Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

7x dit is er nieuw in watchOS 8

Auteur: Daan Jeuken
2 reacties
watchOS 8 preview


Lees verder na de advertentie

In september krijgt de Apple Watch weer een flinke update. WatchOS 8 is geen radicale vernieuwing, maar biedt wel weer een aantal leuke vernieuwingen. Dit zijn de 7 belangrijkste.

1. Portretfoto’s tot leven

watchOS 8 portretfaceDe portretfoto’s die je met je iPhone maakt, komen op de Apple Watch tot leven. Met de nieuwe Watch-face kun je een portretfoto kiezen, die als een soort 3D-weergave tot leven komt. Met de kroon kun je inzoomen op het portret – het ziet er erg cool uit.

2. Veel meer foto’s

De Foto’s-app op de Watch is volledig vernieuwd. Kon je voorheen alleen je favorieten bekijken, in watchOS 8 blader je ook door de uitgelichte hoogtepunten en herinneringen. Je kunt foto’s zelfs direct delen vanaf je horloge, inclusief begeleidend tekstje (via dicteren), emoji’s of gif’jes.

3. Hoe vaak adem je?


kooptip

Met de Slaap-modus kun je sinds watchOS 7 je slaap monitoren – al zijn de mogelijkheden minder uitgebreid dan bij sommige andere apps. In watchOS 8 komt er een meting extra bij: ademhalingsfrequentie. Hij wordt automatisch op de achtergrond gemeten en de data zijn in Gezondheid te vinden. Belangrijker: als de Watch door de tijd veranderingen opmerkt, krijg je meldingen.

4. Een mindfull-momentje

watchOS 8 mindfullness

In het afgelopen coronajaar is de mentale gezondheid extra belangrijk geworden. Daarom is de app Ademhaling uitgebreid. Hij heet nu Mindfullness. De animatie bij het ademhalen is vernieuwd, interessanter is de nieuwe functie: Reflect. Hij geeft je op gezette tijden een stelling waar je, begeleid door een dromerige animatie, over na kunt denken. Even een mindfull momentje.

5. Pilates en tai chi

De Fitness-app is voor velen de stok achter de deur om dagelijks actief te blijven. De app heeft geen radicale vernieuwingen, maar wel twee nieuwe workouts: tai chi en pilates. Apple Fitness+ is helaas nog steeds niet in Nederland en België beschikbaar.

6. Je kunt AirTags vinden

Een van de grootste kritiekpunten op de AirTags: je kon de tags niet opsporen met je Watch. In watchOS 8 wel. Evenals andere Find My-items.

7. Always-on in apps

Een Apple Watch met always-on display (Series 5 en Series 6) had al een speciale functie die bij workouts de relevante data altijd in beeld toont. Zo’n always-on weergave is er vanaf dit najaar voor veel meer apps: Kaarten, Mindfulness, Muziek, Telefoon, Podcasts, Stopwatch, Timers en Voice Memo. En ook andere ontwikkelaars kunnen hun apps ‘always-on’ maken.

watchOS 8: wanneer komt het uit?

De exacte releasedatum van watchOS 8 is nog niet bekendgemaakt. Het besturingssysteem voor de Apple Watch verschijnt tegelijk met iOS 15. Vermoedelijk is dat ergens in september.