Terug naar Schadelijke nieuwe iOS 11-bug laat iPhone crashen en blokkeert WhatsApp (update)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Schadelijke nieuwe iOS 11-bug laat iPhone crashen en blokkeert WhatsApp (update)

Door Koen van Ekeren15 februari 2018 14:322 min. leestijd5

Vooralsnog begint het jaar 2018 zoals 2017 eindigde: met softwareproblemen. Nu is er een nieuwe bug ontdekt in iOS 11, waarmee mensen met een Indiaas teken een iPhone kunnen laten crashen. En dat is niet alles: de app waarin je het teken ontving, zoals WhatsApp, Twitter of Berichten, is vervolgens door de iOS 11-bug onbruikbaar.

iPhone-hackers

iOS 11-bug laat iPhones crashen

De bug werd ontdekt door het Italiaanse Mobileworld en heeft betrekking op iOS 11.2.5, het nieuwste besturingssysteem. Wanneer iemand het Indiaas Telego-teken naar een iOS-apparaat stuurt, zal het toestel bij het openen van de app crashen. De app wordt zelfs niet meer geopend als het teken opnieuw wordt geladen. De enige manier om het probleem dan nog op te lossen, is door de verzender te vragen het bericht met het karakter te verwijderen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

The Verge probeerde de bug al uit op apps van derden, zoals Facebook Messenger, WhatsApp, Gmail en Outlook. Al deze apps crashen wanneer het bericht is ontvangen. Bij deze apps kun je dit eventueel oplossen door het bericht op je Mac te verwijderen. Bij WhatsApp kan dit lastiger zijn: dan moet de web-versie eerder zijn ingeschakeld.

De bug treft niet alleen iOS, maar elk Apple-product. Zelfs watchOS en macOS kunnen crashen wanneer ze het Telego-teken proberen in te laden. Onder meer Safari en de App Store op macOS worden onmiddellijk gesloten wanneer het teken in de applicatie wordt geplakt.

Problemen met bug

Heb je zelf problemen met deze bug? Dan helpt het waarschijnlijk om de bèta van iOS 11.3 te installeren. Volgens Mobileworld ondervindt dit besturingssysteem geen hinder van de bug. Hoe je de bèta installeert, lees je het artikel Publieke bèta iOS 11 downloaden: zo werkt het.

Opvallend is dat iOS 11.2.5 ruim drie weken geleden gelanceerd werd, maar de bug pas drie dagen geleden voor het eerst is ontdekt. We raden het in ieder geval af om het Indiaas teken te verspreiden, want dat kan ernstige problemen opleveren.

Update 16 februari

Apple heeft aangegeven dat er een update van iOS komt waarmee het probleem verholpen wordt. Hiervoor hoeven we niet weken te wachten op iOS 11.3, dat dit voor jaar verschijnt. Er komt een extra tussentijdse update binnen afzienbare tijd.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 11
Bekijk dit dossier

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Janny Nelissen
Lezer
Janny Nelissen

Als een iPhone vanzelf uitgaat en niet meer aan door de bug met een Indiaas teken: hoe kan je dan iOS beta installeren?

uso
Lezer
uso

niet je kan hem allen nog herstellen via itunes.
dan moet je je iPhone resetten. en oh ja vergeet niet je icloud gegevens anders kun je iPhone weggooien.

Janny Nelissen
Lezer
Janny Nelissen

Dank voor je reactie. iPhone was al via iTunes hersteld ?

Robert Goosen
Lezer
Robert Goosen

Vandaag IOS 11.2.6 geïnstalleerd op iPhone. Probleem nu nog groter, scherm valt uit bij whatsappen.

julien berber
Lezer
julien berber

mijn iphone ging uit door dat tekentje en ik krijg hem niet meer aan maar als ik hem wil verbinden met itunes vragen ze om iets op mijn telefoon te accepteren maar dat kan ik niet doen want hij gaat niet meer aan dus wat moet ik nu doen