Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

watchOS 10 onthuld: deze nieuwe functies komen naar je Apple Watch!

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
watchOS 10


Lees verder na de advertentie

Zojuist heeft Apple de WWDC 2023 afgetrapt met het eerste Apple-event van het jaar, en daar werd ook watchOS 10 onthuld. Welke vernieuwingen komen er naar je Apple Watch? En wanneer kun je de update installeren? Dat en meer lees je hier!

watchOS 10 nieuwe functies

Tijdens de presentatie heeft Apple het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch aangekondigd. Daarvan hebben we alle hoogtepunten op een rij gezet. Zo komen deze nieuwe functies met watchOS 10 naar je slimme horloge:

Widgets

watchOS 10

Met watchOS 10 krijgt het besturingssysteem van de Apple Watch een compleet nieuwe interface. Met als hoogtepunt: widgets! Die geven direct alle informatie weer die je nodig hebt. Denk hierbij aan belangrijke details over het weer, je activiteit, je kalender, en meer.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Je opent de widgets door aan de Digital Crown te draaien. Er verschijnt dan een nieuwe pagina, vol widgets: ze zijn geordend met een slimme stapel en je kunt er zelf doorheen bladeren om de widget te zoeken die je nodig hebt. En door deze speciale widget-pagina gaat al die extra informatie niet ten koste van je mooie wijzerplaat.

Dankzij machine learning herkent de Apple Watch zelf welke widget momenteel het belangrijkste is. Die verschijnt dan meteen bovenaan. Zo zie je aan het begin van de dag de Weer-widget die je de huidige temperatuur vertelt, terwijl Agenda bovenaan staat als je bijna een afspraak hebt.

Echt nieuw zijn de widgets echter niet, want de Apple Watch had ooit zogenaamde ‘Snelle blikken’. Hiermee kon je snel relevante informatie bekijken van bepaalde apps, zoals je batterijpercentage of de huidige buitentemperatuur. Deze functie is inmiddels al lang verdwenen, maar het klinkt haast hetzelfde als de nieuwe watchOS-widgets, niet?

Apps

De manier waarop je apps bedient, wordt met watchOS 10 compleet anders. Veel Apple Watch-apps, waaronder Weer, Woning, Kaarten, Berichten en Wereldklok, vullen straks namelijk een groter deel van het display. Daardoor kan meer informatie worden weergegeven en vind je belangrijke data mogelijk sneller.

En terwijl je het bedieningspaneel eerst bereikte door hem omhoog te vegen, hoef je met watchOS 10 maar op de zijknop te drukken. En dat werkt ook als een andere app actief is.  Tik je twee keer op de Digital Crown, dan keer je juist terug naar de app die je het laatst hebt gebruikt.

Nieuwe wijzerplaten

wijzerplaat

Een watchOS-update is niet compleet zonder wat nieuwe wijzerplaten. Met dit jaar: de wijzerplaten ‘Palet’ en ‘Snoopy’. In de eerste zie je drie kleuren die met elkaar overlappen, en die veranderen naarmate de tijd verstrijkt. Met de laatste maken Snoopy en Woodstock hun debuut op de Apple Watch. Hun wijzerplaat laat aan de hand van animaties wat belangrijke informatie zien, zoals wat het huidige weer is of dat je momenteel aan het sporten bent.

Gewijzigde designs

Naast widgets bevat watchOS 10 ook wat design-wijzigingen. Zo zien we dat Wereldklok nu ook achtergrondkleuren heeft die het dagdeel van verschillende tijdzones weergeeft. Activiteit heeft nu icoontjes in de hoeken en een full-screen weergave van alle Activiteit-ringen. Plus er is een vernieuwde trofeeënkast!

Voor ontwikkelaars

watchOS 10 Waterllama

Fijn voor ontwikkelaars: zij kunnen hun apps aanpassen aan de nieuwe interface van watchOS 10. Apple heeft hier al een paar voorbeelden van genoemd. Zo kun je in de nieuwe versie van Waterllama snel zien hoeveel je de afgelopen zeven dagen hebt gedronken. Niet door de app te openen, maar door aan de Digital Crown te draaien en de betreffende widget te bekijken.

Fietsen

watchOS 10 fietsen

De Apple Watch was al geweldig voor fietsers, maar met watchOS 10 wordt het alleen maar beter. Tijdens het fietsen krijg je namelijk geavanceerde nieuwe meetgegevens, weergaven en ervaringen te zien. Start je een fietswork-out op je Apple Watch? Dan verschijnt die meteen als een live-activiteit op je iPhone. Als je hierop tikt, wordt je fiets-activiteit schermvullend weergegeven. Vervolgens kun je dan allerlei belangrijke informatie zien, waaronder je hartslagzones en de hoogte waarop je je bevindt.

Ook kan de Apple Watch met watchOS 10 automatisch verbinding maken met fietsaccessoires als krachtmeters en snelheidssensoren. Dit werkt allemaal via Bluetooth. Door die koppeling kun je ook nieuwe meetgegevens bekijken, waaronder je fietskracht en cadans. De Apple Watch kan straks zelfs een schatting geven van je ‘functionele drempelvermogen’. Voor de niet-fietsers onder ons: dit is het hoogste intensiteitsniveau dat een fietser in theorie een heel uur lang vol moet kunnen houden.

Wandelen

watchOS 10

Is wandelen meer jouw ding? Dan komt de Kompas-app juist van pas. Zo genereert hij voortaan automatisch twee routepunten, die handig zijn om berichten te checken of iemand te bellen. In geval van nood geeft het routepunt een schatting van de laatste plek waar je bent geweest en mobiel bereik hebt gehad. Verder komt er een hoogteweergave met een 3D-overzicht van bewaarde routepunten.

Denk aan je ogen!

watchOS 10

Met watchOS 10 heeft Apple ook aan je visuele gezondheid gedacht. Hierbij is daglicht erg belangrijk: dit is goed voor je ogen, en hoe meer tijd je hierin doorbrengt, hoe lager je kans op bijziendheid of myopomie. Met watchOS 10 herkent de Apple Watch straks hoeveel daglicht je op een dag hebt gezien. Die informatie kun je vervolgens aflezen in de Gezondheid-app. Oei, mag je wel wat meer daglicht gebruiken? Dan kun je jezelf aansporen om hier meer tijd in door te brengen – en dus je kans op beperkingen qua gezichtsvermogen te verlagen.

Zelfs voor kinderen die geen iPhone hebben, komt deze nieuwe daglicht-informatie van pas. Via Gezinsconfiguratie kunnen zij namelijk hun Apple Watch koppelen aan de iPhone van hun ouders. Door vervolgens hun gezondheidsgegevens te delen, zien hun ouders hoeveel tijd ze hebben doorgebracht in het daglicht. En, mogen ze wel wat langer buiten spelen?

Mindfulness-app

Van fysieke gezondheid naar geestelijke gezondheid, want in watchOS 10 krijgt de Apple Watch een compleet nieuwe app: Mindfulness. Hier kun je alle emoties en stemmingen die je dagelijks voelt in kwijt. En met de Digital Crown ontdek je aantrekkelijke, abstracte vormen die uitbeelden hoe het met je gaat en welke emoties je voelt. Zo krijg je meer inzicht in je mentale gesteldheid.

Ook voor jouw Apple Watch?

Een nieuwe watchOS-update betekent doorgaans het einde voor het oudste Apple Watch-model dat het meest recente besturingssysteem nog wel ondersteunt. Maar deze keer breekt Apple met traditie. Alle Apple Watches met ondersteuning voor watchOS 9 kunnen namelijk ook gewoon watchOS 10 installeren. Heb jij een Apple Watch Ultra, een Apple Watch SE 2020 of nieuwer, of een Apple Watch Series 4 of nieuwer? Dan kun je watchOS 10 dus gewoon installeren.

watchOS 10 bèta

Apple heeft direct na de aankondiging van watchOS 10 een bèta van het besturingssysteem uitgebracht. Dit is een testversie waarmee ontwikkelaars alvast aan de slag kunnen. Er is nog geen openbare bèta die iedere Apple Watch-gebruiker kan downloaden – die komt volgende maand pas.

watchOS 10 release date

watchOS 10

Hoewel watchOS 10 nu al is aangekondigd, wordt je geduld nog even op de proef gesteld. De update komt namelijk in de herfst pas uit. Een concrete datum heeft Apple ons helaas niet gegeven. Maar we kunnen wel een goede gok doen, want Apple’s nieuwe besturingssystemen verschijnen doorgaans pas halverwege september. Dit verwachten we daarom ook dit jaar weer. Je kunt watchOS 10 dan gratis downloaden en installeren!

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!