Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘watchOS 10 draait volledig om widgets: interface wordt helemaal anders’

Auteur: Ward Edema
0 reacties
watchOS 10 widgets


Lees verder na de advertentie

watchOS 10 krijgt widgets die de hele interface van de Apple Watch op de schop nemen. Dat zegt Apple-analist Mark Gurman.

watchOS 10

Begin vorige maand schreven we er al over: watchOS 10 krijgt een volledig vernieuwde interface. Dit zou daarmee de grootste verandering voor de Apple Watch tot nu toe worden. Maar hoe die nieuwe interface er uit moet gaan zien … daarover was nog niet zoveel bekend. Daar komt nu eindelijk verandering in.

Apple-analist Mark Gurman – die ook met het oorspronkelijke gerucht over de nieuwe interface van watchOS kwam – heeft nu meer details gelekt over de veranderingen. Daarbij staat één woord centraal: widgets.

watchOS 10 widgets

Volgens Gurman krijgen widgets een centrale rol in de interface van watchOS 10. Druk je op de Digital Crown – dat is het ronde zijknopje – dan krijg je nu nog het beginscherm met je apps. Met watchOS 10 krijg je via die knop een nieuwe widgets-weergave.


kooptip

watchOS 10

Deze widgets vullen het scherm, en zijn er voor veel van de ingebouwde apps: Conditie, Weer, Aandelen, Agenda en meer. Ook ontwikkelaars van derden kunnen hun eigen widgets toevoegen. Het idee is dat deze widgets veel handiger werken op het kleine scherm van de Watch dan ouderwetse apps.

Ouderwetse modus

Helemaal nieuw is het idee van dit soort widgets niet. Met een blik op de Siri-wijzerplaat op de Watch, of het thuisscherm van je iPhone of iPad, krijg je al een idee van wat je kunt verwachten. Of ga even terug in de tijd: in het originele watchOS 1.0 zaten ‘Glances’ (in het Nederlands ‘Snelle blikken’), die ook als een soort widget dienden.

watchOS glances
Terug in de tijd: met watchOS 1.0 hadden we ook al widgets in de vorm van ‘Glances’.

De kans is overigens groot dat er naast de nieuwe interface wel nog de mogelijkheid is om het oude beginscherm met apps in stand te laten. Fans van de huidige appbolletjes hoeven zich dus geen zorgen te maken. We weten het zeker op 5 juni 2023: dan is er de WWDC 2023, een Apple-event waarin watchOS 10, iOS 17 en macOS 14 worden aangekondigd. Lees er meer over in ons artikel: WWDC 2023: onze verwachtingen voor het grootste Apple-event in jaren.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via MacRumors en Parker Ortolani op Twitter