Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

watchOS 10 features: deze functies krijgt jouw Apple Watch erbij

Auteur: Ward Edema
0 reacties
watchOS 10


Lees verder na de advertentie

watchOS 10 komt eraan: aanstaande maandag komt de update al uit! Deze watchOS 10 features krijgt jouw Apple Watch erbij.

watchOS 10 features

Hoewel dit jaar niet zo revolutionair is als het gaat om de Apple Watch zelf – de Series 9 en Ultra 2 bieden niet veel nieuws ten opzichte van de vorige generatie – is er op het vlak van software wél wat te melden.

Met watchOS 10 krijgt je Apple Watch namelijk misschien wel de grootste update óóit. De hele interface heeft een make-over gekregen, er zijn nu widgets op je wijzerplaat, en je krijgt er allerlei handige functies bij. Wij zetten alle belangrijke watchOS 10 features voor je op een rij.

1. Totaal vernieuwde apps

watchOS 10


kooptip

Er zijn weinig apps met rust gelaten in watchOS 10. Je vindt vernieuwde interfaces in bijna alle belangrijke apps: van Weer tot Woning, en van Kaarten tot Wereldklok. De apps lijken nu met name een stuk meer op iPhone-apps, met kleurrijke achtergronden, veel meer functies en een interface die helemaal tot de rand van je scherm wordt getrokken. Je zult dus een stuk minder vaak je iPhone tevoorschijn moeten halen om tot de informatie te komen die je nodig hebt. Wel zo fijn.

2. Slimme stapel

Doorgaans zitten de meeste Apple Watch-gebruikers vooral naar de wijzerplaat te turen, want daar staat eigenlijk al alle info die je nodig hebt. En de wijzerplaat wordt nog nuttiger met watchOS 10.

watchOS 10 widgets

Op je wijzerplaat vind je nu namelijk de Slimme stapel. Dit zijn kleine widgets van je favoriete apps, zoals Huidige, Weer en Agenda, waarin je in een oogopslag handige informatie en knoppen vindt. Zo hoef je voor snelle taken, zoals het starten van een work-out of het pauzeren van je muziek, dus niet meer per se een app te openen.

3. Nieuwe wijzerplaten

Met watchOS 10 krijg je er twee wijzerplaten bij – of eigenlijk tientallen. Eén van de wijzerplaten is namelijk die van Snoopy. En die verandert iedere keer als je er naar kijkt, inclusief een hippe animatie.

watchOS 10

De andere wijzerplaat is Palet. Dit is een stijlvolle moderne wijzerplaat waarin drie lagen met kleuren gedurende de dag veranderen. En dat ziet er bijna uit als een kunstwerkje.

4. Extra work-out-functies

De Work-out-app op de Watch krijgt met watchOS 10 een paar upgrades. Zo kun je nu je fiets-work-out bijhouden op je iPhone. Monteer je je iPhone op je fietsstuur, en je hebt direct een volwaardige fietscomputer.

watchOS 10

Ook nieuw is uitgebreide ondersteuning voor fietsaccessoires waarmee je je cadans, snelheid en vermogen bijhoudt. Dit geeft ook direct een nieuwe vermogensmeter weer op je Watch, met de hoogste intensiteit die een uur lang voor je vol te houden is.

5. Meer voor wandelaars

Voor wie liever gewoon de benenwagen gebruikt, zijn er ook gave vernieuwingen. Met de Kompas-app hou je nu in 3D je wandelroute bij, met alle veranderingen in hoogte, en er wordt een pinnetje geplaatst op de plek waar je voor het laatst bereik had. Zo loop je gemakkelijk terug naar een plek waar je kunt bellen als het nodig is.

Ook zie je nu in Kaarten een nieuwe ring, die aangeeft hoe lang het duurt om tot de buitenzijde van de ring te lopen. Zo zie je snel hoe lang het duurt om op een plek in de buurt te komen.

6. Mentale gezondheid

Je iPhone houdt met iOS 17 je mentale gezondheid bij – mits je dat wil – en je Apple Watch doet daar aan mee. Er wordt met watchOS 10 namelijk af en toe gecheckt hoe je je op dat moment voelt, aan de hand van wat vragen over je dag.

Wanneer er zorgen zijn over je mentale gezondheid, bijvoorbeeld omdat er een verhoogde kans is op een depressie, dan krijg je hier een melding van. Je kunt alle info teruglezen op je iPhone in de Gezondheid-app.

7. Nóg meer

watchOS 10 brengt nóg een paar extra functies. Zo kun je kaarten opslaan voor offline gebruik (via je iPhone), krijg je FaceTime-videoberichten te zien, en komt er met een latere update nog NameDrop. Met laatst genoemde deel je contactinformatie door je Watch tegen een andere Watch of iPhone te houden.

watchOS 10 installeren

De update naar watchOS 10 is vanaf maandag 18 september om 19:00 beschikbaar via de Watch-app (onder ‘Algemeen>Software-update’). Je hebt één van de volgende Apple Watch-modellen nodig:

Op de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 staat de update standaard al. Let er wel op dat je iPhone op iOS 17 moet draaien om watchOS 10 te kunnen installeren. Daarvoor heb je een iPhone XS, iPhone XR of nieuwer nodig. De tweede en derde generatie iPhone SE vallen hier ook onder.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!