Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Nieuwe functies van iOS 13 gelekt – dit moet je weten

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iOS 12 donker thema concept


Lees verder na de advertentie

Het duurt nog even voordat Apple tijdens de WWDC de nieuwe iOS 13 gaat presenteren, maar nu al is er van alles gelekt over mogelijke functies van het besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Zo schijnt er nu eindelijk een donkere modus te komen, verschijnt het regelen van het volume niet meer pontificaal op het scherm en krijgen Safari en Mail een flinke update. Voor de iPad is er daarnaast sprake van ‘panelen’ binnen apps. Hiermee wordt het mogelijk dat apps meerdere vensters kunnen hebben – net als op macOS. Deze nieuwe functies werden ontdekt door iOS-expert Guilherme Rambo. Dit moet je weten.

Wil je op de hoogte blijven van al het iOS 13-nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Donker thema

Geruchten over een donkere modus in iOS horen we al een aantal jaren. Nu lijkt het eindelijk zover te zijn. iOS 13 krijgt een donkere modus die voor het hele besturingssysteem gebruikt kan worden. Een jaar geleden kreeg macOS overigens een soortgelijk donker thema. De donkere modus maakt het fijner om je apparaat in het donker te gebruiken, bovendien ziet de zwarte weergave erg mooi uit op iPhones met een OLED-scherm, zoals de X en XS.

Panelen


kooptip

De iPad krijgt een hoop verbeteringen in iOS 13, maar de grootste is wel de toevoeging van panelen binnen apps. Zo’n venster in een app heeft eerst een vaste plek, maar je kunt het verslepen en het zo gemakkelijk de voor jou perfecte plek geven. Dit doet erg denken aan de werkwijze van panelen in programma’s zoals Adobe Photoshop. Er was ooit ook het vergelijkbare open-source iOS-project ‘PanelKit’ van de Belgische ontwikkelaar Louis D’hauwe. Die werkt overigens ondertussen voor Apple. Erg verdacht.

Ongedaan maken en Lettertypecatalogus

Weet jij hoe je in iOS een actie ongedaan maakt? Je moet het apparaat schudden. Ja, echt. Dat is niet super intuïtief, daarom werkt Apple aan een betere manier. Hiervoor tik je met drie vingers op het toetsenbord en veeg je naar links voor ‘Ongedaan maken’ en rechts voor ‘Herhaal’. Je moet maar net even weten, maar het is zeker beter dan schudden …

Ook nieuw is een lettertypecatalogus in de instellingen van iOS. Nu is het installeren van lettertypen in iOS erg omslachtig, dat wordt binnenkort veel gemakkelijker. Hier kijken wij wel naar uit!

Lettertype iBooks

Slimmere Safari en Mail, Herinneringen vernieuwd

Safari en Mail krijgen beide nieuwe functies die de apps slimmer moeten maken. Zo snapt Safari op de iPad nu als er per ongeluk een iPhone-versie van een website wordt getoond en laat in dat geval automatisch de desktop-versie zien. Mail krijgt slimme categorieën à la Gmail. Binnengekomen berichten worden automatisch gesorteerd in bepaalde mappen, bijvoorbeeld Reclame, Aankopen, Reizen en Onbelangrijk. Deze mappen zijn gemakkelijk doorzoekbaar. Ook komt er een leeslijst voor je e-mails. De app Herinneringen krijgt een complete make-over. Dat wordt tijd ook, het huidige design kennen we namelijk al sinds iOS 7.

Ergernissen verholpen

Ten slotte verhelpt iOS 13 nog een aantal grote ergernissen. Bijvoorbeeld de grote volumebalk die pontificaal op het scherm verschijnt als je in iOS het volume aanpast. Deze wordt waarschijnlijk subtieler in een hoekje weergegeven. Door verbeteringen aan ‘Hé Siri’ moet het niet meer zo vaak gebeuren dat je de spraakassistent per ongeluk activeert. En goed nieuws voor mensen die meerdere toetsenborden in verschillende talen gebruiken: dit moet in iOS 13 beter en intuïtiever werken.

Bron: 9to5Mac