Terug naar WWDC: hét event voor Apple-fans – dit moet je weten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

WWDC: hét event voor Apple-fans – dit moet je weten

Door Laura Grootaarts30 januari 2023 13:314 min. leestijd0

Apple’s WWDC, oftewel de World Wide Developers Conference, is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door Apple voor met name software-ontwikkelaars. Maar ook voor de media en techliefhebbers is de WWDC de moeite waard. Dit moet je weten over de WWDC!

Tim Cook tijdens de WWDC22

Wanneer is de WWDC?

De WWDC vindt jaarlijks plaats in juni, doorgaans in de eerste helft van die maand. De WWDC duurt een week, met als hoogtepunt de keynote die de aftrap vormt van het evenement. Ook de Apple Design Awards worden uitgereikt tijdens de WWDC. De exacte datum voor de WWDC 2023 is op dit moment nog niet bekend. Meestal verstuurt Apple de aankondigingen al vroeg in het voorjaar. Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat is de WWDC?

Voor veel mensen is de WWDC vooral het moment waarop de nieuwe iOS-versie wordt aangekondigd – dit jaar is dat iOS 17. Ook de andere nieuwe software wordt aangekondigd, bijvoorbeeld macOS. De WWDC is dus een inkijkje in de toekomst van Apple.

Maar de WWDC is van oorsprong vooral bedoeld om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van de toekomstige apps en software, en om hen op de hoogte te stellen van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de wereld van Apple. Tijdens het evenement worden er workshops en sessies gehouden over verschillende onderwerpen, om ontwikkelaars weer helemaal bij te praten over de huidige stand van zaken.

WWDC-keynote

Een hoogtepunt van WWDC is de keynote op de maandag waarop het evenement van start gaat. Tijdens dit Apple-event worden er nieuwe versies van iOS, macOS, watchOS en meer aangekondigd. De WWDC is een software-feestje, maar Apple kondigt zo nu en dan ook nieuwe hardware aan. Zo werd Apple’s eigen M1-chip onthuld tijdens de WWDC.

WWDC livestream kijken

De keynote waarmee Apple de WWDC aftrapt, is voor iedereen live te volgen. Het Apple-event live kijken kan op verschillende manieren.

Workshops

WWDC workshop

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Voor de ontwikkelaars begint de WWDC misschien pas echt ná de keynote. Dan organiseert Apple namelijk diverse leerzame presentaties en workshops. Vroeger waren de ontwikkelaars fysiek aanwezig – als ze tenminste 1500 dollar voor een ticket wilden neertellen. Maar sinds de pandemie is de WWDC een online aangelegenheid en kan iedereen die erin geïnteresseerd is de sessies ook online volgen. We weten niet of Apple dit jaar weer een ‘ouderwets’ evenement organiseert in Apple Park (het hoofdkwartier van Apple in Californië).

Startschot voor de bèta’s

Na de WWDC keynote worden de eerste bèta’s van de software gelanceerd – dit is testsoftware die door liefhebbers uitgeprobeerd kan worden. Eerst zijn ontwikkelaars aan de beurt, maar vrij snel daarna volgt er een publieke bèta waarmee iedere liefhebber aan de kant kan. Het is een leuke manier om als eerste kennis te maken met nieuwe functies voor alle Apple-apparaten.

WWDC23

Wat mag je verwachten van de WWDC van dit jaar, WWDC23? Sowieso de nieuwe updates. iOS 17 voor de iPhone, iPadOS 17 voor iPad, macOS 14 voor de Mac, watchOS 10 voor de Apple Watch en tvOS 10 voor de Apple TV. Maar we verwachten dat het hier niet bij blijft. Het zo zomaar kunnen dat Apple een compleet nieuw besturingssysteem lanceert, dat nu nog bekend staat onder de naam xrOS. Dit heeft alles te maken met een compleet nieuw Apple-product: een headset. Meer weten?

Lees meer over hét Apple-product van 2023
Bekijk dit dossier

WWDC samengevat

WWDC is Apple’s jaarlijks evenement voor software-ontwikkelaars en techliefhebbers. Het vindt meestal in juni plaats en duurt een week. De keynote op de eerste dag is het hoogtepunt, waarin nieuwe versies van iOS, macOS, watchOS, etc. aangekondigd worden. Er zijn ook workshops en sessies voor ontwikkelaars. De keynote is live te volgen op verschillende platformen. Na de keynote worden bèta’s van de software gelanceerd.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar