Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

AirPods Max eerste indruk: onze muziek klonk nog nooit zo goed

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Terwijl de razendpopulaire AirPods (Pro) het vooral hebben van het gebruiksgemak, moet de nieuwe AirPods Max het allerfijnste geluid bieden. Een geluidskwaliteit waar zelfs professionals blij van worden. En dat uiteraard gecombineerd met hetzelfde gebruiksgemak van de normale AirPods en een design waar je mee gezien wilt worden. Voldoet de Apple koptelefoon aan de verwachtingen? Je leest het in onze eerste indruk.

 

We verklappen niet te veel als we zeggen dat Apple dit ongelofelijk goed gelukt is. Maar zoals vaker bij ‘professionele’ Apple-producten vraagt het bedrijf hier aardig wat centen voor. Of de AirPods Max zijn hoge prijs van 629 euro waard is, lees je in dit artikel. En wil je de AirPods Max voor minder? Klik voor de beste deals.

Wat is er opvallend aan de AirPods Max?


kooptip

De vraag moet eerder zijn, wat is er niet opvallend aan de AirPods Max? De koptelefoon van Apple is een statement. Met de oorschelpen van aluminium (beschikbaar in vijf verschillende kleuren), het frame van roestvrij staal en de hoofdband met zachte mesh ziet hij er toch echt anders uit dan gebruikelijke headsets. En hij voelt ook echt anders aan. In eerste instantie veel zwaarder (385 g) dan wat we gewend zijn, maar daardoor ook meteen wat hoogwaardiger. Net zo opvallend: wanneer we de AirPods Max opzetten, merken we niets meer van het hoge gewicht. Dat komt omdat niet de beugel op je hoofd ligt, maar alleen de mesh. Hierdoor wordt het gewicht op een groter oppervlak verdeeld en dat maakt de AirPods erg aangenaam om te dragen. Ook een brilmontuur stoort niet onder de oorschelpen.

Voor de rest valt op dat Apple best veel slimme functies van de AirPods (Pro) heeft overgenomen. Zo heeft elke oorschelp van de AirPods Max een H1-chip die voor de slimme draadloze verbinding zorgt. Het eerste koppelen is een fluitje van een cent en vervolgens verbindt die automatisch met het Apple-apparaat waar je op het moment mee bezig bent. Til je een oorschelp op, bijvoorbeeld om kort met iemand te praten, dan pauzeert de muziek. Zet je de AirPods Max af, pauzeert de muziek eerst en gaat hij na een tijdje automatisch op stop. De AirPods Max gaat dan in stand-by. Stop je hem in de meegeleverde case (waarover later meer), gaat-ie meteen uit. De batterijtijd is met zo’n 20 uur overigens vergelijkbaar met de AirPods inclusief case.

AirPods Max voor een aantal platen

Daarnaast heeft de AirPods Max een ruisonderdrukking met microfoons die zowel aan de binnen- als buitenkant storende geluiden filteren, evenals een transparantiemodus waarmee het lijkt alsof je helemaal geen koptelefoon draagt. Ook 3D-audio (spatial audio) voor films die je op iPhone en iPad bekijkt, ondersteunt de AirPods Max. Kortom, het klinkt allemaal erg bekend en werkt net zo uitstekend.

Wat is er goed aan de AirPods Max?

Het gebruiksgemak van de AirPods Max is dus weer absoluut eerste klas. Maar dat zeiden we ook altijd over de vorige AirPods. Een punt van kritiek op de dopjes was echter altijd al dat de geluidskwaliteit slechts ‘goed genoeg’ is. Je kunt er prima mee muziek luisteren, maar mensen die professioneel met geluid bezig zijn, liepen er niet echt van warm voor. Voor ultiem geluid heb je een wat grotere klankkast nodig, dus daar kon Apple weinig aan doen (tenzij het bedrijf nog van plan is om in de toekomst natuurkundige wetten te breken natuurlijk, je weet maar nooit). Voor nu zijn er daarom de AirPods Max.

We pakken onze favoriete nummers erbij waarmee we altijd hoofdtelefoons testen. Maar of het nou de bas na ongeveer drie minuten van Fleetwood Macs The Chain is, het elektronische geweld van Justices Heavy Metal, het vertekende geluid van Billie Eilishs Bury a friend of het rustige Ongeveer van Eefje de Visser – de AirPods Max klinkt altijd perfect. Alsof hij er speciaal voor gemaakt is om juist dat nummer af te spelen. Bij Portals van de Avengers: Endgame soundtrack wanen we ons zelfs meteen weer in de bioscoop.

Waarom is de Apple koptelefoon zo goed?

Hoe dat komt? Betere onderdelen? We hebben het even opgezocht, maar qua audio-hardware is de AirPods Max helemaal niet zo speciaal als de marketingafdeling van Apple je wil wijsmaken. Neodymium-magneten gebruikt zo’n beetje elke fabrikant van hoofdtelefoons, drivers van 40 mm grootte zijn inmiddels standaard, acht microfoons voor ruisonderdrukking hebben andere merken ook. Het zit hem in iets anders, en deze magie heet ‘computational audio’. De twee H1-chips analyseren het geluid voordat het wordt weergegeven en passen het aan de omstandigheden aan.

Een voorbeeld. Normaliter sluiten de oorschelpen van koptelefoons je oor helemaal af van de buitenwereld. De bas ‘lekt’ niet naar buiten. Daar komt echter al verandering in als je een bril draagt, want dan zit deze tussen je hoofd en de oorschelp. Een microfoontje aan de binnenkant controleert daarom hoe het geluid van de AirPods voor je oren klinkt en stelt zo’n 200 keer per seconde de equalizer bij. We zeiden eerder dat nummers klinken alsof ze speciaal voor de weergave op de AirPods Max zijn gemaakt. Maar nee, de AirPods Max past gewoon elk nummer precies aan voor het ultieme geluid.

Welke functie willen we echt niet missen?

Apple heeft bijzonder goed over de bediening van de AirPods nagedacht. In plaats van touchgebaren heeft Apple voor twee fysieke knoppen gekozen. Die bieden echt alle functies die je nodig hebt. De eerste knop is een Digital Crown zoals je die kent van de Apple Watch. Met een druk op de knop pauzeer je de weergave, twee keer is skippen, drie keer een nummer terug. Houd de kroon ingedrukt, en Siri wacht op je bevel. Of je zegt gewoon ‘Hé Siri!’. Maar aan een Digital Crown kun je natuurlijk ook draaien, en daarmee regel je het volume. Eindelijk kunnen we dit van ons AirPods-wensenlijstje afvinken. Nu graag nog iets soortgelijks voor de AirPods 3, Apple. Met de tweede knop wissel je tussen de ruisonderdrukking en transparantiemodus. Dankzij de verschillende vormen zijn de twee knoppen gemakkelijk blind te bedienen.

AirPods Max met de rechter oorschelp eraf

Wat is er niet goed aan de AirPods Max?

Je moet wel heel goed zoeken om minpunten bij de AirPods Max te ontdekken. Tijdens het rennen merk je het gewicht van de hoofdtelefoon goed, dus we zouden hem niet aanraden om mee te sporten. Bovendien is hij niet stof- en waterdicht. Nog een puntje van kritiek betreft de eerder genoemde ‘case’ waarin je de AirPods Max opbergt. Die doet zijn naam geen eer aan (het is meer een hoesje), ook al beschermt de case wel de meest gevoelige onderdelen van de Max. Toch zijn we bang dat de AirPods Max na een paar maanden transport in onze rugzak met de case er niet meer zo chic uitziet als nu. Gelukkig zijn er al fabrikanten die stevigere cases voor de AirPods Max maken. Ten slotte zouden we met de superieure geluidskwaliteit van de Max toch graag ook een mogelijkheid bij Apple Music willen om muziek zonder compressie te luisteren.

AirPods Max doos

Welke vraag kunnen we hier niet beantwoorden?

Wat we niet helemaal kunnen beantwoorden, is of de AirPods Max voor jou 629 euro waard zijn. Normaliter zijn we gewend om zo’n 200 tot 300 euro aan een goede gesloten koptelefoon te besteden. De Max kost meer dan het dubbele. Maar volgens ons levert hij ook prestaties die eerder te vergelijken zijn met véél duurdere professionele hoofdtelefoons van boven de duizend euro. In die zin zou je de AirPods Max bijna goedkoop kunnen noemen.

Misschien moeten we het zo formuleren. Ben je een echte muziekliefhebber? Dan heb je het afgelopen jaar waarschijnlijk behoorlijk wat geld kunnen sparen door niet-plaatsvindende concerten. Met de AirPods Max haal je die concerten overal daarheen waar je bent. Just sayin’. Je koopt de de koptelefoon onder meer bij Coolblue of Amac.