Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
nieuws iPhone iPhone 12 (Pro)

Wanneer komt de eerste 5G iPhone?

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
Wanneer 5G iPhone


Lees verder na de advertentie

Internetten via het supersnelle 5G-netwerk? Inmiddels kan het, want verschillende providers hebben het 5G-netwerk al aangezet. Hiervoor heb je wel een telefoon nodig die 5G ondersteunt, en zo’n iPhone is er nog niet. Maar wanneer komt de eerste 5G iPhone?

Wanneer 5G iPhone

Wanneer 5G iPhone?

Deze laat zeer waarschijnlijk niet lang op zich wachten. Alle betrouwbare Apple-insiders melden het: de iPhone 12 en iPhone 12 Pro moeten de eerste iPhones worden die het 5G-netwerk ondersteunen. Deze toestellen wil Apple dit najaar lanceren. Waarschijnlijk worden ze deze maand (in september) nog aangekondigd. Volgens geruchten ligt de iPhone 12 vanaf medio oktober in de winkels.

De timing voor de 5G iPhone zou perfect zijn, maar het is nog maar de vraag of de ondersteuning voor het snelle netwerk er ook in Nederland is. De betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo beweerde eerder dit jaar dat de 5G-ondersteuning weggelegd is voor een beperkt aantal landen: de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk. In andere landen zou de ondersteuning er niet zijn om de productiekosten te verminderen.


kooptip

Het kan ook goed zijn dat alleen de snelste vorm van 5G niet naar Nederland komt: de mmWave-technologie. De iPhone 12 zou in dat geval wel verbinding kunnen maken met lagere 5G-frequenties: Sub-6 GHz. Dit netwerk is iets sneller dan 4G, maar minder snel dan mmWave. Wel is het bereik groter en stabieler, waardoor het geschikter is voor dichtbevolkte gebieden.

Maar hoe erg is het?

We lijken het dus voorlopig te moeten doen zonder een 5G iPhone. Op dit moment is dat nog niet zo erg. In 2022 worden de snelle 3,5GHz-frequenties aan de Nederlandse providers geveild – en pas vanaf dit moment is een groot verschil in snelheid mogelijk. Tot die tijd zul je in het dagelijkse gebruik weinig van 5G merken, er is hooguit een snelheidsverschil van zo’n tien procent.

Toch is het jammer, want een nieuwe iPhone gaat heel wat jaren mee. In 2022 baal je als je iPhone 12 niet de snelste vorm van 5G ondersteunt. In dat geval kun je – als een nieuwe iPhone geen haast heeft – wellicht beter wachten op de iPhone 13 van volgend jaar. De kans is groot dat deze toestellen wel allemaal zijn voorzien van mmWave.

Release iPhone 12

Binnenkort horen we ongetwijfeld meer over de eerste 5G iPhone. Traditioneel presenteert Apple zijn nieuwe vlaggenschepen in september. Normaal gesproken liggen de toestellen vlak daarna ook in de winkels, maar door het coronavirus is het onzeker of dat dit jaar ook gebeurt. Volgens verschillende geruchten heeft de productie van de iPhone 12 zeker een maand vertraging opgelopen. De kans is groot dat de iPhone 12 pas in oktober verkrijgbaar is, en de duurdere Pro-modellen mogelijk nog later.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: