Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple TV 4K 2021: klein & krachtig – maar voor wie?

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
Apple TV 4K 2021


Lees verder na de advertentie

We gaven het al aan bij de presentatie van de nieuwe Apple TV 4K 2021 in april: alleen de onthulling was een kleine verrassing, de Apple TV zelf viel wat betreft vernieuwingen tegen. Nu we het kastje een paar weken naast onze televisie hebben staan, kunnen we deze woorden wat nuanceren. Want dat de Apple TV op papier wat tegenvalt, neemt niet weg dat het een fijn apparaat is.

Eerste kennismaking

De Apple TV 4K is qua formaat en design onveranderd gebleven. Het is nog steeds dat redelijk kleine zwarte kastje dat je gemakkelijk wegwerkt – en dat met name op de glanzende randen enorm veel stof verzamelt. Installeren is een fluitje van een cent, zeker als je je iPhone paraat hebt.

Wel hadden we bij de inmiddels derde generatie van de ‘moderne’ Apple TV met tvOS een mogelijkheid gewild om gemakkelijk vanuit een ouder model over te stappen. Verder moet je zelf nog even zorgen voor een hdmi-kabel. Moet je die nieuw bestellen, ga dan voor een kabel die hdmi 2.1 ondersteunt om de beste beeldkwaliteit en snelste datadoorvoer te garanderen.

Nieuwe chip

Van binnen is de Apple TV voorzien van een modernere chip, namelijk de A12. Deze chip kennen we van de iPhone XS, die in iPhone-jaren inderdaad al wat gedateerd is. Maar is dat erg? In gebruik merk je dat de Apple TV sneller is dan ooit. tvOS draait supersoepel en Apple TV 4K-apps openen razendsnel. Meer verwachten we niet van een streamingbox. Grafisch echt zware games zullen meer verlangen, maar zoals je verderop leest, laat Apple gamers een beetje in de kou staan.

Ondersteuning voor Wifi 6 en Thread


kooptip

Waar de Apple TV dan weer redelijk in vooroploopt is de ondersteuning voor Wifi 6 en Thread. Wifi 6 is dé nieuwe wifi-standaard – waarvoor je wel een nieuwe router nodig hebt. Thread is een speciaal protocol voor je slimme huis, waarmee de Apple TV als een centrale hub je slimme apparaten bestuurt. Er zijn echter maar bar weinig apparaten die hier al gebruik van maken. In beide gevallen is het dus leuk dat de Apple TV het ondersteunt, maar je hebt er momenteel en wellicht zelfs de komende jaren nog weinig aan.

Apple TV kleurbalans

Een feature waar we naar uitkeken was de kleurkalibratie. Apple wil natuurlijk de beste beeldkwaliteit garanderen, maar met zoveel verschillende televisies is dat lastig. De oplossing? Houd de frontcam van je iPhone dicht op het scherm en de Apple TV past zijn kleuren aan op jouw televisie. Dit is zo gepiept en hoewel het afhangt van je televisie, zijn in ons geval de kleuren na kalibratie duidelijk voller en mooier. Heel tof!

Kort na de presentatie werd bekend dat deze functie ook naar de oudere Apple TV’s komt – wat met de komst van tvOS 14.5 inmiddels is gebeurd. Jammer genoeg heb je hiervoor wel een iPhone met Face ID nodig.

Nieuwe Siri Remote

Siri Remote 2021

De vernieuwing waar we het gelukkigst mee zijn is de nieuwe Siri Remote. Deze is groter, zwaarder en voelt en oogt simpelweg een stuk luxer. Het verwarrende trackpad-gedeelte van de vorige generatie heeft plaatsgemaakt voor een haast retro ogend klikwiel, waarbij zowel de ring als het rondje in het midden aanraakgevoelig en klikbaar zijn.

Je veegt over het hele oppervlak om te navigeren, of kloksgewijs over de ring om te scrollen door een video, en klikt op het rondje om te selecteren en bevestigen. De Siri Remote overschaduwt zijn voorganger als het gaat om gebruiksgemak. De nieuw toegevoegde mute-knop en aan-uit-knop zijn ook een uitkomst, hiermee schakel je respectievelijk snel het geluid uit, of de Apple TV én je televisie. Mensen die meer traditionele afstandsbedieningen gewend zijn, zullen er blij mee zijn.

Gamen op de Apple TV

Apple Arcade op de Apple TV 4K 2021

Niet alles aan de vernieuwde Siri Remote valt echter goed. Zo heeft Apple de versnellings­meter van achterwege gelaten. Waar je met de vorige Remote wild kunt zwaaien om games te bedienen (ken je nog de Nintendo Wii?), valt de nieuwe Siri Remote praktisch af als game­controller.

Van de top 12 Apple ­Arcade-games, is er slechts één die we met de nieuwe Siri Remote kunnen spelen. Voor alle andere is of de vorige generatie Remote, of een controller van bijvoorbeeld Xbox of PlayStation vereist. Nu zouden we altijd adviseren om op die consoles te gamen als je ze toch hebt staan, maar het is vreemd dat je zelfs voor de simpelste mobiele games al extra toebehoren moet kopen.

Nog een kleine kanttekening: zowel onze PlayStation 4- als Xbox One-controller wordt op geen mogelijkheid gevonden door de Apple TV. Er komt vast snel een oplossing voor deze bug, maar tot die tijd is Apple Arcade voor ons dus vrijwel ontoegankelijk.

Apple TV 4K: voor wie?

Beginscherm Apple TV

Het is lastig om de Apple TV 4K te beoordelen. Zet hem tegenover de vorige generatie Apple TV 4K en het valt op dat hij weinig nieuws biedt. Hij is krachtiger, maar de beeldkwaliteit is praktisch hetzelfde. En Kleurcalibratie hebben de oudere modellen ook.

De nieuwe TV 4K biedt ondersteuning voor snellere HDR-beelden (meer frames per seconde), maar er is geen streamingdienst die dat vooralsnog aanbiedt. Wifi 6 en Thread hetzelfde verhaal. Deze technieken maken de Apple TV 4K toekomstbestendiger, maar is een dergelijk apparaat dan überhaupt nog nodig? Steeds meer televisies worden slim en ondersteunen AirPlay, waardoor de streamingbox zijn nut in rap tempo verliest.

De nieuwe Siri Remote werkt superfijn, maar deze is ook los verkrijgbaar en werkt met de oude Apple TV-modellen. Geen reden om je Apple TV te upgraden, zeker als je de 4K uit 2017 hebt.

Voor wie is deze Apple TV 4K dan wel? Voor ondergetekende redacteur bijvoorbeeld, die nooit een Apple TV heeft gehad en voorheen met een half brakke Chromecast werkte. En die wel een 4K-tv heeft, waarvan het smart-gedeelte echter supertraag is. Want als streamingbox blijft de Apple TV onaantastbaar. Hij start direct op, apps draaien perfect, hij bestuurt je televisie en hij valt perfect in het Apple-ecosysteem met toegang tot onder meer Foto’s, Muziek en AirPlay. En dan is de Apple TV 4K het neusje van de zalm.

Apple TV 4K 2021 review: conclusie

De vernieuwde Apple TV 4K is een geringe stap voorwaarts voor een apparaat waarvan de toekomstbestendigheid verre van zeker is. Maar toch vinden we hem fijn.

Apple TV kopen

De nieuwe Apple TV is sinds medio mei verkrijgbaar. Dit zijn de Apple TV 4K prijzen:

  • 32 GB: € 199
  • 64 GB: € 219
  • Losse Siri Remote: € 65

Je koopt de nieuwe Apple TV 2021 bij Apple of webshops zoals Coolblue.

Pluspunten

  • Net wat sneller dan zijn voorganger
  • Nieuwe Siri Remote werkt fijner
  • De beste streamingbox op de markt

Minpunten

  • Weinig echt nuttige vernieuwingen
  • Apple Arcade wordt buitenspel gezet