Apple Vision Pro, iOS 17 en alle andere aankondigingen van de WWDC
Het is altijd het interessantste Apple-event van het jaar, de Worldwide Developers Conference (WWDC), maar dit jaar was het nóg spannender. Tijdens de WWDC-keynote op maandag 5 juni 2023 stapelde Apple de ene aankondiging op de andere, en dat ging twee uur lang zo door. Één ding is zeker: al je Apple-producten voelen binnenkort weer als nieuw!
Lees verder na de advertentie
Dit najaar verschijnen iOS 17 voor je iPhone, iPadOS 17 voor je iPad, macOS Sonoma voor je Mac en watchOS 10 voor je Apple Watch. Daarnaast presenteerde Apple ook wat nieuwe Macs. Als klap op de vuurpijl was er nog de Apple Vision Pro: een futuristische headset die mogelijk ooit je Mac én iPhone gaat vervangen. Wat kondigde Apple allemaal aan?
1 – Apple Vision Pro
Wanneer Apple met een volledig nieuw product komt, dan is dat altijd een bijzonder moment – en een forse uitdaging. Want hoe leg je iets uit waar het publiek nog helemaal niet bekend mee is? Steve Jobs kon dit als geen ander. Stap voor stap lichtte hij de iPod, iPhone en iPad toe, en zelfs als je deze presentaties vandaag de dag terugkijkt, wil je direct een uitje naar de Apple Store plannen.
Bij de introductie van de Apple Vision Pro, de eerste augmented- en virtual reality-headset van Apple, is het gemis van Steve Jobs wat dat betreft voelbaar. Gelukkig heeft de beste man in 2005 al een korte sales pitch voor de bril gemaakt die het concept direct duidelijk maakt. Hierin noemde hij dat een goede VR-bril een soort ‘koptelefoon voor je ogen’ moet zijn. Een koptelefoon geeft de ervaring van een stereo-installatie waar je ook bent; een VR-bril moest hetzelfde doen voor je thuisbioscoop.
Nu is die bril er eindelijk, en hij kan veel meer dan Steve Jobs ervan verwachtte. Hoewel Apple zeker niet de eerste is die deze markt betreedt, streeft het bedrijf op zowat alle vlakken de concurrentie voorbij om echt iets revolutionairs neer te zetten.
Wat is Apple Vision Pro?
Laten we beginnen bij de basis: wat is de Apple Vision Pro precies? Je moet het zien als een VR-bril waar je doorheen kijkt. Met behulp van camera’s aan de buitenkant zie je je omgeving zoals normaal, maar daar worden vervolgens virtuele menu’s en objecten aan toegevoegd. Zo zie je je apps in de lucht zweven, kun je van je muur een (3D-)bioscoopscherm maken, en zie je alvast hoe dat ene meubel dat je op het oog hebt in je kamer zou staan.
Je bestuurt al deze virtuele toevoegingen met je handen en ogen. Kijk naar een knop, knijp met je vingers en de knop wordt ingedrukt. En wil je objecten en menu’s verplaatsen of vergroten, dan kun je ze gewoon vastpakken. ‘Spatial computing’ noemt Apple dat, en het ziet er in de eerste demonstraties zeer indrukwekkend uit.
De Apple Vision Pro werkt helemaal op zichzelf, met een nieuw besturingssysteem: visionOS. Alle belangrijke apps die je kent van je iPhone, iPad en Mac staan erop en zijn helemaal aangepast voor de bril. Je hebt verder geen iPhone nodig om de bril te gebruiken. Ook is er een App Store voor apps van derden, zoals Microsoft Office, en werken je oude vertrouwde iPhone- en iPad-apps er ook op. Het is dus een volwaardige mobiele computer.
Je kunt de Apple Vision Pro bovendien uitbreiden. Zo voer je tekst normaal in door naar een tekstveld te kijken en uit te spreken wat je wilt typen – of door in het luchtledige op een virtueel toetsenbord te tikken – maar het is ook mogelijk om een bluetooth-toetsenbord en -muis te koppelen om nog productiever te werken. Ook kun je je AirPods koppelen, wat fijn is in luide omgevingen omdat de ingebouwde speakers geen omgevingsgeluid blokkeren.
Ingebouwde apps
Om nog even terug te komen op de ingebouwde apps: twee daarvan verdienen wat extra aandacht. De eerste is FaceTime. Dit werkt op de Vision Pro met een soort digitale avatar. Tijdens het instellen van de bril maak je met de camera’s aan de voorzijde een scan van je gezicht. Hiermee wordt een 3D-model van je gezicht gemaakt, dat anderen te zien krijgen als je met ze videobelt.
En doordat de Vision Pro ook camera’s in de bril heeft die op je gezicht zijn gericht, laat je virtuele avatar op een realistische manier je gelaatsuitdrukking zien. Bel je met iemand die ook een Vision Pro heeft, dan lijkt het met deze 3D-avatar bijna alsof je in dezelfde ruimte staat.
De tweede bekende app die heel anders werkt op de Vision Pro is de Camera-app. Doordat de bril meerdere camera’s aan de voorkant heeft, kan hij foto’s en video’s vastleggen in 3D. Kijk je die terug met de bril, dan kun je als het ware in de foto of video kijken alsof het een klein portaal naar een andere wereld is.
Hopelijk wordt het ook mogelijk om dit soort beelden met je iPhone te maken; dat is nu nog niet het geval, en om nou te zeggen dat we het voor ons zien om met zo’n bril op een feestje een paar kiekjes te schieten …
Een andere toffe toepassing heeft te maken met je Mac. Ga je met de Vision Pro voor je Mac staan, dan toont de bril een virtueel scherm dat je zo groot kunt maken als je zelf wilt: van maatje externe monitor tot maatje bioscoopscherm. Zo krijg je zelfs met een kleine MacBook veel werkruimte, en bovendien blijven de apps van de Vision Pro zelf er gewoon naast draaien zodat je gemakkelijk kunt multitasken.
Niet als andere brillen
Werken met apps, virtuele schermen en objecten klinkt gaaf, maar wie ooit een VR-bril op zijn neus heeft gehad, heeft waarschijnlijk zijn twijfels over hoe fijn dit werkt. De meeste van deze brillen zijn vrij zwaar, wat langdurig gebruik oncomfortabel maakt. Bovendien zijn de ingebouwde lenzen en schermen vaak niet scherp genoeg om tekst prettig leesbaar te maken.
Voor beide problemen biedt Apple met de Vision Pro een oplossing. Wat betreft het gewicht: Apple heeft gekozen om een van de zwaarste onderdelen van de bril, de accu, extern te maken. Deze verschuilt zich in een aluminium behuizing die je in je broekzak stopt, en zit met een stoffen kabeltje met magnetische connector aan de bril vast. De accu gaat volgens Apple zo’n twee uur mee – de bril aan de netvoeding gebruiken kan ook.
Door de externe accu voelt de Vision Pro een stuk lichter op je hoofd dan bijvoorbeeld een Meta Quest 2, de populairste VR-bril op dit moment. Ook is de hoofdband speciaal ontworpen om zo comfortabel mogelijk aan te voelen, met een optionele band voor de bovenkant van je hoofd om de druk nog beter te verdelen. Daarnaast zijn er meerdere varianten van de kussens die tegen je gezicht rusten, zodat je de bril precies op jouw gezicht kunt laten afstellen in de Apple Store.
Wat betreft de scherpte van de bril heeft Apple flink geïnnoveerd om alle VR-brillen voorbij te streven. Voor ieder oog heeft de Vision Pro een micro-oled-scherm met een waanzinnige 4K-resolutie. Hierdoor zitten de pixels zo dicht op elkaar dat tekst razend scherp wordt weergegeven. Het geavanceerde lenssysteem helpt hier ook bij, wat storende lichtstrepen en vertekeningen in de hoek van het beeld tegen moet gaan.
En ben je een brildrager? Dan kun je bij je Vision Pro speciale Zeiss-lenzen op sterkte kopen, die magnetisch in de bril klikken. Hierbij geldt: je kijkt en focust in de Apple Vision Pro op dezelfde manier als normaal. Zie je dus veraf niet goed, dan is dit ook in de headset het geval.
Virtual reality
Om een al indrukwekkend product nog gaver te maken: de Vision Pro leidt eigenlijk een dubbelleven. Hij kan namelijk niet alleen menu’s en objecten in de werkelijkheid tonen (augmented reality), maar ook je volledige werkelijkheid vervangen (virtual reality). Met een draaiwieltje op de bril bepaal je hoeveel je van je omgeving ziet, van alles om je heen tot helemaal niks. En dit wordt ook duidelijk gemaakt naar de mensen om je heen. Zie je je omgeving, dan toont een scherm aan de voorkant van de bril je ogen.
Verduister je je omgeving, dan zijn je ogen niet meer zichtbaar voor anderen. Dit werkt met een display met een speciale lens, die ervoor zorgt dat de mensen om je heen het juiste perspectief van je gezicht te zien krijgen. Dit is een grote stap ten opzichte van alle VR-brillen tot nu toe, die je gezicht helemaal verbergen.
Vervang je met het draaiwieltje op de Vision Pro de realiteit, dan is opeens alles mogelijk. Werken aan een Word-document in de Schotse Hooglanden, een film kijken in een virtuele bioscoop, een prachtige spelwereld ontdekken: het kan allemaal. En doordat de ingebouwde speakers ruimtelijke audio ondersteunen, klinkt alles net zo overtuigend en ruimtelijk als het eruitziet. De kracht om al dit audiovisuele geweld mogelijk te maken, komt overigens uit de M2-chip die we al kennen van de Mac.
De snelle videochip in de M2 komt daarbij goed van pas. En om alle sensoren en camera’s hun werk zo soepel mogelijk te laten doen, zodat de bril weet waar die zich bevindt in de ruimte en om je handbewegingen te tracken, zit er ook de speciale R1-chip in de bril die zich specifiek op deze taken richt. Ook fijn: als iemand je Vision Pro op zet, wordt met Optic ID – dat is Apple’s eigen gloednieuwe irisscanner – voorkomen dat anderen zomaar je persoonlijke data kunnen zien.
Pijn in je portemonnee
Met alles wat je met de Vision Pro kunt, en het feit dat het om een gloednieuw Apple-product gaat, zie je de bui waarschijnlijk al hangen: dat mag wat kosten. Slik maar even, want de Apple Vision Pro kost 3499 dollar. Dat zou in euro’s op kunnen lopen tot 4200 euro – officieel is de europrijs echter nog niet bekend. Als je kijkt naar de innovaties die Apple met de Vision Pro introduceert, valt de forse vraagprijs echter wel te verklaren.
Niet alleen zitten er vele jaren ontwikkelingskosten in de prijs verwerkt, maar de hardware in de bril is op ieder vlak de absolute top van wat er op dit moment gemaakt kan worden. De Vision Pro is daarom eigenlijk niet te vergelijken met andere headsets die qua lenzen, schermen, sensoren, camera’s en rekenkracht ver achterlopen: er bestaat simpelweg nog niks wat in de buurt komt van Apple’s eerste bril.
De prijs is niet alleen te verklaren, maar ook te verdedigen.
Stel, je hebt thuis een bureau met twee monitors, een grote televisie in de woonkamer en een kleine tv in de slaapkamer. Daarnaast heb je meerdere compacte schermpjes in huis, zoals je iPad en MacBook. Dat telt bij elkaar behoorlijk op. Met de Apple Vision Pro heb je al die schermen in één, waar je ook bent.
Daar komen bovendien schermen bij waar je anders alleen van kunt dromen, zoals een volwaardig bioscoopscherm. Met dat in het achterhoofd lijkt de prijs opeens niet meer zo gek, al moet gezegd worden dat dit argument sneuvelt als je met meerdere mensen naar die schermen wilt kijken.
Hoe dan ook zal zelfs voor de grootste Apple-fans de prijs een brug te ver zijn – al hebben ze nog even om te sparen, want de bril komt pas midden of eind 2024 naar Europa. Ook wie naar de VS reist om er eentje op te halen moet nog tot begin 2024 wachten. Voor wie nu zijn portemonnee nog niet wil trekken: er zijn al de nodige geruchten over een betaalbaardere versie van de Apple Vision, die het potentiële publiek voor Apple’s nieuwe visie flink uit kan breiden.
Als we het woordje ‘Pro’ in Apple Vision Pro zien, dan lijken deze geruchten het bij het rechte eind te hebben. Wel moeten we nog minstens tot 2025 wachten tot deze bril voor de massa uitkomt.
Deze dure Apple Vision Pro is wat dat betreft slechts een eerste stap. Het geeft ons een eerste glimp van Apple’s ‘spatial computing’, en gebruikt hiervoor techniek die dusdanig cutting edge is dat het nu nog een flinke duit kost. Ontwikkelaars kunnen hierdoor wel direct aan de slag met het maken van apps, waardoor de Apple Vision Pro waarschijnlijk binnen de kortste keren allerlei toepassingen heeft die de meerwaarde van de bril duidelijk maken.
Zodra die apps er zijn, gaat er bij veel mensen al wat kriebelen. En als de bril dan opeens betaalbaar wordt, dan duurt het waarschijnlijk maar een paar jaar voordat we allemaal zo’n ding in huis hebben. Dat is vooralsnog toekomstmuziek: voor nu wachten we even af hoe het is om zelf zo’n ding op onze neus te hebben.
De eerste ervaringen
Hoewel wij nog geen kans hebben gehad om de Apple Vision Pro te testen, hebben sommige bloggers en journalisten de headset een halfuur mogen proberen. De meest tot de verbeelding sprekende ervaringen komen van techblogger John Gruber, die met zijn blog ‘Daring Fireball’ al 21 jaar over tech schrijft – en dan met name over Apple.
Hij beschrijft in zijn blog dat de displays van de Apple Vision Pro geen zichtbare randen hebben en zo scherp zijn dat pixels niet van elkaar te onderscheiden zijn: het ziet er bijna precies hetzelfde uit als je normale zicht. De vensters van visionOS staan zo vast in de werkelijkheid als echte muren en objecten, en de bediening met handen en ogen voelt intuïtief. Het virtuele bioscoopscherm, waar Avatar: The Way of Water in 3D op werd getoond, zag er volgens Gruber beter uit dan een echt bioscoopscherm.
En het kijken van een sportwedstrijd, gefilmd met speciale apparatuur van Apple, voelt alsof je zelf langs het veld zit en maakt een seizoenkaart zo goed als overbodig. Gruber maakt met zijn verhaal duidelijk dat Apple in zijn promotiemateriaal de mogelijkheden van de bril niet overdrijft.
Maar hoe zit het met de nadelen van de Vision Pro? Gruber noemt er een paar. Ten eerste is de bril vrij zwaar, en vergeet je dus nooit dat je hem draagt. Ook mist bepaalde functionaliteit nog, zoals het maken van 3D-foto’s, dus het is nog afwachten hoe goed dit gaat werken. Daarnaast vindt hij – hoe kan het ook anders – de prijs van 3500 dollar dusdanig hoog dat de bril voor de meesten geen optie is, hoe aantrekkelijk hij ook is.
Gruber benadrukt wel dat we echt met iets speciaals te maken hebben. Hij vergelijkt het gevoel dat hij kreeg van de Vision Pro met dat van de eerste iPhone in 2007: alsof je iets dat rechtstreeks uit de toekomst komt in handen hebt. Gruber sluit af met een advies: als je de kans krijgt om de Vision Pro te proberen, doe het dan. Je moet het zien om het te geloven. Al duurt het dus nog wel een jaar voordat dit een mogelijkheid is.
VisionOS nu al te testen
We hoeven gelukkig niet een jaar te wachten voordat we visionOS, het besturingssysteem van de Apple Vision Pro, kunnen uittesten. Daarvoor heeft Apple namelijk al een SDK – een software development kit – uitgebracht. Hiermee is het mogelijk om het volledige visionOS op je Mac te draaien. Door de SDK krijgen we een beter beeld van hoe visionOS er daadwerkelijk uit gaat zien.
Uit de testversie van visionOS blijkt dat alle menu’s er precies zo gelikt uitzien als Apple demonstreerde, met doorzichtige vensters, schaduweffecten, glanzende knoppen en soepele animaties. Door de SDK weten we ook meer over hoe sommige functies eruit gaan zien, zoals het bedieningspaneel, Spotlight, de Instellingen-app en meer.
Eén van de tofste onthullingen zijn de zogenaamde ‘Environments’ waarmee je je realiteit kunt vervangen. We wisten al dat er van het meer bij Mount Hood een virtuele omgeving was, maar nu is ook de rest bekend: Haleakala, Yosemite National Park, Joshua Tree National Park, White Sands National Park, Vrangla, de maan en een tropisch strand. Er zijn ook wat meer algemene opties, zoals de lucht, en abstracte kleuren die de vier seizoenen moeten vertegenwoordigen.
Wil je zelf visionOS uitproberen? Daarvoor heb je de nieuwste testversie van Xcode nodig, Apple’s software voor het maken van apps. Het gaat om Xcode 15 beta 2: die vind je op de ontwikkelaarssite van Apple (developer.apple.com). Hierin zit een speciale simulator ingebouwd voor visionOS 1.0.
Apple Vision Pro in een oogopslag
Scherm aan twee kanten
Een van de meest bijzondere kenmerken van de Apple Vision Pro is dat hij schermen aan de binnen- én buitenkant heeft. De binnenste schermen zijn twee micro-oled-panelen met een zeer hoge 4K-resolutie. Hierdoor kun je geen individuele pixels van elkaar onderscheiden. Het buitenste scherm toont je ogen naar de buitenwereld, zodat je niet volledig afgesloten bent van de mensen om je heen.
Geïntegreerde audio
Hoewel de Apple Vision Pro geen koptelefoon of oortjes heeft, komt er wel degelijk geluid uit. Kleine ‘audio pods’ aan de zijkanten geven een volle sound, en dankzij Ruimtelijke audio kun je als drager ook onderscheid maken tussen geluiden voor, achter, links en rechts van je. Zo zie je niet alleen in 3D, maar hoor je ook in 3D.
Volle bril
Het is bijna niet te geloven, maar in deze dunne bril – alles achter het aluminium is verder gewoon stof – zitten maar liefst twaalf camera’s, vijf sensoren, zes microfoons, een M2-chip, de nieuwe R1-chip, actieve koeling, drie geavanceerde schermen en een complex lenssysteem. Er zitten zelfs kleine motoren in de headset om de afstand tussen de lenzen elektronisch te vergroten en verkleinen, afhankelijk van je gezicht.
Externe accu
Om gewicht te besparen is de accu van de Apple Vision Pro extern. Deze sluit je met een magnetische connector aan op de headset, en draag je in je broekzak. De accu gaat zo’n twee uur mee. Voor langere sessies, bijvoorbeeld als je op de bank een film kijkt of achter je bureau aan het typen bent, sluit je de netvoeding aan op de accu.
2 – iOS 17
Wat nou, een nieuwe iPhone kopen? Met iOS 17 voelt je iPhone dit najaar sowieso weer als nieuw. Er zijn talloze grote nieuwe functies die direct in het oog springen. Maar ook veel kleine praktische verbeteringen. Kijk even mee naar wat er nieuw is.
Beschikbaarheid
iOS 17 is vanaf dit najaar, waarschijnlijk op 18 september, beschikbaar op de iPhone XS/XR en nieuwer. De iPhone X en iPhone 8 – beide uit 2017 – kun je voor het eerst niet meer updaten en blijven steken op iOS 16.
Verander je iPhone in een slimme klok
Wat doe je met je iPhone als-ie aan de oplader hangt? Niet bijzonder veel waarschijnlijk, en dat vond Apple blijkbaar zonde. Daarom verander je vanaf iOS 17 je iPhone op die momenten in een slim klokje voor op je nachtkastje of bureau. Hang je iPhone aan de oplader, zet hem op zijn kant en de Stand-by-modus wordt actief.
Je kunt kiezen uit drie scherm-varianten die je stuk voor stuk tot in detail kunt aanpassen: de eerste bestaat uit widgets naar keuze, de tweede toont je favoriete foto’s en de derde is een schermvullende klok in diverse designs. Het is de troef van iOS 17, maar Stand-by komt het best tot zijn recht op de iPhone 14 Pro met always-on scherm. Bij alle andere iPhones moet je steeds weer op het scherm tikken om het weer op te doen lichten en dat bederft de pret een beetje.
Maak je eigen contactposter
Het scherm dat je ziet als iemand je belt, kon wel een keer een opfrisbeurt gebruiken. Wat mensen (met een iPhone) te zien krijgen als jij ze belt, heb je met iOS 17 zelf in de hand. In de app Contacten maak je hiervoor een contactposter aan. Gebruik je favoriete selfies of ga voor je memoji.
Je bepaalt zelf het lettertype waarin je naam wordt weergegeven. Dropje kleur erbij of een effectje, en klaar! Al met al is het net zo’n vrolijke bende als het iOS 16-vergrendelscherm van vorig jaar. Overigens: als je daar al mee bekend bent, dan kun je hier meteen mee uit de voeten.
Nieuwe app: Dagboek
Een nieuwe iOS-update betekent ook altijd een nieuwe Apple-app, en dit jaar is dat Dagboek. Een slim dagboek welteverstaan, want je iPhone weet natuurlijk al alles van je: waar je was en met wie, of je gesport hebt en welke muziek je beluisterde. Op basis hiervan krijg je slimme suggesties voor onderwerpen om over te schrijven. Zo zit je nooit verlegen om inspiratie. Het schijnt gezond voor je te zijn, reflecteren op je dag en op je leven.
Apple benadrukt dat de Dagboek-app je privacy goed beschermt. De content is versleuteld en niemand anders heeft toegang tot de inhoud, zelfs Apple niet. Op alle fronten dus beter dan een ouderwets dagboek met een slotje. Dagboek zit niet in de eerste versie van iOS 17, maar volgt naar verwachting nog dit jaar.
Stickers overal
Digitale stickers, je houdt ervan of je haat ze, maar met iOS 17 heeft in ieder geval Apple ze definitief omarmd. Wat is er leuker dan een sticker? Je eigen unieke sticker! In een mum van tijd maak je (bewegende) stickers van je eigen foto’s. Kan het je niet bont genoeg zijn, dan laat je de plakplaatjes ook nog bewegen, glimmen of glitteren.
De lade met stickers vult zich snel en krijgt een plekje in het emoji-toetsenbord, dus je kunt ze vervolgens in alle apps gebruiken om je documenten op te fleuren. Je kunt die lade overigens ook voor eeuwig dicht laten, het is aan jou.
Gegevens uitwisselen met NameDrop
AirDrop ken je al, maar er komt een handige spin-off van deze functie met iOS 17: NameDrop. Hiermee kun je razendsnel contactgegevens uitwisselen met iemand die bij je in de buurt is. Houd gewoon jullie iPhones bij elkaar. Of je Apple Watch, want daarmee werkt het ook. Bij het uitwisselen zie je ook meteen je gloednieuwe contactposter. Op dezelfde wijze start je content delen of SharePlay – daarmee luister je samen naar dezelfde muziek of bekijk je synchroon een film.
Drie veranderingen in FaceTime
Voor FaceTime betekent iOS 17 drie veranderingen. Ten eerste kun je straks een (video)boodschap achterlaten als iemand je oproep niet beantwoordt. Eigenlijk een soort FaceTime-voicemail dus! Met een handgebaar roep je 3D augmented reality-effecten op, zoals hartjes, confetti en vuurwerk. Juist ja: de effecten die al jaren ook in iMessage van de partij zijn. En je verplaatst je gesprek via de Apple TV zo naar je televisie.
Check-in met Berichten
Er zitten heel wat fijne vernieuwingen in de app Berichten, maar de beste is nog wel Check-in. Hiermee laat je je vrienden of familie weten of je veilig op je bestemming bent aangekomen. Duurt het wat langer, dan wordt er gevraagd wat er aan de hand is. Reageer je niet, dan krijgen je vrienden en familie automatisch extra informatie, zoals je huidige locatie.
Berichten wordt verder een stuk overzichtelijker: in groepsgesprekken ga je direct naar het laatste nog ongelezen bericht. De applade is opgeruimd zodat iMessage-apps gemakkelijker terug te vinden zijn en de zoekfunctie werkt veel preciezer en met filters. Ook fijn is dat spraakberichtjes getranscribeerd worden zodat je ze kunt lezen.
Extra achtergronden
Heb je de vergrendelschermen van iOS 16 inmiddels helemaal uitgespeeld? In iOS 17 voegt Apple weer nieuwe varianten toe. Naast de reguliere iOS 17-achtergrond zijn er extra planeten en een heel scala aan caleidoscopische wallpapers. Ten slotte is er ook nog een effect terug van even weggeweest: met Live Photos kun je weer een bewegende achtergrond maken.
Interactieve widgets
De widgets op je thuisscherm waren niet meer dan veredelde snelkoppelingen naar de bijbehorende apps, maar nu kun je er ook echt iets mee. Pauzeer je muziek, vink je to-dolijstje af en bedien je slimme apparaten. Allemaal direct vanaf je thuisscherm.
Sneller en nauwkeuriger typen
Autocorrectie wordt stukken beter dankzij een door AI aangedreven taalmodel. Je iPhone voorspelt veel adequater wat je wilt zeggen en ideaal is dat zinnen ook op grammaticaal niveau worden gecorrigeerd. Nederlands hoort bij de eerste groep talen waarvoor dit werkt.
Profielen in Safari
Maak verschillende profielen aan in Safari, bijvoorbeeld voor studie, werk of privé – en switch binnen een handomdraai. Zo houd je je surfgeschiedenis, cookies, favorieten en tabgroepen gescheiden. En surf je privé? Dan worden je tabbladen vergrendeld met Face- of Touch ID, zodat echt niemand mee kan spieken.
AirTags delen
Je AirTags zijn nu nog strikt persoonlijk, en dat is vreselijk onhandig als je bijvoorbeeld de sleutels voor je gezamenlijke auto ermee gelabeld hebt of als er een AirTag aan de halsband van je kat bungelt. In iOS 17 kun je AirTags delen met vijf anderen. Allemaal kunnen ze de AirTags traceren via Zoek mijn en er een geluidje op afspelen.
Wachtwoorden delen
Je kunt straks een groep aanmaken voor het delen van wachtwoorden en passkeys. Iedereen kan wachtwoorden toevoegen en bewerken. Alles loopt via iCloud-sleutelhanger en is dus altijd up-to-date, en – belangrijker nog – volledig versleuteld en dus veilig.
Moodtracker
In de app Gezondheid leg je voortaan je emoties en stemmingen vast. Je geeft hierbij ook aan waardoor je stemming veroorzaakt wordt. Op een gegeven moment ga je zo bepaalde patronen herkennen en krijg je meer inzicht in je mentale welzijn. De resultaten werken ook weer door in de app Dagboek.
Kaarten downloaden
In de app Kaarten download je voortaan plattegronden voor offline gebruik. Dat is handig voor als je onderweg even geen internetverbinding hebt, of data wilt besparen. Als je een kaart hebt gedownload en er is even geen netwerk beschikbaar, dan schakelt Apple Kaarten automatisch over naar de gedownloade kaart. Je merkt daar tijdens het navigeren niets van.
AirPlay op je hotelkamer
AirPlay werkt straks ook in hotelkamers. Apple gaat hiervoor om te beginnen een samenwerking aan met diverse ketens. Scan de QR-code op de televisie in je hotelkamer: vervolgens deel je video’s, foto’s en muziek direct vanaf je iPhone. Natuurlijk hebben privacy en veiligheid daarbij de hoogste prioriteit.
En nog veel meer!
Je huisdieren worden herkend in de app Foto’s | Je kunt meerdere timers tegelijk laten lopen | Er zijn drie nieuwe memojistickers | Een waterpas in Camera zorgt voor keurig rechte foto’s | In Notities kun je linken naar websites of je andere notities | Bescherm jezelf tegen aanstootgevende foto’s in Berichten | Haal verwijderde wachtwoorden nog tot dertig dagen terug | ‘Ping’ je Apple Watch vanuit het Bedieningspaneel | Zeg voortaan ‘Siri’ in plaats van ‘Hé Siri’.
3 – iPadOS 17
Sinds Apple de ontwikkeling van iOS en iPadOS uit elkaar heeft gehaald, lijkt het alsof het besturingssysteem van de iPhone altijd voorrang krijgt op dat van de tablet. Afgelopen jaar moesten de iPad-liefhebbers het bijvoorbeeld nog zonder het aanpasbare vergrendelscherm doen. Maar dit jaar maakt Apple alles weer goed met een boordevolle iPadOS-update. Hiermee loopt de iPad weer synchroon met de iPhone qua functies. En sterker nog: op sommige vlakken loopt-ie nu zelfs vooruit! We vertellen je alles wat er nieuw is in iPadOS 17.
Beschikbaarheid
iPadOS 17 is op 5 juni aangekondigd, maar het duurt nog wel een tijdje voordat je het kunt downloaden. ‘Dit najaar’, maakt Apple er nu van. Een indicatie: afgelopen jaar was iPadOS 16 pas eind oktober beschikbaar. En welke iPads mogen dit jaar dan mee? Veruit de meeste ‘recente’ iPads krijgen gewoon ondersteuning voor iPadOS 17. Deze iPads kun je straks updaten:
- 12,9-inch iPad Pro (2017 en nieuwer)
- 11-inch iPad Pro (2018 en nieuwer)
- 10,5-inch iPad Pro
- iPad (2018 en nieuwer)
- iPad mini (2019 en nieuwer)
- iPad Air (2019 en nieuwer)
Sterk verbeterd toegangsscherm
Toen de iPhone met iOS 16 vorig jaar een compleet nieuw vergrendelscherm kreeg, hadden iPad-gebruikers het nakijken. Maar iPadOS 17 maakt veel goed, want de talloze achtergronden, widgets en aanpasbare klokjes zijn nu ook hier beschikbaar. Met de Astronomie-achtergrond heb je bijvoorbeeld de ringen van Saturnus op je scherm en met Caleidoscoop komt je achtergrond tot leven als je je iPad draait. En er is nog meer: zo kun je Live Photos nu met slowmotion-effect op je vergrendelscherm weergeven.
Veelzijdige widgets
Widgets zijn er voortaan ook voor het vergrendelscherm van je iPad, eindelijk! Maar ook voor de widgets op het beginscherm (tussen je apps) zijn er vernieuwingen: ze zijn interactief, wat betekent dat je er echt taakjes mee kunt uitvoeren. Lijstjes afvinken bijvoorbeeld. Door een halftransparante omlijsting gaan ze mooi op in de achtergrond, dat is wel zo rustig.
Gezondheid nu ook op de iPad
Eindelijk komt de app Gezondheid ook naar de iPad. Met deze app houd je zicht op hoe het staat met je conditie – die gegevens komen onder meer binnen via de Apple Watch. En dankzij het grote scherm is dit nog overzichtelijker dan op de iPhone.
Beter pdf’jes bewerken
Werken met pdf’jes wordt een stuk efficiënter. Machine learning herkent velden in formulieren en je kunt ze razendsnel invullen aan de hand van je contacten. De app Notities krijgt bredere ondersteuning voor pdf’jes: deze worden nu in de volledige breedte weergegeven. Dat is fijner bladeren, lezen en annoteren. Op die manier bewaar en bewerk je documenten dus nog gemakkelijker. Overigens, je kunt nu ook linkjes tussen notities aanmaken. Nog meer structuur dus!
Ondersteuning voor webcams
Sinds de iPad een usb-c-aansluiting heeft, neemt het aantal accessoires dat je erop kunt aansluiten steeds maar toe. En die ontwikkeling gaat maar door, want met iPadOS 17 is het mogelijk om webcams en andere usb-camera’s met de tablet te gebruiken. Dat geldt zelfs voor de ingebouwde webcam van de Apple Studio Display. En alle snufjes van iPadOS werken er ook mee, zoals Middelpunt.
Grote verbeteringen voor Stage Manager
Het was dé grote nieuwe functie van iPadOS afgelopen jaar: Stage Manager introduceerde vensters op de iPad. Dat werkte in de basis prima, maar had nogal wat kinderziektes. Zo bleven vensters niet op de gekozen plek staan en zag je het duidelijk wanneer een app overschakelde naar een andere lay-out in verband met zijn venstergrootte. Maar Apple heeft naar alle feedback geluisterd en Stage Manager op zo’n beetje alle vlakken verbeterd. Het voelt nu veel meer als een vensterbeheerder zoals je die van macOS gewend bent.
Live activiteiten
Eerst op de iPhone, nu ook op de iPad. Met Live activiteiten krijg je informatie over lopende gebeurtenissen en volg je die in real time op je toegangsscherm. Je ziet dan bijvoorbeeld wat de status van je bestelde eten is, of je vlucht op tijd vertrekt en wat de tussenstand van een voetbalwedstrijd is.
Beter vinden met Spotlight
Zoek je een app op je iPad? Spotlight vermeldt in het beste zoekresultaat nu ook snelkoppelingen naar features in de bijbehorende app. Als je bijvoorbeeld naar Foto’s hebt gezocht, kun je in één keer doortikken naar je album met favorieten. Bovendien matcht de kleur van het Spotlight-venster voortaan met de zoekresultaten die weergegeven worden. Op die manier achterhaal je nog sneller waar de informatie staat die je zoekt.
4 – macOS Sonoma
Voor de Mac komt dit jaar macOS Sonoma beschikbaar. Met allerlei vernieuwingen die je productiviteit en creativiteit naar een hoger niveau tillen. Sommige dingen ken je misschien al van de iPhone of iPad.
Beschikbaarheid
macOS Sonoma is vanaf dit najaar beschikbaar, waarschijnlijk ergens in oktober. Je kunt het downloaden op de volgende Macs:
- iMac (2019 en nieuwer)
- iMac Pro (2017 en nieuwer)
- MacBook Air (2018 en nieuwer)
- MacBook Pro (2018 en nieuwer)
- Mac Pro (2019 en nieuwer)
- Mac Studio (2022 en nieuwer)
- Mac mini (2018 en nieuwer)
De MacBook, MacBook Air en MacBook Pro uit 2017 kun je niet meer updaten. Daarmee blijf je steken op het huidige besturingssysteem, macOS Ventura.
Nieuw bureaublad
Een nieuw besturingssysteem is voor veel Mac-liefhebbers het synoniem voor een nieuw en fris bureaublad – de rest van de nieuwe functies, dat komt dan later wel! En Apple stelt niet teleur, want ook de officiële wallpaper van macOS Sonoma is beeldschoon. Hij is er in een lichte en in een donkere variant en stelt een abstracte versie van het Sonoma-landschap voor. Naast de officiële achtergrond zijn er ook nog enkele nieuwe abstracte achtergrondjes in diverse kleuren. Maar er is meer.
De ster van de show, dat zijn dit jaar toch wel de screensavers die opdoemen als je Mac even niet actief is. Deze tonen slowmotionvideo’s van locaties wereldwijd. Hongkong, Arizona en – daar gaan we weer – ‘de glooiende heuvels van Sonoma’. Er zijn screensavers met thema’s als Landschap, Aarde, Onder water en Stadsgezicht. Als je weer inlogt, veranderen ze langzaam in je bureaublad.
Widgets waar je echt iets mee kunt
Widgets op je iPhone, widgets op je iPad. En nu ook widgets op je Mac! Althans: die waren er al, maar ze zaten iets te ver verstopt. Nu zet je ze gewoon lekker pontificaal op je bureaublad. Ze zijn interactief, dus je kunt er kleine taakjes mee uitvoeren. Speel direct vanaf je bureaublad een podcast af bijvoorbeeld, of zet je favoriete Opdracht met een enkele klik in gang.
Hoe geniaal je iPhone en Mac samenwerken, blijkt wel uit de widgets. Het is met Continuïteit zelfs mogelijk om je favoriete iPhone-widgets te gebruiken op de Mac, dus zonder dat de bijbehorende app op je Mac staat. Als je je even op iets anders concentreert, zullen ze subtiel vervagen. Zo zorgt Apple ervoor dat het geen kermis wordt. Nog zo’n subtiel detail: bij een andere achtergrond verandert de kleur van je widgets gewoon mee.
Maak apps van websites
Zijn er web-apps die je met de regelmaat van de klok bezoekt? Maak er dan een app van! Je voegt zo’n web-app zelfs toe aan het Dock en hij is nauwelijks van ‘echte’ apps te onderscheiden. Hooguit door de knoppenbalk, want die is wat eenvoudiger. Via deze apps kun je zelfs meldingen ontvangen in je Berichtencentrum.
Slimmer surfen in Safari
De overige veranderingen in Safari kwamen we eerder ook al tegen in iOS. Maak je er gebruik van op je iPhone, dan worden ze ook automatisch toegepast op je Mac – en vice versa. Zo maak je verschillende profielen aan voor bijvoorbeeld werk en thuis. Surf je in Privémodus, dan worden je vensters vergrendeld als je ze even niet gebruikt. En wachtwoorden en passkeys deel je via je iCloud-sleutelhanger eenvoudig met een groep mensen die je helemaal vertrouwt.
Verbeteringen voor je pdf’jes
Op basis van machine learning worden velden in een pdf-formulier nu veel gemakkelijker herkend. Invullen is vervolgens een fluitje van een cent: zaken als naam, adres en mailadres worden opgediept uit Contacten. Pdf-bestanden komen bovendien veel beter uit de verf in de app Notities. Bewaar meerdere pdf’s bij elkaar in één notitie en bekijk ze in volle breedte. Zo klik je er veel gemakkelijker doorheen.
Slimmere Notities
Notities was ooit een simpel kladblokje, maar wordt jaar in, jaar uit geavanceerder. Nieuw is dat je vanuit de ene notitie naar de andere kunt linken. Zo link je vanuit een algemene notitie over een feestje zo naar een notitie met daarin het recept voor een epische chocoladetaart. Of vanuit je verhuisplanning naar een notitie met de afmetingen van je slaapkamer.
Blijkt Notities uiteindelijk toch iets te beperkt qua opties? Stuur het documentje dan via een klik op de knop door naar Pages voor veel uitgebreidere bewerkingsmogelijkheden. Dat zit zelfs nu al in de nieuwste versie van Pages!
Speciale gamemodus
De speciale gamemodus geeft games prioriteit op de CPU en GPU van de Mac. Bovendien zit er minder vertraging op de accessoires die je gebruikt: het geluid uit je AirPods klinkt dan bijvoorbeeld ook echt synchroon met wat je ziet op het scherm. Ook de controllers zijn veel meer ‘in sync’. Deze functie is er uitsluitend voor Macs met een Apple Silicon-chip.
Dit is er nieuw in video-gesprekken
Presentator-overlay
Waan jezelf de presentator van het achtuurjournaal met de nieuwe presentator-overlay! Jijzelf staat vooraan in beeld, dat wat je presenteert staat achter je. En net zoals Annechien (of haar Belgische tegenhanger Annelies) kun je rustig bewegen, lopen en praten terwijl de presentatie achter je gewoon zichtbaar blijft. Wil je niet zo prominent in beeld? Dan kies je voor een kleine overlay, waarbij je in een kleine cirkel in beeld verschijnt. Die cirkel kun je verplaatsen naar de gewenste plek in beeld.
Vrolijke effecten
Vul je videostream met 3D-ballonnen, confetti, hartjes, vuurwerk en meer. De effecten verschijnen voor en achter je, zodat je erdoor omgeven lijkt. Je activeert de effecten binnen een handomdraai en dat bedoelen we letterlijk: je zet ze namelijk in gang met specifieke handgebaren. Zowel deze als de vorige functie worden mogelijk gemaakt door de Neural Engine in de Apple Silicon-chips – je hebt dus wel een recente Mac nodig.
De beste compositie
Heb je een Studio Display, of kun je je iPhone als webcam gebruiken? Dan kies je eenvoudig de perfecte compositie. Met de regelaars pas je het kader aan naar groothoek of ultragroothoek, de knop plaatst je midden in beeld.
Dit is er nieuw in Berichten
Communicatieveiligheid
Eerder dit jaar verscheen de functie Communicatieveiligheid. Daarmee kun je als ouder via Schermtijd regelen dat je kind niet zomaar geconfronteerd wordt met gevoelige content. Maar misschien zit je daar als volwassene ook niet op te wachten, dus vanaf de grote updates dit najaar stel je dit ook voor jezelf in. Ontvang je foto’s waarop naakt te zien is, dan worden deze geblurd en kun je zelf beslissen of je ze al dan niet wilt openen. Je bent dan in ieder geval gewaarschuwd.
Net zoals iOS 17
We bespraken het al in iOS 17: stickers zijn een ding. Je vindt al die stickers ook terug in Berichten op de Mac. En er zijn meer iOS 17-zaken die hun weg hebben weten te vinden naar de Mac. Zo kun je gemakkelijker je berichten doorzoeken aan de hand van filters, vlieg je automatisch naar het laatste nog ongelezen bericht en beantwoord je een bericht supersnel door eroverheen te vegen.
5 – watchOS 10
Dit jaar verschijnt alweer de tiende versie van watchOS, en dat viert Apple met de meest vernieuwende update in jaren. Wat is er allemaal nieuw in watchOS 10?
Beschikbaarheid
Alle Apple Watch-modellen die watchOS 9 ondersteunen, kunnen ook updaten naar watchOS 10. Het gaat hier om de Apple Watch Ultra, Apple Watch SE (1e en 2e generatie) en de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Verder verwachten we dat watchOS 10 dit najaar beschikbaar zal zijn. Om de software-update dan te installeren, moet je slimme horloge gekoppeld zijn aan een iPhone met iOS 17 – een update die waarschijnlijk tegelijk met watchOS 10 verschijnt.
App-designs
Met watchOS 10 worden veel Apple-apps in een nieuw jasje gestoken. Ze krijgen kleurrijke achtergronden en maken beter gebruik van de steeds groter wordende Apple Watch-schermen. Ook komen er designwijzigingen voor specifieke apps. Zo wordt de Woning-app anders ingedeeld en verandert Activiteit van kleur op basis van de ringen die je bekijkt.
De app Weer lijkt straks zelfs op zijn iPhone-tegenhanger. Animaties beelden het huidige weer uit, en op het openingsscherm vind je informatie als de luchtkwaliteit, windkracht en minimum- en maximumtemperatuur.
Nieuwe wijzerplaten
Wat is een nieuwe watchOS-update zonder nieuwe wijzerplaten? Met watchOS 10 maak je daarom kennis met ‘Palet’ en ‘Snoopy’. Eerstgenoemde is een stilistisch klokje met heldere kleuren die veranderen naarmate de tijd vordert. Met de andere wijzerplaat komen Snoopy en Woodstock, twee personages van de geliefde Peanuts-strips, naar de Apple Watch. Zij reageren op het actuele weer en je activiteit met vrolijke animaties. Zo zie je steeds wat nieuws.
Widgets!
Veruit het hoogtepunt van watchOS 10: widgets! Dit zijn kaders die actuele informatie van apps in één oogopslag weergeven. Denk aan details over je activiteit of het nummer waar je naar luistert. Zo hoef je niet meer door al je apps te ploeteren om bepaalde gegevens te zien: werp gewoon een blik op de bijbehorende widget.
Je vindt de widgets door aan de Digital Crown te draaien. Vervolgens beland je in een menu waar alle widgets op elkaar staan in een ‘Slimme stapel’. Deze weet precies welke widget je op een bepaald moment nodig hebt, en die wordt dan boven op de stapel geplaatst. Begin je elke dag bijvoorbeeld door de weersverwachting te checken? Na verloop van tijd herkent de Slimme stapel dit en wordt de Weer-widget ’s ochtends meteen voor je klaargezet.
Voor de fietsers …
Fietsers krijgen geavanceerde nieuwe meetgegevens, weergaven en ervaringen te zien. En begin je een fiets-work-out op je Watch, dan verschijnt die voortaan ook op de iPhone. Tik hier vooral op: de activiteit wordt schermvullend weergegeven en licht relevante gegevens uit, waaronder je hartslagzones, hoogte en fietssnelheid.
Bovendien maakt watchOS 10 automatisch verbinding met fietsaccessoires als krachtmeters en snelheids- en cadanssensoren. Verder kan watchOS inschatten wat je ‘functionele drempelvermogen’ is. Voor de niet-fietsers onder ons: dit is het hoogste intensiteitsniveau dat je een uur lang kunt volhouden. In theorie dan.
… en de wandelaars
Neem jij liever de benenwagen? De Kompas-app genereert voortaan twee nieuwe routepunten. De eerste is een schatting van de laatste locatie waar je mobiel bereik had. Daardoor weet je snel waar je heen moet, mocht je op een belangrijk bericht of telefoontje wachten. Het andere routepunt is voor het geval dat je een noodoproep moet plegen.
Dit is namelijk een schatting van de laatste plek waar je verbinding had met het mobiele netwerk van een willekeurige provider. Met deze routepunten keer je dus snel terug naar de bewoonde wereld, al komen ze vooral van pas tijdens een hike in de Ardennen en minder in ons kikkerlandje.
Geestelijke gezondheid
Met watchOS 10 wil Apple ook je geestelijke gezondheid bevorderen. Met name in de app Mindfulness, waarin je voortaan dagelijks je emoties en stemmingen kunt vastleggen. Dit werkt door kunstzinnige, abstracte vormen aan te wijzen die visualiseren hoe het met je gaat. In de Gezondheid-app controleer je vervolgens hoe je levensstijl invloed heeft op je gemoedstoestand.
Beweeg je bijvoorbeeld wel genoeg? En haal je die acht uur slaap per nacht? Gezondheid herkent zelfs symptomen van angstgevoelens of een depressie, en kan daardoor je risiconiveau op zulke aandoeningen inschatten.
Bescherm je ogen
Tijd buiten doorbrengen – en meer in de verte kijken – is belangrijk om de kans op zichtbeperkingen als bijziendheid en myopomie te verkleinen. Daarom houdt de Apple Watch (Ultra, SE 2022 en Series 6 of nieuwer) in watchOS 10 elke dag bij hoeveel je buiten bent, met dank aan de sensor voor omgevingslicht. De data lees je vervolgens uit in de Gezondheid-app op je iPhone.
Voor kinderen is in de verte kijken al helemaal belangrijk, en zij worden sowieso geadviseerd dagelijks zo’n 80 tot 120 minuten buiten te spelen. Hebben jouw kinderen wel een Apple Watch, maar geen iPhone? Als ouder kun je via ‘Gezondheid delen’ alsnog zien hoeveel tijd zij buiten hebben doorgebracht. Over je ogen gesproken: de nieuwe Schermafstand-functie waarschuwt je als je je toestel minder dan 30 cm voor je houdt.
Ook voor de Apple Watch
Wissel snel contacten en bestanden uit met NameDrop | Open het Bedieningspaneel met de zijknop | Ontvang een herinnering van de Medicijnen-app als je binnen dertig minuten na de geplande tijd nog steeds geen medicijnen hebt genomen | Bekijk de offline Apple Kaarten van je iPhone | Start een videogesprek met FaceTime en bekijk alle inkomende berichten | Verbeter het welzijn, de productiviteit en de gezondheid van je werknemers met Mobile Device Management.
6 – Drie nieuwe Macs
Dat kon er ook nog wel bij: Apple introduceerde tijdens de WWDC ook drie nieuwe Macs. Een headset en vier grote updates was voor Apple nog niet genoeg nieuws. Het bedrijf kondigde tijdens de WWDC ook nog drie nieuwe Macs aan: een gloednieuwe 15-inch MacBook Air, de eerste Mac Pro met Apple Silicon-processor, en een bijgewerkte Mac Studio.
15-inch MacBook Air
De tijd dat de MacBook Air in twee maten kwam, ligt al jaren achter ons. In 2016 verdween de schattige 11-inch variant, en sindsdien is 13-inch de enige maat die overbleef. Tot nu, want Apple heeft nu de langverwachte 15-inch MacBook Air geïntroduceerd. Deze is intern hetzelfde als de MacBook Air die Apple vorig jaar uitbracht, maar dan een maatje groter.
Verder is het bijna precies dezelfde laptop. Hij heeft dezelfde snelle M2-chip, dezelfde aansluitingen, dezelfde accuduur van 18 uur, en dezelfde notch in het scherm. Het enige verschil zit hem in het speakersysteem. Waar de 13-inch MacBook Air het moet doen met vier speakers, heeft de 15-inch MacBook Air er zes, inclusief speciale woofers voor de lage tonen.
Je hoeft hierbij echter niet de kwaliteit te verwachten van de 14- en 16-inch MacBook Pro – die blazen de grotere Air volgens de eerste tests nog steeds weg.
De 15-inch MacBook Air is dus veel van hetzelfde, maar voor velen een uitkomst. Jarenlang kon je alleen een groter scherm in je MacBook krijgen als je voor een MacBook Pro ging, met een bijbehorend pro-prijskaartje. Voor de context: een 16-inch MacBook Pro kost tegenwoordig 3049 euro. De 15-inch MacBook Air start daarentegen al bij 1599 euro. En er is ook goed nieuws voor wie toch het kleinere maatje wil: die is maar liefst 220 euro goedkoper geworden, en komt nu uit op 1299 euro.
Mac Pro
De Mac Pro lijkt een beetje het ondergeschoven kindje van Apple. Eens in de zoveel jaar komt er weer een forse update, maar vervolgens wordt de supersnelle desktop jarenlang met rust gelaten. Met de nodige veroudering tot gevolg. Ook de laatste jaren was dit het geval. De Mac Pro kreeg in 2019 een volledig vernieuwd design, en is daarna nagenoeg onveranderd gebleven. Dit terwijl andere Macs de overstap maakten naar Apple Silicon met de M1- en M2-chips, met enorme sprongen in prestaties.
Nu, vier jaar later, heeft Apple de Mac Pro eindelijk een grote update gegeven. Hoewel hij er aan de buitenkant nog hetzelfde uitziet, is er van binnen veel veranderd. De oude Intel Xeon-chip is eruit, en de gloednieuwe M2 Ultra vult nu die ruimte. Dit zorgt voor véél betere prestaties dan zijn voorganger.
Hij is tot 80% sneller dan de vorige Mac Pro qua cpu-prestaties, en qua grafische prestaties zelfs 240% sneller. Hierdoor is de Mac Pro nu zo krachtig dat hij acht schermen tegelijk kan aansturen, en 22 video’s in 8K-resolutie tegelijk kan afspelen tijdens videobewerking.
De Mac Pro is direct de eerste Mac met Apple Silicon-processor die je achteraf kunt uitbreiden. In de kast zitten zeven sleuven voor PCIe-kaarten. Denk hierbij aan professionele audiokaarten, netwerkkaarten voor supersnelle verbindingen, en opslagkaarten voor extra ruimte.
Extern uitbreiden kan natuurlijk ook: de Mac Pro heeft acht Thunderbolt 4-poorten, drie usb-poorten, twee hdmi-poorten en tweemaal 10 gigabit ethernet. Wat je niet uit kunt breiden, is het werkgeheugen: 192 GB is de max, en de keuze voor de hoeveelheid moet je direct bij aankoop al maken.
De komst van de Mac Pro 2023 is een belangrijke mijlpaal voor Apple. De voorgaande Mac Pro was namelijk de allerlaatste Mac die nog een Intel-chip aan boord had. Vanaf nu is Apple helemaal over, en zijn er geen Intel-Macs meer beschikbaar. De transitie duurde daarmee een jaartje langer dan Apple oorspronkelijk had ingeschat.
De Mac Pro is er vanaf 8399 euro, de duurste variant kost 14.419 euro. Dat is een flinke smak geld, maar wel de helft goedkoper dan de vorige duurste Mac Pro.
Mac Studio
De Mac Studio werd vorig jaar geïntroduceerd, en is een soort mix tussen een Mac mini en een Mac Pro. Hij biedt net als de Mac Pro ultieme prestaties voor professionals en een hele reeks aansluitingen, maar dan in een compacte behuizing die doet denken aan een paar gestapelde Mac mini’s. Hierdoor lever je wel in op uitbreidbaarheid: de Mac Studio heeft namelijk geen PCIe-sleuven.
Apple heeft de Mac Studio nu een kleine update gegeven. De M1 Max- en M1 Ultra-chips maken plaats voor de snellere M2 Max en M2 Ultra. Dit zorgt voor een mooie sprong in prestaties – gemiddeld is de nieuwe Studio zo’n 20% sneller dan zijn voorganger – en de mogelijkheid om tot acht displays aan te sluiten. Voorheen bleef de Studio hangen op vier displays. Ook maakt het maximale werkgeheugen de sprong van 128 GB naar 192 GB.
Rust je de Mac Studio uit met een M2 Ultra, dan zal hij qua prestaties niet onderdoen voor de Mac Pro met dezelfde chip. En dat is best opvallend, want de Mac Studio kost met die chip 4849 euro, en de Mac Pro 8399 euro. Uiteraard is de variant met de M2 Max een stuk goedkoper: die start bij 2429 euro.
7 – One more thing
Software-updates, nieuwe Macs, een revolutionaire headset – al dat grote nieuws mag Apple’s andere nieuwtjes niet overschaduwen. Dit heb je misschien gemist tijdens de WWDC!
Voor de Apple TV: tvOS 17
tvOS staat bij Apple een beetje aan de zijlijn. Zo werd hij voor het tweede jaar op rij overgeslagen tijdens de WWDC-presentatie, en werd de volgende update aangekondigd via een los persbericht. Als Apple het niet doet, dan zetten we tvOS 17 zelf maar in het zonnetje. De Apple TV krijgt er namelijk echt wat noemenswaardige functies bij.
Ten eerste: FaceTime komt eraan! Dit werkt via Continuïteitscamera: start een videogesprek op je iPhone, plaats hem voor je Apple TV en je gesprekspartner verschijnt vanzelf op het grote scherm. De camera zoomt automatisch in op je gezicht, ook als je beweegt, dus je bent constant in beeld. Overigens komt die camera straks ook van pas bij karaoke-functie Apple Music Sing. Richt de lens tijdens het zingen op jezelf en je optreden komt in beeld, inclusief gave filters.
Maar er is meer. Zo komt het Bedieningspaneel van de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch ook naar de Apple TV. En met ondersteuning voor VPN’s verbeter je de veiligheid van je verbinding én heb je toegang tot het Amerikaanse Netflix-aanbod. Verder krijgt de tweede generatie Siri Remote ondersteuning voor Zoek mijn, zodat je de afstandsbediening van je Apple TV snel opspoort.
tvOS 17 komt dit najaar uit. De update is dan gratis beschikbaar voor de Apple TV HD en alle versies van de Apple TV 4K.
Haal meer uit je AirPods
Ook de AirPods krijgen dit najaar een update, met nieuwe functies voor bijna alle modellen. Zo wordt het gemakkelijker om je microfoon te dempen tijdens een gesprek. Op de AirPods Max werkt dit met de Digital Crown, op al Apple’s oortjes (met uitzondering van de 1e en 2e generatie AirPods) druk je eenmalig op het steeltje. Verder wissel je straks soepeler van apparaat, bijvoorbeeld als je muziek streamt via je Mac, maar verder wilt luisteren op je iPhone. De verbinding komt namelijk sneller en betrouwbaarder tot stand, aldus Apple.
De grootste functies zijn exclusief voor de AirPods Pro 2. Maak kennis met ‘Adaptieve audio’, een nieuwe stand die je audio aanpast aan je omgevingsgeluid. Hierbij houden de oortjes rekening met de context: ter veiligheid hoor je een auto achter je glashelder, maar luidruchtige wegwerkzaamheden worden weggefilterd. In diezelfde trant krijgt de Pro 2 ook ‘Gespreksdetectie’, waardoor de AirPods het merken wanneer iemand tegen je praat. Vervolgens wordt het volume van je muziek verlaagd, en de stem van je gesprekspartner juist versterkt.
Apple Design Awards 2023
Zoals gewoonlijk besteedde de WWDC ook aandacht aan de Apple Design Awards. Tijdens deze jaarlijkse prijsuitreiking worden de twaalf beste games en apps van het jaar bekroond, verdeeld over zes categorieën. De winnende apps zetten we binnenkort in het zonnetje op iCreate Premium.
Praat mee
0