Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Wat is iOS 15? De belangrijkste vragen beantwoord

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 15 meldingenoverzicht


Lees verder na de advertentie

Sinds september vorig jaar is iOS 15 beschikbaar. Maar wat is iOS 15 precies? En hoe kun je het op jouw iPhone krijgen? Werkt het nog op jouw iPhone? In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen. Heb je zelf nog vragen over iOS 15? Laat ze achter onder dit artikel.

Wat is iOS 15?

iOS is de afkorting voor ‘iPhone operating system’. Het is het besturingssysteem dat Apple heeft gemaakt exclusief voor de iPhone (en de iPod touch). Je kunt het dus niet gebruiken op telefoons van andere merken. iOS vormt als het ware het geheel van basisfuncties van de iPhone, plus de bijbehorende apps. De allereerste versie verscheen in 2007. Ieder jaar is er een nieuwe Apple update: 15 edities hebben we inmiddels!

Wat is er nieuw in iOS 15?

Jaarlijks brengt Apple een grote update uit voor iOS, waardoor je iPhone er weer allerlei leuke nieuwe functies bij krijgt. Er zijn veel grote nieuwe functies, maar ook heel veel kleine trucjes en verbeteringen. Dit zijn de opvallendste nieuwe functies: iOS 15 installeren doe je hierom!

  • Focus: slokt je iPhone te veel aandacht op? Deze software update verhelpt dit probleem. Je kunt voortaan een Focus instellen, waardoor je alleen maar gestoord wordt door mensen en apps die je op dit specifieke moment nodig hebt. Op je werk stel je bijvoorbeeld een andere Focus in dan thuis,
  • Livetekst in foto’s: je iPhone is in staat om teksten te herkenen in foto’. Deze tekst kun je in de foto selecteren en kopiëren en naar een andere app plakken. Ook heel handig voor als je een foto’s maakt van bijvoorbeeld een mailadres.
  • Nieuw meldingenoverzicht: bliept je iPhone de hele dag door? Gelukkig maakt iOS 15 meldingen een stuk beter beheersbaar. De wat minder belangrijke notificaties worden gebundeld en dagelijks op enkele vaste momenten tegelijkertijd uitgeleverd.
  • Vernieuwde Weer-app: de app Weer ondering de grootste veranderingen. De app is visueel een stuk aantrekkelijker geworden in iOS 15. Nederland heeft bovendien een functied die in veel landen nog niet beschikbaar is: je kunt een kaart van de luchtkwaliteit bekijken.

Meer over de grote nieuwe functies van iOS lees je in ons dossier over iOS 15.

Welke iPhones worden nog geüpdatet?


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De volgende toestellen zijn geschikt voor iOS 15:

iOS 15 is bij aankoop al geïnstalleerd op de nieuwe iPhone van 2021 (iPhone 13). Weet je niet precies welke iPhone je hebt? Bekijk onze lijst met alle iPhone-modellen. iOS 15 werkt dus niet meer op een iPhone 6 (Plus) of ouder.

Hoe moet ik iOS 15 downloaden?

Het rode update-bolletje bij de app Instellingen geeft aan dat er een update voor je klaarstaat. Tik erop, en volg de rode bolletjes in de app om bij de update uit te komen. Oftewel, tik achtereenvolgens op: ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Zorg ervoor dat je op een wifi-netwerk zit en dat je batterij ruim voldoende is opgeladen of dat je iPhone of iPad aan de stroom hangt.

Is updaten verstandig?

iOS 15 is inmiddels al een paar maanden uit. Het is altijd verstandig om even af te wachten voordat je zo’n grote Apple-update installeert, maar inmiddels zijn de kinderziektes er wel uit, na diverse tussentijdse updates. Het is verstandig om te updaten, omdat daarmee ook de beveiliging van je iPhone weer helemaal bij de tijd is.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!