Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iMessage nu te beschermen met ‘quantumbeveiliging’: zo werkt het

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iMessage quantumbeveiliging

Apple gaat iMessage dichttimmeren met zogenaamde ‘quantumbeveiliging’. Dit heb je eraan, en zo maak je er gebruik van.

Lees verder na de advertentie

Quantumbeveiliging in iMessage

Dat Apple beveiliging serieus neemt als het gaat om iMessage (de blauwe ballonnetjes in de Berichten-app) is duidelijk. Al sinds 2011, toen voor het eerst iMessage werd geïntroduceerd, heeft de berichtendienst end-to-end encryptie. Oftewel: berichten worden versleuteld verstuurd, en pas ontsleuteld bij ontvangst. Pas jaren later gingen diensten als WhatsApp ook dit soort technieken gebruiken.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Om qua beveiliging bij de tijd te blijven en potentiële hackers voor te zijn, introduceert Apple nu ‘PQ3’. Dit is een soort quantumbeveiliging voor iMessage – oftewel, bescherming tegen quantumcomputers die de encryptie van berichten anders zouden kunnen kraken. Die computers zijn er nu nog niet, maar er is wel de ‘Harvest Now, Decrypt Later’-tactiek, waarbij berichten nu worden onderschept zodat ze later alsnog kunnen worden gekraakt. Daartegen ben je met iMessage dus beschermd, en de Berichten-app is de eerste chatapp met zulke sterke beveiliging.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Zo maak je er gebruik van

Als je PQ3 wilt gebruiken in Berichten, hoef je eigenlijk maar één actie uit te voeren. Pak je iPhone of iPad erbij, en ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Werk hier je apparaat bij naar iOS 17.4 of iPadOS 17.4. Ergens in de komende maanden wordt de upgrade naar PQ3 dan automatisch uitgevoerd. Wel geldt dit alleen voor gesprekken die je via Berichten voert met gebruikers die de update ook hebben geïnstalleerd.

Of WhatsApp ook een soortgelijke beveiliging krijgt, is nog de vraag. Gaan we uit van het tempo van voorgaande ontwikkelingen, dan kan het nog wel een paar jaar duren. Wil je tot die tijd de beste beveiliging, dan kun je dus beter overstappen naar iMessage!