Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

ProMotion op iPhone 13 Pro werkt niet met alle apps

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 13 Pro ProMotion


Lees verder na de advertentie

De iPhone 13 Pro is de eerste iPhone met een supersoepel ProMotion-scherm. Maar nu blijkt dat (nog) niet elke app er gebruik van kan maken.

iPhone 13 Pro: ProMotion

Het nieuwe ProMotion-scherm in de iPhone 13 Pro (Max) kan twee keer sneller verversen dan de schermen van alle voorgaande iPhones. Hierdoor wordt alles wat je op het scherm doet een stuk soepeler, van scrollen tot spelletjes.

Deze schermtechniek zat al op de tweede generatie iPad Pro (2017) en nieuwer, maar was voorheen nog niet naar de iPhone gekomen. Dit had waarschijnlijk vooral met de beperkingen van de iPhone-accu te maken. Die is dit jaar een stukje groter. Ook kan ProMotion nu de verversingssnelheid in sommige situaties tot 10 hertz verlagen om energie te besparen.

App Store-apps beperkt

Nu de iPhone 13 Pro officieel uit is, merken ontwikkelaars op dat hun apps niet volledig compatibel zijn met ProMotion. Hoewel het scrollen in die apps wel met 120 hertz gebeurt, zijn veel animaties nog steeds beperkt tot 60 hertz. Enkel als de ontwikkelaar strikt de ingebouwde animaties van de iPhone heeft gebruikt (UIKit en Core Animation) werkt 120 hertz wél in de gehele app.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Apple geeft nu in een reactie aan dat ontwikkelaars zelf een regel moeten toevoegen aan de ‘plist’ (property list) van de app om 120 hertz in de gehele app in te schakelen. Ook heeft Apple een nieuw document vrijgegeven met allerlei tips om ProMotion optimaal met je app te laten werken.

Doordat Apple deze informatie nu pas vrijgeeft, zou het nog even kunnen duren voordat jouw favoriete apps volledig gebruikmaken van ProMotion. Ontwikkelaars hebben namelijk, met name als ze veel eigen animaties gebruiken, tijd nodig om hun app te optimaliseren.

ProMotion: iPhone vs. iPad Pro

Uit het ProMotion-document wordt ook duidelijk dat de functie op de iPhone anders in elkaar steekt dan op de iPad Pro. Laatstgenoemde kan wisselen tussen vijf verversingssnelheden. Deze gaan van 120 hertz tot de filmstandaard van 24 hertz.

Op de iPhone zijn er echter twaalf verschillende verversingssnelheden. Hierbij is 10 hertz de onderste grens, wat veel bespaart als het scherm stilstaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kijken naar een foto, of het lezen van een tekst. Door de hoeveelheid tussenstappen kan de iPhone ook veel vaker wisselen tussen snelheden. Hiermee kan hij op meer momenten een klein beetje energie besparen. Daardoor is het dus mogelijk dat, ondanks de energieslurpende 120 hertz, de accu van de iPhone 13 Pro langer meegaat dan z’n voorganger.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors