Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

Apple Watch Series 4: een horloge om voor te vallen

Auteur: Laura Grootaarts
4 reacties

Sinds dit najaar is bij Apple een compleet vernieuwde Apple Watch te koop: de Apple Watch Series 4. Een grote update ten opzichte van alle eerdere modellen! En dat bedoelen we in eerste instantie letterlijk. Wij hebben de nieuwe Apple Watch uitgebreid getest – dit is wat je ervan moet weten.

https://youtu.be/6EiI5_-7liQ

Apple Watch Series 4 44mm

Zoals altijd heeft Apple een grote en een kleine Apple Watch in het assortiment. Voorheen kon je kiezen uit een 38- en 42-mm kast, de opvolgers zijn 40 en 44 mm groot. Doe je de Watch om, dan zie je dat er niet direct aan af. De kast is dunner dan die van de Apple Watch Series 3: 10,7 in plaats van 11,4 mm dik – wat nog altijd dikker is dan de originele Apple Watch. Bij het dragen merk je hoegenaamd niks van het groeistuipje. Sterker nog: je kunt gewoon je oude Apple Watch-bandjes blijven gebruiken, die passen nog. Maar wanneer het scherm oplicht, dan kan het verschil je onmogelijk nog ontgaan.

Apple Watch Series 4 review


kooptip


De iPhone 16 Plus nu met €100 inruilbonus!


De iPhone 16 Plus nu met €100 inruilbonus!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

De grootste Watch heeft een beeldoppervlak dat ruim dertig procent groter is dan dat van zijn voorganger. Dat zit hem niet alleen in die paar extra millimeters, maar heeft alles te maken met de iPhone X-behandeling die Apple heeft losgelaten op de Apple Watch. De voorkant is één en al scherm. De randen eromheen zijn een stuk smaller dan voorheen – vaak zie je ze niet eens, omdat het zwart van de randen naadloos overgaat in het gitzwarte oled-scherm. Daarbij loopt het scherm helemaal door tot in de hoekjes. Die zijn veel ronder dan voorheen. Mocht de Apple Watch zo verder evolueren, dan is de Apple Watch binnen een paar jaar misschien wel rond. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar als je naar de oudere modellen kijkt, lijken die plotsklaps stukken hoekiger.

Gemakkelijker te bedienen

Het grotere scherm van de Apple Watch zorgt voor een heel andere gebruikerservaring. De honingraat-achtige structuur waarin de apps zijn opgesteld, komt nu eindelijk eens goed tot zijn recht. Niet iedereen was even gecharmeerd van deze rasterweergave, maar daar zou nu weleens verandering in kunnen komen. Door het hele systeem heen is het scherm beter afleesbaar geworden. Kwam er voorheen een e-mailbericht binnen bijvoorbeeld, dan greep je toch al snel naar je iPhone om die eens rustig door te nemen. Nu zijn mails prima leesbaar op je Watch.

De iPhone kan dus vaker in je broekzak blijven zitten. Niet alleen omdat tekst en beeld veel beter te zien zijn op het scherm, maar ook omdat door de grotere interface alles veel gemakkelijker te bedienen is. Knopjes op het scherm zijn een flink stuk groter en daardoor beter hanteerbaar. Wilde je in Berichten nog weleens op nét het verkeerde standaard-antwoord of een ongepaste emoji tikken, dan is dat is nu verleden tijd. De apps van Apple zijn uitstekend geoptimaliseerd voor dit nieuwe grote scherm, de apps van derden zijn er op dit moment nog lang niet allemaal klaar voor.

Apple Watch Series 4 wijzerplaten

Apple Watch Series 4

Het scherm in al zijn glorie zie je vooral met de nieuwe Apple Watch series 4 wijzerplaten, waarvan sommige exclusief voor de Series 4 zijn. Voor een kleiner scherm zijn ze eenvoudigweg niet geschikt. In de eerste plaats zijn er de wijzerplaten Fire and Water, Liquid Metal en Vapor. Deze wijzerplaten zijn er in principe ook voor de oudere Apple Watch-modellen, maar met een belangrijk verschil: daar zijn ze rond, op de Series 4 zijn ze schermvullend.

De animaties lopen door tot in de uiterste hoekjes en zien er schitterend uit. Animaties mag je het trouwens niet eens noemen, want dat zou insinueren dat ze zo uit een computer komen rollen. Apple heeft echter alles uit de kast gehaald om echte materialen zo fraai mogelijk op beeld vast te leggen. Het resultaat mag er wezen en is bijna hypnotiserend. Maar hoe mooi ook: deze wijzerplaten hebben een bijzonder groot nadeel. Er is in deze schermvullende weergave geen ruimte meer voor complicaties, wat ze toch minder functioneel maakt. Je ziet hoe laat het is, en dat was het dan.

Infograph wijzerplaat

Apple Watch Series 4

Maar dan komt de nieuwe Apple Watch-wijzerplaat Infograph om de hoek kijken. Apple heeft ieder van de 164.864 pixels in het scherm gebruikt om deze wijzerplaat zo optimaal mogelijk te benutten, en heeft het voor elkaar gekregen om maar liefst acht complicaties bij elkaar te proppen. Acht! Het is bijna te veel van het goede en sommigen zullen deze wijzerplaat als te druk beschouwen. In eerste instantie zie je zó veel icoontjes, zó veel kleurtjes, zó veel gekrioel.

Maar na een tijdje ben ik van de initiële schrik bekomen, en moet ik toegeven dat dit mijn favoriete wijzerplaat is. Voornamelijk omdat je je favoriete functies in een handomdraai geactiveerd heb. Er zijn twee varianten van de wijzerplaat: Infograph, met een ‘analoge’ wijzerplaat, en Infograph Modular, die meer digitaal georiënteerd is. Deze biedt ruimte aan iets minder complicaties, maar licht wel één complicatie in het groot uit. De weersvoorspelling voor de komende dagen, of – zoals in de afbeelding op de vorige pagina – je activiteit gedurende de dag. En dat tot in detail!

Wat op dit moment wel jammer is, is dat er nog weinig complicaties van derde partijen beschikbaar zijn voor de Infograph-wijzerplaat. Je bent aangewezen op wat Apple je te bieden heeft. Logisch ook, want ontwikkelaars moeten daar echt nog even induiken. We verwachten wel dat dit goed gaat komen. Wat we op korte termijn echter nog steeds niet zien gebeuren, is dat Apple complete wijzerplaten van derde partijen toestaat. Het heeft Fitbit en Androids Wear OS geen windeieren gelegd, maar Apple waagt er zich niet aan. Het zou te veel invloed hebben op de look van de Apple Watch, iets wat ze graag zelf in de hand houden.

Batterijduur

Je zou misschien verwachten dat een groter scherm ook consequenties heeft voor de batterij­duur, evenals de nieuwe en snellere processor. Bovendien is de batterij wat dunner vanwege de slankere behuizing. Apple claimt zelf dat de batterij even lang meegaat als die van de Watch Series 3. Wat ons betreft doen ze daarmee zichzelf tekort, want we kunnen toch een stuk langer door op één lading. Twee dagen is goed te doen. Een accu die krachtiger is dan we mogen verwachten, dus. Wat ook krachtig is, is de speaker. Deze is tot 50 procent luider: Siri schalt harder dan ooit tevoren door de ruimte. Telefoongesprekken zijn veel beter verstaanbaar en andersom ben jij ook veel beter verstaanbaar voor jouw gesprekspartner. Dat heeft alles te maken met de nieuwe locatie van de microfoon: tegenover de speaker. Eerst zat hij ernaast, want nogal eens voor echovorming zorgde.

Digitale kroon

Een heel mooie verbetering is de haptische feedback die de digitale kroon voortaan geeft. Scrol je door lijsten heen, of zoom je in op een foto dan voel je kleine tikjes. Alsof je echt aan een tandwieltje draait, het doet mechanisch aan. Onmisbaar? Dat is te veel eer. Het is zo’n functie die misschien ongemerkt aan je voorbijgaat, totdat je hem deactiveert of een oude Apple Watch omdoet. Die voelt dan stuk: alsof je op een Force Touch-trackpad probeert te klikken terwijl dat is uitgeschakeld.

Valdetectie

Valdetectie

Het grotere scherm is waarschijnlijk de reden om voor de Apple Watch Series 4 te vallen. Maar daarnaast blinkt de Watch opvallend genoeg vooral uit in functies waarvan je hoopt dat je ze nooit en te nimmer nodig hebt. Dat klinkt misschien als een raadsel van de Sfinx anno 2018, maar laat zich gemakkelijk uitleggen. Een van de opvallendste onopvallende nieuwe functies bijvoorbeeld, is valdetectie. De gyroscoop van de Apple Watch is dusdanig verbeterd dat hij plotselinge bewegingen en schokken beter kan interpreteren en het dus merkt als je valt. Als je valt en niet meer in beweging komt, dan worden de hulpdiensten automatisch gewaarschuwd.

Aanvankelijk vreesde ik dat deze functie voor mij een hotline met 112 zou veroorzaken, want mijn voet-oogcoördinatie laat op zijn zachtst gezegd te wensen over. Maar blijkbaar snappen de algoritmes het verschil tussen chronische onhandigheid en een flinke smak. De Watch laat zich niet foppen. Je kunt je met ware doodsverachting op bed, in de bank of in een stapel kussens werpen. Maar niets houdt de Watch voor de gek. Maar werkt het nu als je écht een keer onderuitgaat? Jazeker! Hoe je valdetectie inschakelt, lees je in ons artikel Zo werkt valdetectie.

Ecg-functie

Apple Watch 4 ECG

En er zijn nog meer gezondheidsfuncties waarvan je natuurlijk hoopt dat je ze nooit nodig hebt, maar die toch wel fijn zijn voor het geval dát. De Apple Watch is van meet af aan een veredelde hartslagmeter geweest en loopt nu nog een stukje harder dan de concurrentie. Hij meet niet alleen het aantal hartslagen per minuut; je kunt er in de toekomst een elektrocardiogram mee maken. Het is voor het eerst dat een ECG-product beschikbaar komt voor de consument. Houd je vinger op de digitale kroon, en de elektroden in de nieuw ontworpen achterzijde gaan aan de slag. Er wordt in dertig seconden een hartfilmpje gemaakt dat je vervolgens kunt delen met medische professionals.

Hoewel de hardware er klaar voor is, is de ECG-functie op dit moment nog niet in Nederland beschikbaar. In Amerika is de functie vorige week geactiveerd met watchOS 5.1.2. Met de ECG-functie kunnen levens gered worden, maar als je enigszins hypochondrisch bent aangelegd, moet je hiermee eigenlijk niet zelf gaan dokteren – dat veroorzaakt alleen maar meer stress. Bovendien misschien ten onrechte, want de sensor is nu ook weer niet zo goed dat er diagnoses mee gesteld mogen worden. Daarvoor moet je toch echt naar de cardioloog.

Geen slaaptracker

Van de ECG geloven we heus wel dat deze vroeger of later in Nederland en België beschikbaar komt. Er is één functie waarvan iedereen verwacht had dat deze naar de Apple Watch zou komen, en die compleet ontbreekt: een ingebouwde slaaptracker. Apple zet zich de laatste tijd op allerlei manieren in om mensen een betere nachtrust te verschaffen. Denk aan Night Shift waarmee je de kleurtemperatuur van je Mac of iPhone warmer maakt zodat je minder prikkels krijgt die je wakker houden. Of aan de steeds uitgebreidere Niet storen-modus op iPhone en iPad. Vorig jaar nam Apple slaapmonitor en -app Beddit over, die brengt je slaap­patroon in kaart en helpt je aan een betere nachtrust. Het kon haast niet anders of de techniek zou in de Watch worden verwerkt – maar niet dus. Natuurlijk kun je wel altijd een slaaptrack-app van een externe partij downloaden uit de App Store.

Apple Watch Series 4 lte Nederland

Als we dan toch in een klaagmodus zitten, noemen we meteen ook andere zaken die helaas ontbreken aan de Apple Watch. Ten eerste is dat een always-on display. Je moet nog steeds je pols draaien of een zwenkje geven aan de digitale kroon om te zien hoe laat het is. Ten tweede is de Apple Watch met mobiel internet – geïntroduceerd tijdens de vorige generatie – nog altijd niet hier verkrijgbaar. Apple wordt het blijkbaar niet eens met de lokale providers. Dit betekent ook dat de Apple Watch hier alleen in de aluminium-versie in spacegrijs, zilver en goud verkrijgbaar is. De chique stalen versie gaat aan onze neuzen voorbij, want die is er exclusief voor de versie met mobiel internet. Ook jammer is dat de kleuren niet passen bij het uitbundige kleurenpalet van de iPhone XR.

Conclusie

Apple heeft voor de nieuwe Apple Watch vooral hard gewerkt aan nieuwe functies die je in het dagelijks leven weinig gebruikt. Toch ben je blij dat ze er zijn. Vergelijk het met een rookmelder, waarvan je ook hoopt dat hij nooit geluid hoeft te produceren. Of met een airbag, die als het goed is netjes opgevouwen in het dashboard blijft.

Verder kun je met de nieuwe Apple Watch eigenlijk alles wat met de oude ook al kan. Apps gebruiken op een oudere Apple Watch? Dat kan. Maar op deze nieuwe versie kan het beter, dankzij het ruimere scherm; dat is duidelijker afleesbaar en beter te bedienen. Telefoongesprekken voeren op een oude Watch? Kan ook, maar door de ruis ben je snel geneigd om over te schakelen op de iPhone. Dat is met deze nieuwe generatie niet nodig. De Watch is hiermee stukken toegankelijker geworden – ook mede dankzij de nieuwe Infograph-wijzerplaat, waarmee je altijd vinger aan de pols houdt voor wat betreft je favoriete functies.

Het nieuwe grotere en rondere ontwerp in combinatie met de nieuwe wijzerplaten staat de Watch bijzonder goed. Kortom: ondanks dat er nog altijd ruimte voor verbetering is, is de Apple Watch Series 4 een horloge om voor te vallen.

Apple Watch Series 4 kopen

Wil je naar aanleiding van deze review de Apple Watch Series 4 kopen? Dit zijn de Vanafprijzen:

  • Apple Watch Series 4 40 mm: € 429
  • Apple Watch Series 4 44 mm: € 459

Deze review is een bewerkte versie van een artikel uit iCreate 103.

Pluspunten

  • Het grote nieuwe scherm
  • Multifunctionele wijzerplaten die iedere pixel gebruiken

Minpunten

  • Van veel functies merk je in het dagelijks gebruik niets
  • Sommige langverwachte functies ontbreken nog altijd