Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

watchOS 9: deze vernieuwingen komen naar je Apple Watch

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
watchOS 9


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vanavond watchOS 9 gepresenteerd, de grote update voor je Apple Watch. Je slimme horloge krijgt er later dit jaar diverse nieuwe functies bij die je helpen om actief, gezond en connected te blijven. Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen? En wanneer mag je watchOS 9 verwachten? Dit is wat Apple ons vertelde tijdens de WWDC22-keynote!

Wat is er nieuw in watchOS 9?

Apple kondigde tijdens het event vanavond diverse nieuwe watchOS-functies aan. Dit zijn de opvallendste vernieuwingen voor je Apple Watch:

Uitgebreidere gezondheidsfuncties

In watchOS 9 worden de hartslagmeldingen iets geavanceerder. De Apple Watch meet hoelang in totaal iemand binnen een bepaalde periode last heeft van boezemfibrilleren. De Ecg-app houdt als het ware een geschiedenis bij.

Daarnaast krijg je uitgebreidere opties voor het monitoren van je slaap. De Apple Watch gaat veel gedetailleerder je slaap registreren. Je krijgt hierbij een beter inzicht in de verschillende slaapfases die je ’s nachts doorloopt: : remslaap, kernslaap of diepe slaap.

Medicijnen


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Een compleet nieuwe app is Medicijnen. Hierin houd je bij welke medicijnen je inneemt. De app helpt je je medicijnen te beheren, te begrijpen en bij te houden. Je Apple Watch geeft een seintje als het tijd is voor je medicatie. Een nieuw medicijn voeg je toe door simpelweg het label te scannen met je iPhone. Voeg je medicijnen toe die niet zo goed met elkaar samengaan? Dan geeft je Apple Watch je een seintje.

Nieuwe en verbeterde work-outs

Ben je een hardloper? Dan betekent watchOS 9 goed nieuws, want je Apple Watch gaat gedetailleerdere statistieken presenteren. Zo zie je goed in welke hartslagzone je zit en of je houding verbeterd kan worden. De gyroscoop speelt hierbij een belangrijke rol. Apple noemt dit ‘looptechniekdata’.

watchOS 9 is uitgebreid met een nieuwe populaire work-out: Multisport, voor triathlon-athleten. Hierin worden hardlopen, zwemmen en fietsen gecombineerd. Het voordeel verder is dat de hartslag- en bewegingsalgoritmen nu geoptimaliseerd zijn voor deze activiteiten, waardoor de metingen nauwkeuriger zijn.

Wijzerplaten

watchos 9 wijzerplaat

Geen nieuwe watchOS-versie zonder nieuwe wijzerplaten. En ook dit jaar komen er weer nieuwe wijzerplaten naar de Apple Watch. Veel daarvan staan in het teken van het heelal. Enkele oudere wijzerplaten zijn door Apple wat opgefrist, zodat ze beter uit de verf komen op de nieuwere Apple Watch-modellen. Ook heeft Apple de complicaties (mini-appjes) verbeterd, zodat de oude vertrouwde wijzerplaten ook een nieuwe impuls krijgen.

Geschikt voor jouw Apple Watch?

watchOS 9 is geschikt voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer. De Apple Watch Series 3 kun je dus niet meer updaten. Dat is opmerkelijk, want je kunt de Apple Watch Series 3 op dit moment nog wel kopen bij Apple.

watchOS 9 release date

Voor de officiële watchOS 9-release heb je nog even geduld nodig. watchOS 9 is dit najaar beschikbaar. Apple noemt nog geen precieze datum, maar we verwachten de update ergens halverwege september, op de dag dat ook iOS 16 voor de iPhone verschijnt. De update is gratis te downloaden.

Software-ontwikkelaars kunnen overigens nu al aan de slag met de bètaversie van watchOS 9. En volgende maand verwachten we een openbare bèta-versie die in principe iedere watchOS-gebruiker kan testen.