Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple gooit Fortnite uit App Store (en nu voeren ze een Battle Royale)

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Apple heeft het immens populaire schietspel Fortnite uit de App Store verwijderd vanwege de nieuwe manier van betalen in de game. Daarmee wist de ontwikkelaar de Apple-tax te omzeilen. Inmiddels is de app ook verwijderd uit de Play Store van Google – daar speelde een soortgelijke kwestie. Fortnite-ontwikkelaar Epic Games stapt naar de rechter.

Fortnite uit de App Store

Gisteren introduceerde Fortnite in de app een eigen betaalsysteem, waarmee spelers in-app aankopen kunnen doen. Bij deze methode gaat de volledige opbrengst naar Fortnite en vist Apple achter het net. Dat is tegen de regels van de App Store: die schrijven voor dat ontwikkelaars gebruik moeten maken van Apple’s eigen systeem. Daarbij gaat automatisch 30 procent van de omzet naar Apple en de rest naar de ontwikkelaar zelf.

Het duurde vervolgens niet lang voordat Apple de game verwijderde uit de App Store. Heb je het spel al op je iPhone staan dan kun je het nog spelen, maar updates komen er niet meer. Geen Fortnite Chapter 2, Season 4 dus. Nieuwe gamers kunnen het spel al helemaal niet meer downloaden. Apple gaf daarbij de volgende verklaring:

‘Vandaag heeft Epic Games helaas de ‌App Store‌-richtlijnen geschonden. Die gelden voor alle ontwikkelaars en zijn ontworpen om de winkel veilig te houden voor onze gebruikers. Daarom is Fortnite uit de Store verwijderd. Epic heeft een functie in zijn app ingeschakeld die niet door Apple is beoordeeld of goedgekeurd. De ‌App Store‌-richtlijnen met betrekking tot in-app-betalingen zijn bewust geschonden. En die regels gelden voor alle ontwikkelaars die digitale goederen of diensten verkopen.’


kooptip

Daaraan voegde Apple nog toe dat Epic Games al jaren gebruikmaakt van alle faciliteiten van de App Store: bijvoorbeeld de software, testmogelijkheden en natuurlijk de distributie.

Fortnite maakt zich op voor Battle Royale

Is Fortnite zich van geen kwaad bewust? Zeker wel. Het is overduidelijk dat ze de confrontatie opzoeken en helemaal klaar zijn voor een Battle Royale met Apple. Direct nadat Apple maatregelen nam, bracht Epic Games naar buiten dat ze naar de rechter stappen. Het begeleidende document (65 pagina’s dik!) hiervoor lag al klaar. Bovendien publiceerde Fornite de onderstaande video, waarmee het de draak steekt met Apple’s wereldberoemde 1984-commercial.

Ook de timing lijkt niet geheel toevallig: amper twee weken terug moest Apple zich tegenover het Amerikaanse Congres verantwoorden over de machtspositie van de App Store. Toen kwam onder meer naar buiten dat Amazon slechts 15 procent Apple-tax betaalt. Tot zover dus ‘de App Store-regels gelden voor alle ontwikkelaars’.

Bron: MacRumors en Epic Games