Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws Siri

Siri belt per abuis de nooddiensten

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
SOS-noodmelding iOS 11


Lees verder na de advertentie

Siri, Apple’s slimme assistent, reageert niet alleen op de in Nederland gebruikelijke noodnummers. Heel veel andere cijferreeksen leiden ook tot een belletje met de nooddiensten – zonder dat je daarvoor nog iets moet doen.

Siri

Siri belt met de nooddiensten

Om in noodgevallen bijzonder snel contact op te nemen met de nooddiensten, tovert Siri ingesproken cijferreeksen om tot een noodoproep. Zodra gebruikers twee- of driecijferige getallen zonder enige uitleg uitspreken, verschijnt een countdown van drie seconden. Loopt die af, worden de nooddiensten gebeld.

Daarbij wordt echter niet alleen rekening gehouden met in Nederland gebruikelijke nummers, maar ook met een lange lijst met internationale noodnummers. Een paar voorbeelden? Getallen die ook leiden tot een belletje zijn ‘108’, ’18’ en ‘100’.

Zelfs ‘100 procent’ werkte ooit


kooptip

Of Apple deze functie bewust zo breed heeft geïmplementeerd of dat het een foutje is, blijft onduidelijk. Toen in 2015 bekend werd dat Siri met de opdracht ‘Charge my phone 100%” in de VS een noodoproep deed, veranderde Apple het gedrag van Siri onmiddellijk.

Ook tegenwoordig worden er nog steeds – meestal via sociale netwerken – grapjes uitgehaald met dit gedrag van Siri. Zo wordt er gezegd dat je Siri naar het getal ‘108’ moet vragen. Ben je er dan niet snel genoeg bij om op ‘Annuleer’ te tikken, heb je de hulpdiensten aan de lijn – en een compleet overbodige noodoproep gedaan.

Noodoproepen worden steeds gemakkelijker

Apple heeft het in de laatste jaren veel gemakkelijker gemaakt om noodoproepen te doen. Sinds iOS 11 zijn er zelfs toetscombinaties om de nooddiensten te alarmeren. Op de nieuwe iPhone X en iPhone 8 wordt de toetscombinatie echter ook vaak per abuis uitgevoerd. Daar is het voldoende om de aan/uit-knop en een van de volumetoetsen een paar seconden vast te houden. Dat is zelfs in je broekzak al heel snel gebeurd.