Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
nieuws iPhone 2019

‘iPhone krijgt kleinere notch (en die verdwijnt volledig in 2020)’

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iphone zonder notch


Lees verder na de advertentie

De nieuwste iPhones hebben een oled-scherm dat vrijwel de volledige voorkant beslaat. Vrijwel, want aan de bovenkant bevindt zich een uitsnede voor onder meer de camera: de beruchte notch. Dankzij een nieuwe technologie van Apple-leverancier AMS wordt die inkeping waarschijnlijk een stuk kleiner bij de iPhone 2019 .

Notch iPhone 2019

AMS is Apple’s leverancier van optische sensoren. Die zijn nodig voor Face ID, het gezichtsherkenningssysteem van Apple. Het bedrijf heeft een licht- en infrarood-nabijheidssensor ontwikkeld die achter het scherm van de iPhone kan zitten. Nu zit die nog in de notch, samen met de camera en luidspreker. Hierdoor is er minder ruimte nodig voor de inkeping.

De technologie is indrukwekkend, want door de sensor achter het oled-scherm te plaatsen, ontstaat er optische vervorming. Met behulp van geavanceerde meetalgoritmen is AMS er echter alsnog in geslaagd om de sensor achter het scherm te laten werken.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het bedrijf schrijft dat de sensor, genaamd TCS3701, telefoonfabrikanten in staat stelt om de notch op termijn helemaal te elimineren. Omdat de camera en luidspreker er ook zitten is dat nog niet mogelijk, maar het is een stap in de goede richting.

Notch verdwijnt in 2020

Intussen heeft de bekende en betrouwbare tech-lekker Ice Universe een voorspelling gedaan over het lot van de notch. Dit jaar blijft de inkeping bij de iPhone 2019 (die waarschijnlijk drie cameralenzen heeft) aanwezig, maar in 2020 zou de uitsnede helemaal verdwijnen. Die maakt dan plaats voor een gaatje in het scherm.

Dit ziet er waarschijnlijk vergelijkbaar uit als bij de Galaxy A8s, de eerste smartphone met een gat in het scherm. Hierin is de selfiecamera verwerkt.