Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Schadelijke nieuwe iOS 11-bug laat iPhone crashen en blokkeert WhatsApp (update)

Auteur: Koen van Ekeren
5 reacties
iPhone foto definitief verwijderen


Lees verder na de advertentie

Vooralsnog begint het jaar 2018 zoals 2017 eindigde: met softwareproblemen. Nu is er een nieuwe bug ontdekt in iOS 11, waarmee mensen met een Indiaas teken een iPhone kunnen laten crashen. En dat is niet alles: de app waarin je het teken ontving, zoals WhatsApp, Twitter of Berichten, is vervolgens door de iOS 11-bug onbruikbaar.

iOS 11-bug laat iPhones crashen

De bug werd ontdekt door het Italiaanse Mobileworld en heeft betrekking op iOS 11.2.5, het nieuwste besturingssysteem. Wanneer iemand het Indiaas Telego-teken naar een iOS-apparaat stuurt, zal het toestel bij het openen van de app crashen. De app wordt zelfs niet meer geopend als het teken opnieuw wordt geladen. De enige manier om het probleem dan nog op te lossen, is door de verzender te vragen het bericht met het karakter te verwijderen.

The Verge probeerde de bug al uit op apps van derden, zoals Facebook Messenger, WhatsApp, Gmail en Outlook. Al deze apps crashen wanneer het bericht is ontvangen. Bij deze apps kun je dit eventueel oplossen door het bericht op je Mac te verwijderen. Bij WhatsApp kan dit lastiger zijn: dan moet de web-versie eerder zijn ingeschakeld.

De bug treft niet alleen iOS, maar elk Apple-product. Zelfs watchOS en macOS kunnen crashen wanneer ze het Telego-teken proberen in te laden. Onder meer Safari en de App Store op macOS worden onmiddellijk gesloten wanneer het teken in de applicatie wordt geplakt.

Problemen met bug

Heb je zelf problemen met deze bug? Dan helpt het waarschijnlijk om de bèta van iOS 11.3 te installeren. Volgens Mobileworld ondervindt dit besturingssysteem geen hinder van de bug. Hoe je de bèta installeert, lees je het artikel Publieke bèta iOS 11 downloaden: zo werkt het.

Opvallend is dat iOS 11.2.5 ruim drie weken geleden gelanceerd werd, maar de bug pas drie dagen geleden voor het eerst is ontdekt. We raden het in ieder geval af om het Indiaas teken te verspreiden, want dat kan ernstige problemen opleveren.

Update 16 februari

Apple heeft aangegeven dat er een update van iOS komt waarmee het probleem verholpen wordt. Hiervoor hoeven we niet weken te wachten op iOS 11.3, dat dit voor jaar verschijnt. Er komt een extra tussentijdse update binnen afzienbare tijd.