Terug naar Apple gooit Fortnite uit App Store (en nu voeren ze een Battle Royale)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple gooit Fortnite uit App Store (en nu voeren ze een Battle Royale)

Door Laura Grootaarts14 augustus 2020 09:463 min. leestijd1

Apple heeft het immens populaire schietspel Fortnite uit de App Store verwijderd vanwege de nieuwe manier van betalen in de game. Daarmee wist de ontwikkelaar de Apple-tax te omzeilen. Inmiddels is de app ook verwijderd uit de Play Store van Google – daar speelde een soortgelijke kwestie. Fortnite-ontwikkelaar Epic Games stapt naar de rechter.

Fortnite uit de App Store

Gisteren introduceerde Fortnite in de app een eigen betaalsysteem, waarmee spelers in-app aankopen kunnen doen. Bij deze methode gaat de volledige opbrengst naar Fortnite en vist Apple achter het net. Dat is tegen de regels van de App Store: die schrijven voor dat ontwikkelaars gebruik moeten maken van Apple’s eigen systeem. Daarbij gaat automatisch 30 procent van de omzet naar Apple en de rest naar de ontwikkelaar zelf.

Fortnite betaalsysteem

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

Het duurde vervolgens niet lang voordat Apple de game verwijderde uit de App Store. Heb je het spel al op je iPhone staan dan kun je het nog spelen, maar updates komen er niet meer. Geen Fortnite Chapter 2, Season 4 dus. Nieuwe gamers kunnen het spel al helemaal niet meer downloaden. Apple gaf daarbij de volgende verklaring:

‘Vandaag heeft Epic Games helaas de ‌App Store‌-richtlijnen geschonden. Die gelden voor alle ontwikkelaars en zijn ontworpen om de winkel veilig te houden voor onze gebruikers. Daarom is Fortnite uit de Store verwijderd. Epic heeft een functie in zijn app ingeschakeld die niet door Apple is beoordeeld of goedgekeurd. De ‌App Store‌-richtlijnen met betrekking tot in-app-betalingen zijn bewust geschonden. En die regels gelden voor alle ontwikkelaars die digitale goederen of diensten verkopen.’

Daaraan voegde Apple nog toe dat Epic Games al jaren gebruikmaakt van alle faciliteiten van de App Store: bijvoorbeeld de software, testmogelijkheden en natuurlijk de distributie.

Fortnite maakt zich op voor Battle Royale

Is Fortnite zich van geen kwaad bewust? Zeker wel. Het is overduidelijk dat ze de confrontatie opzoeken en helemaal klaar zijn voor een Battle Royale met Apple. Direct nadat Apple maatregelen nam, bracht Epic Games naar buiten dat ze naar de rechter stappen. Het begeleidende document (65 pagina’s dik!) hiervoor lag al klaar. Bovendien publiceerde Fornite de onderstaande video, waarmee het de draak steekt met Apple’s wereldberoemde 1984-commercial.

Ook de timing lijkt niet geheel toevallig: amper twee weken terug moest Apple zich tegenover het Amerikaanse Congres verantwoorden over de machtspositie van de App Store. Toen kwam onder meer naar buiten dat Amazon slechts 15 procent Apple-tax betaalt. Tot zover dus ‘de App Store-regels gelden voor alle ontwikkelaars’.

iCreate 151
iCreate 151
iOS 17: aan de slag met alle nieuwe functies

Bron: MacRumors en Epic Games

 

 

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Salvatore Cocco
Lezer
Salvatore Cocco

Als je als bedrijf in Nederland gevestigd bent, moet je belasting betalen. Hoeveel je betaalt hangt niet alleen af van je omzet, maar ook van bijvoorbeeld hoeveel waarde te voor Nederland toevoegt. Je onderhandelt erover met de belastingdienst en zo komt het dat het ene bedrijf meer betaalt meer dan het ander. Je kan echter niet eenzijdig bepalen dat je als bedrijf stopt met belasting betalen. Nou, de App Store werkt ongeveer op dezelfde manier. Er is een norm voor de afdracht, maar mede afhankelijk van de waarde die je toevoegt, kan je er (zo blijkt) wel over onderhandelen. Je… Lees meer »