Ultra is Apple’s antwoord op extra stoere en lompe outdoorhorloges. Het stoerder ogende uiterlijk komt niet alleen door de flinke behuizing in matte titaniumkleur: het always-on-scherm is afgevlakt en heeft een dunne titanium beschermrand, en de Ultra is ruim 14 millimeter dik. Titanium is gelukkig een bijzonder licht materiaal, waardoor de Ultra ondanks zijn forse formaat niet zwaar is. Wel zal hij niet om elke pols even goed ogen. Met een vlakkere pols kom je echter nog wel weg met een wat minder forse polsomtrek.

Het vlakke scherm is voorzien van zeer krasbestendig saffierglas. Bovendien biedt het display tot 2000 nits aan helderheid. De interface krijgt nu iets meer de ruimte, waardoor het scherm net wat relaxter afleesbaar is of juist meer informatie kan weergeven.

Nieuwe actieknop

Apple Watch Ultra actieknop

De Digital Crown en de knop aan de rechterkant van de kast zitten op een kleine uitstulping geplaatst. Het scrolwiel heeft een oranje accentkleur meegekregen, dezelfde kleur als de grote actieknop aan de linkerkant van de behuizing. Die actieknop is dan ook een nieuwigheidje van de Ultra.

Je stelt deze knop in om bijvoorbeeld de Workout-app te starten, een waypoint te zetten, de zaklamp aan te knippen of een Opdracht af te draaien. Als je eenmaal een optie gekozen hebt, is er afhankelijk van die app nog meer te kiezen. Je kunt dan bijvoorbeeld meteen een specifieke Workout starten in plaats van alleen de app. De mogelijkheden van de knop hangen af van je ­activiteit. Overigens zijn niet alle apps al aangepast op het gebruik met de actieknop.

Langere accuduur

Door zijn forsere kastformaat heeft de Ultra ook de ruimte voor een grotere accu, waardoor de Ultra de langste accuduur heeft uit de Apple Watch-reeks: tot 36 uur (tot 18 met 4G). Dit houdt in dat de Ultra bij standaard gebruik niet elke avond aan de lader hoeft, maar gemakkelijk één maar soms ook twee nachten laderloos kan overbruggen. Je krijgt een laadpuck met usb-c-uiteinde meegeleverd. Hiermee kun je zelfs snelladen als je minimaal een 20-watt lader gebruikt (zoals die van Apple). Met deze combinatie laad je hem in één uur van leeg naar 80 procent op.

Dieper duiken, nauwkeuriger meten

Apple Watch Ultra duiken

De waterbestendigheid ligt in plaats van op 50 meter nu op 100 meter. Dit houdt in dat je er zonder problemen mee kunt gaan zwemmen en duiken tot 40 meter. De Ultra toont ondergedompeld ook meteen een dieptemeter inclusief de temperatuur van het water. De app Oceanic+ (gratis te downloaden in de App Store) doet dienst als duikcomputer.

De Ultra houdt ook weer het zuurstofgehalte in je bloed bij, kan je hartslag en conditiewaardes meten, en je ziet meldingen bij een hoge, lage of onregelmatige hartslag. De veiligheidsopties zijn uitgebreid met een sirene van 86 decibel die tot op 180 meter afstand hoorbaar is. De nieuwe oranje actieknop enkele seconden ingedrukt houden triggert de sirene.

Als je bang bent hem per abuis af te laten gaan: de optie is uit te schakelen via de instellingen in de Watch-app op je iPhone. Aangezien Apple de Ultra heeft ontworpen voor outdoor-sporters, is de gps nauwkeuriger met een dual frequency-systeem. En zoals gezegd, de Ultra heeft standaard zowel Cellular (4G) als GPS.

Bandenselectie

Apple Watch Ultra bandjes

Bij aanschaf valt er te kiezen uit een drietal banden. Het Alpine-bandje heeft twee lagen textiel met lussen waar je een titanium G-haak in vastmaakt. Dan is er de Trail-band van geweven nylon die veel wegheeft van het bestaande geweven sportbandje – maar dan in een versie die supersnel te verstellen is. De Ocean-band voor watersport is van elastomeer en bevat een buisjesstructuur waar je een verstelbare metalen lus als extra vergrendeling doorheen kunt halen, of vastmaakt als normale ‘keeper’ voor je band.

De prijs van de normale banden van Apple zijn al fors, maar 99 euro voor de bandjes voor de Ultra is wel heel erg prijzig. Gelukkig passen de banden van de ‘normale’ Watch van 42 millimeter of groter ook prima op de Ultra, dus als je daar nog een hele collectie van hebt liggen scheelt dat weer.

Satelliet-SOS

Mocht je echt ergens in the middle of nowhere zitten zonder mobiel bereik maar in een noodsituatie belanden, zou de Emergency SOS via satelliet-optie een uitkomst zijn. Helaas zit deze functie níét op de Ultra, maar alleen op de iPhone 14 (Plus) en iPhone 14 Pro (Max).

Zodra je telefoon merkt dat je geen verbinding kunt maken met een standaard mobiel netwerk, verschijnt de optie in je scherm en word je gevraagd je telefoon richting de satelliet te richten. Die functie hadden we graag op de Ultra gezien – maar gezien de beperkte grootte is het niet gek dat hij ontbreekt.

De prijs van 999 euro is natuurlijk niet misselijk voor een smartwatch. Als je kijkt naar de sportwatches die outdoorfanaten gebruiken, is hij inderdaad behoorlijk prijzig. Wel krijg je voor de meerprijs een strak ogende, lichte titanium behuizing die tegen een stootje kan. En daarnaast krijg je een volwassen en compleet ecosysteem met uitgebreide software en opties.

Wel haalt zijn accuduur het niet bij de ‘echte’ outdoorhorloges. Als je graag een stevigere behuizing dan het zachte aluminium wilt, kun je bij de Apple Watch Series 8 ook gaan voor een roestvrij stalen behuizing, maar daar ben je ook minimaal 850 euro voor kwijt. Dan is de prijs van de Ultra ineens niet meer zo heel gek.

Conclusie Apple Watch Ultra review

https://youtu.be/tidgsqAf_tI

Als je voorheen een Apple Watch droeg en een langere accuduur, meer robuustheid en een groter scherm prettig vindt – en nog redelijk actief bent ook – dan is de Ultra een mooie upgrade.

Pluspunten

  • Lekker groot.
  • Helder scherm.
  • Robuuste behuizing.

Minpunten

  • Forse prijs
  • ook voor de horlogebandjes.