Terug naar Wanneer komt de eerste 5G iPhone?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Wanneer komt de eerste 5G iPhone?

Door Koen van Ekeren28 april 2020 10:553 min. leestijd0

Internetten via het supersnelle 5G-netwerk? Het kan vanavond voor het eerst in Nederland. Vodafone start dan namelijk als eerste provider met de uitrol van het 5G-netwerk. Hiervoor heb je wel een telefoon nodig die 5G ondersteunt, en zo’n iPhone is er nog niet. Maar wanneer komt de eerste 5G iPhone?

Wanneer 5G iPhone

Wanneer 5G iPhone?

Zeer waarschijnlijk nog dit jaar. Alle betrouwbare Apple-insiders melden het: de iPhone 12 en iPhone 12 Pro moeten de eerste iPhones worden die het 5G-netwerk ondersteunen. Deze toestellen wil Apple dit najaar lanceren. Waarschijnlijk worden ze aangekondigd tijdens een event in september.

De timing voor de 5G iPhone zou perfect zijn, maar het is nog maar de vraag of de ondersteuning voor het snelle netwerk er ook in Nederland is. De betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo beweerde eerder dit jaar dat de 5G-ondersteuning weggelegd is voor een beperkt aantal landen: de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk. In andere landen zou de ondersteuning er niet zijn om de productiekosten te verminderen.

Een analist van Wedbush stelde deze week zelfs dat 5G er bij de iPhone 12 alleen is bij Amerikaanse iPhones. Dit is opvallend, want sommige andere landen zijn een stuk verder in de uitrol van het 5G-netwerk. Ook Nederland is goed op weg. In juni worden de eerste frequenties voor 5G geveild en T-Mobile liet al weten voor 2020 op koers te liggen voor de uitrol van een landelijke 5G-dekking.

Maar hoe erg is het?

We lijken het dus voorlopig te moeten doen zonder een 5G iPhone, maar de vraag is of dat wel zo erg is. In 2022 worden de snelle 3,5GHz-frequenties aan de Nederlandse providers geveild – en pas vanaf dit moment is een groot verschil in snelheid mogelijk. Tot die tijd zul je in het dagelijkse gebruik weinig van 5G merken, er is hooguit een snelheidsverschil van zo’n tien procent.

Bovendien maakt de 5G-modem de iPhone ook duurder. En dat terwijl 4G al supersnel is en de gemiddelde gebruiker het snellere netwerk niet nodig heeft. Mocht de modem ontbreken, dan is de kans groter dat de iPhone-prijzen niet omhoog schieten. Nu betaal je voor de iPhone 11 € 809. De geavanceerdere Pro-versie kost € 1159.

Release iPhone 12

In september weten we ongetwijfeld meer over de eerste 5G iPhone, want dan presenteert Apple traditioneel zijn nieuwe vlaggenschepen. Normaal gesproken liggen de toestellen vlak daarna ook in de winkels, maar door het coronavirus is het onzeker of dat dit jaar ook gebeurt. Volgens verschillende geruchten heeft de productie van de iPhone 12 zeker een maand vertraging opgelopen. Dit zou betekenen dat hij pas in oktober verkrijgbaar is, en mogelijk wordt dat zelfs nog later.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar