Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zo maak je een videoblog

Auteur: Terry Stooker
2 reacties
PewDiePie vloggen


Lees verder na de advertentie

Vlogs zijn enorm populair, zowel om te maken als om te bekijken. ‘Vlogs?’, denk je nu misschien. Ja vlogs, ook wel videoblog of videologboek; een dagboek bestaande uit videobeelden in plaats van geschreven tekst. YouTube staat er vol mee en er wordt massaal naar gekeken.

De rol van dagboek is de vlog echter al lang ontgroeid. Hoewel er nog genoeg vloggers zijn die de video’s aangrijpen om over hun dagelijkse beslommeringen te vertellen, zijn de onderwerpen en insteken werkelijk eindeloos. Je hebt vlogs over make-up, games, muziek, zelfs over het uitpakken van speelgoed.

Maak je eigen vlog

Het maken van een eigen vlog is een erg leuke bezigheid en je kunt er al je creativiteit en fantasie in kwijt. In iCreate 67 gaan we dieper in op videobloggen en volgen we de weg van het maken van een vlog tot het YouTube-sterrendom. Het filmproces, het monteren in iMovie en het uploaden naar YouTube: alles komt aan bod. Uiteraard ontkwamen we er niet aan om hiervoor zelf ook een vlog in elkaar te knutselen. Het resultaat is hieronder te bewonderen.

Voorbereidingen


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Waar begin je nou eigenlijk? Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden nog voordat je überhaupt gaat opnemen.

  • Waar en voor wie? – Je kunt je vlog opnemen waar je maar wilt, mits je goed te verstaan bent. Op een bouwplaats waar je moet schreeuwen om boven de omgevingsgeluiden uit te komen is niet aan te raden. Aan de andere kant is het helemaal niet nodig om stoïcijns achter een bureau te blijven zitten. Bedenk goed voor wie je de vlog maakt en pas hier de setting op aan. Zijn jongeren je publiek, ga dan bijvoorbeeld niet strak in een maatpak op de video – tenzij dit natuurlijk past bij het onderwerp of het typetje dat je neer wilt zetten. Of neem een vlog over tuinieren of buitenleven ook echt buiten op. Als je vlog qua uitstraling en uiterlijk matcht met het onderwerp, dan komt je boodschap sterker over.
  • Wees origineel – Het kan geen kwaad om eens rond te kijken op YouTube voor inspiratie, maar kopieer niet klakkeloos de populaire vlog van een ander. Die YouTuber zit daar niet op te wachten en je kijkers zullen er negatief op reageren. Met een origineel idee heb je grotere kans om viral te gaan (in korte tijd veel bekeken en gedeeld te worden) en kijkers voor je te winnen.
  • Maak een script – Hoe spontaan je ook uit jezelf kunt praten, het kan geen kwaad om van tevoren te bedenken wat je precies wilt zeggen en doen in je vlog. Het hoeft geen uitgeschreven script te zijn dat je aan het voorlezen bent, maar een spiekbriefje komt zeker van pas als je het even kwijt bent. Neem je op met je Mac, dan kun je bovendien spiekbriefje gewoon op het scherm laten staan, dat ziet toch niemand.
  • Oefen een (paar) keer van tevoren – Hoe beter het verhaal in je hoofd zit, hoe spontaner je het je publiek kunt brengen en uitleggen. Je vlog een paar keer oefenen helpt je hierbij. Neem desnoods al een paar oefentakes op zodat je zelf kunt terug kijken wat er goed gaat en wat niet en of er nog wat schort aan je verhaal.
  • Voel je goed – ‘Voel je goed’ klinkt als een vage tip, maar eigenlijk is het heel logisch. Een vlog heeft een zekere spontaniteit en licht hysterisch enthousiasme nodig om leuk gevonden te worden door kijkers. Je wilt je persoonlijkheid terug laten komen in je video’s, want dat is waar kijkers uiteindelijk voor terugkomen (of juist niet). Als je ziek, zwak of misselijk bent en er totaal geen zin in hebt, wacht dan een dag (of langer) totdat je je weer goed voelt. Tenzij je natuurlijk al een behoorlijke fanclub hebt opgebouwd en je ze wilt laten weten dat je je niet zo goed voelt.

Helemaal klaar voor het opnemen van je eigen vlog? In iCreate 67 lees je nog veel meer tips over hoe je dit aanpakt, hoe je een toffe video monteert en hoe je daarmee vervolgens een hit wordt op YouTube. Uitgave 67 ligt nu in de winkels en is te bestellen in onze webshop.

iCreate 67 cover