Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Update naar Safari 14 is al beschikbaar vóór de release van Big Sur

Auteur: Sven Lamers
4 reacties
macOS Big Sur 10.16


Lees verder na de advertentie

De echte Mac-fans hadden gisteren een zware dag. Heel de wereld zat te wachten op de update naar iOS 14 en iPadOS 14, maar rondom de Mac en macOS Big Sur bleef het angstvallig stil. Het is nog niet bekend wanneer die update gaat volgen, maar Apple had wel een beetje medelijden met de Mac-fans. Wat namelijk wel voor de Mac beschikbaar werd gemaakt, is de update naar Safari 14. En laat de nieuwe Safari juist een van de grootste vernieuwingen van macOS Big Sur zijn. We vertellen je wat allemaal in de update op jou staat te wachten.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Safari 14

Installeer de update naar Safari 14

De update naar Safari 14 vind je niet via de Mac App Store, maar in ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Eventueel moet je van tevoren nog andere updates installeren voordat Safari verschijnt. Met een klik op ‘Werk nu bij’ wordt de update geïnstalleerd.

Aanpasbare startpagina en meer privacy


kooptip

Wat krijg je allemaal in de nieuwe Safari? Nou, een hoop! Het meest opvallend is wel de aanpasbare startpagina. Hier kun je kiezen uit een van de wallpapers van Apple, of je voegt een eigen foto toe. En dat is niet het enige wat je straks personaliseert, want je bepaalt ook of de startpagina de leeslijst, favorieten, iCloud-tabbladen of Siri-suggesties weergeeft.

Ook nieuw is een privacy-knop. Deze geeft je inzicht over hoe websites overweg gaan met je gebruikersgegevens. Door links van de adresbalk op het schild te klikken, krijg je het Privacyrapport te zien. Hierin zie je het beveiligingscertificaat, welke trackers er voor je zijn geblokkeerd en meer informatie over de website.

Extensies en tabbladen

Verder krijgen de handige Safari-extensies eindelijk de aandacht die ze verdienen. Ze zijn voortaan te vinden in een nieuwe categorie van de Mac App Store. Hier vind je – net zoals nu bij apps – ook ranglijsten en keuzes van de redactie. Daarnaast heeft Apple ondersteuning voor de zogeheten WebExtension API toegevoegd. Hiermee zetten ontwikkelaars bestaande extensies – van bijvoorbeeld Firefox en Chrome – met een paar klikken over naar Safari. Het aantal extensies zal dus snel toenemen.

Ten slotte de tabbladen. Die hebben een nieuwe look, zodat er meer tabbladen tegelijkertijd zichtbaar zijn. Een favicon (een soort mini-logo van een website) wordt standaard weergegeven, zodat de ‘tabs’ gemakkelijker te herkennen zijn. En wijs je met de muis een tabblad aan, dan zie je alvast een kleine voorvertoning. Maakt het allemaal een stuk overzichtelijker.

Meer weten?

Wil je nog meer lezen over de nieuwe functies van Safari en hoe alle andere vernieuwingen van Big Sur werken? In iCreate 122 laten we je zien wat er allemaal mogelijk is. Een must voor elke Mac-fan.