Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Deze wijzerplaat raak je kwijt met watchOS 11

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
watchOS 11 wijzerplaat kwijt

Met watchOS 11 krijgt de Apple Watch er helaas geen wijzerplaat bij – sterker nog, Apple haalt er zelfs eentje weg! Welke moet je missen?

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

watchOS 11: wijzerplaat kwijt?

De volgende grote software-update voor de Apple Watch komt eraan! Apple heeft hem op 10 juni aangekondigd, als aftrap van de jaarlijkse WWDC. Daar kregen we ook al een voorproefje van alle nieuwe vernieuwingen in deze update. Met als hoogtepunten de functie ‘Trainingbelasting’ en de gloednieuwe app ‘Vitals’.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Apple houdt bij elke watchOS-update vast aan traditie: er komt minstens één nieuwe wijzerplaat bij. Althans, meestal. Want toen Apple watchOS 11 presenteerde tijdens de WWDC 2024, bleek alleen dat de Foto’s-wijzerplaat een upgrade zou krijgen. Geen nieuwe wijzerplaat dus. Maar dat niet alleen, want in de eerste bèta van watchOS 11 blijkt zelfs dat je één wijzerplaat straks volledig kwijt bent.

Siri-wijzerplaat

watchOS 11 wijzerplaat kwijt

Met watchOS 11 moeten we officieel afscheid nemen van de Siri-wijzerplaat. Hierop laat de stemassistent nuttige informatie zien die voor jou op een bepaald moment relevant is. Denk aan afspraken die in je agenda staan, maar ook de weersverwachting van vandaag of morgen. Tik je op een van de informatieblokken, dan krijg je meteen meer informatie te zien.

Hoewel de wijzerplaat al bestaat sinds watchOS 4, is hij anno 2024 compleet overbodig geworden. Zo is de Watch sinds watchOS 11 ook uitgerust met widgets, die je bekijkt door aan de Digital Crown te draaien en die de Apple Watch op elkaar zet middels een ‘Slimme stapel’. Bovenaan plaatst de Slimme stapel altijd de widget die op dat moment het meest relevant voor je is – net als de Siri-wijzerplaat doet. Maar met watchOS 11 heb je in deze Slimme stapel zelfs toegang tot Live activiteiten, waarmee je bepaalde zaken in realtime in de gaten kunt houden. De Siri-wijzerplaat is dus niet alleen overbodig: hij loopt zelfs achter.

En dan is er nog de functie ‘Tik Dubbel’, exclusief voor de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 met watchOS 10.1 of nieuwer. Hiermee kun je de Watch bedienen door je vingertopjes twee keer tegen elkaar aan te tikken, aan de arm waar je ook het horloge draagt. Maar hoewel deze functie wel werkt met de Slimme stapel, is hij niet compatibel met de Siri-wijzerplaat. Dit was dus al het begin van het eind. Maar dat niet alleen: draai je aan de Digital Crown om de Slimme stapel te bekijken, dan moet je eerst door de hele Siri-wijzerplaat scrollen. Overbodig én onhandig, dus.

watchOS 11 release

Heb jij geen Apple Watch met watchOS 11 ondersteuning? Dan kun je niet meer updaten en blijf je gewoon toegang houden tot de Siri-wijzerplaat. Maar kun je wel gewoon updaten, dan zijn er genoeg vernieuwingen om wél naar uit te kijken! Wel heb je nog even geduld nodig: de watchOS 11 release vindt pas later dit jaar plaats, waarschijnlijk rond september of oktober.

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws over watchOS 11, zoals over de releasedatum? En van ander Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5Mac