Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Deze nieuwe Apple-functies komen dit jaar naar je iPhone en iPad

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Nieuwe functies iPhone iPad 2023


Lees verder na de advertentie

Er zijn heel wat functies die Apple lang geleden heeft aangekondigd, maar nog steeds niet heeft uitgebracht. Al hoef je echt niet te vrezen dat ze zomaar zijn geschrapt. De volgende nieuwe functies voor je iPhone en iPad verwachten we dit jaar nog te zien!

2023: nieuwe functies iPhone & iPad

Ieder jaar vindt de WWDC plaats: een evenement waarbij Apple de aankomende besturingssystemen voor hun apparaten presenteert. De meest recente editie – waarbij iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura werden onthuld – lijkt inmiddels al lang geleden, meer dan een half jaar om precies te zijn. Al zijn er nog steeds functies die Apple toen heeft gepresenteerd, maar vooralsnog niet beschikbaar zijn.

Geen zorgen: ze zijn niet zomaar geschrapt. Om een of andere reden is er simpelweg meer tijd voor nodig om deze functies te perfectioneren. Een deel daarvan denken we zelfs dit jaar nog te zien. Die hebben we hieronder op een rij gezet: dit zijn alle nieuwe functies voor je iPhone of iPad waarvan we verwachten dat ze dit jaar nog beschikbaar zullen zijn.

Apple Music Classical

Wanneer Apple Classical


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Een Apple-app speciaal voor klassieke muziek – we zitten er al even op te wachten. Sinds 2021 om precies te zijn, toen Apple de muziekdienst Primephonic overnam. Het bedrijf beloofde toen om in 2022 hun eigen dienst voor klassieke muziek uit te brengen, dat later ‘Apple Music Classical’ bleek te heten. Maar inmiddels zijn we in 2023 en is deze app nergens te bekennen.

Toch zijn we ervan overtuigd dat de release van Apple Music Classical er bijna aankomt. Zo duikt er de afgelopen maanden steeds meer bewijs op dat Apple nog aan de app werkt. Ook in de code van iOS 16.3, oftewel de meest recente iPhone-update. Daarom hopen wij de app in 2023 toch nog te zien – een jaartje langer wachten valt dan nog wel mee.

CarPlay 2.0

Tijdens de WWDC kondigde Apple ‘de volgende generatie CarPlay’ aan. Terwijl het nu vooral mogelijk is om iPhone-functies naar je auto te halen, maakt de nieuwe software het mogelijk om je voertuig daadwerkelijk te bedienen. Nee, je gaat er niet mee sturen, maar wel de temperatuur van je auto regelen, je kilometerteller bekijken en meerdere schermen tegelijk gebruiken.

Een verandering als dit is niet alleen groots voor Apple, maar ook voor alle autofabrikanten die de nieuwe generatie CarPlay willen implementeren. Vandaar dat Apple zelf al heeft bekend dat het voorlopig nog even gaat duren voordat de software beschikbaar is. Wij zijn positief en hopen de eerste auto’s met ondersteuning voor CarPlay later dit jaar al te zien.

Pushnotificaties voor web

Nog een functie die tijdens de WWDC 2022 werd onthuld: ondersteuning voor pushnotificaties in Safari. Ken je een website waarvan je het meteen wilt weten als hier een nieuw bericht wordt geplaatst, dan kun je de browser vragen om je een melding te sturen zodra dit gebeurt. Helemaal nieuw is het niet, want op je Mac is de functie al enige tijd beschikbaar.

We kunnen het kort houden: volgens Apple wordt de functie dit jaar uitgerold. Hopelijk is dit geen gevalletje Apple Music Classical.

Nieuwe architectuur Woning-app

Apple Woning upgrade

Afgelopen WWDC maakten smart home-gebruikers kennis met de nieuwe architectuur in de Woning-app. Vol trots kondigde Apple aan dat je slimme apparaten hierdoor een stuk beter zouden gaan werken. Zo zouden ze niet alleen sneller reageren, maar ook nauwkeuriger werken en minder snel last hebben van verbindingsproblemen.

Toen iOS 16.2 ons voorstelde aan de nieuwe architectuur, bleek het echter een ware nachtmerrie. Er volgde namelijk al meteen een golf aan klachten van gebruikers die ineens problemen hadden met hun smart home-apparaten. Het bleek zelfs dusdanig erg dat Apple de nieuwe architectuur sinds vorige maand alweer heeft geschrapt.

In een verklaring staat dat er momenteel aan een oplossing wordt gewerkt en dat deze binnenkort beschikbaar zal zijn. En daar is ook bewijs voor, met dank aan een nieuwe code in de bèta van iOS 16.4. Al blijft het nog onduidelijk wanneer de nieuwe architectuur precies een comeback maakt. Maar ja, ‘binnenkort’ klinkt voor ons als ‘in ieder geval in 2023’.

‘iMessage Contact Key Verification’

‘iMessage Contact Key Verification’ is speciaal voor Apple-gebruikers die risico lopen op ‘buitengewone digitale dreigingen’. Denk hierbij aan journalisten, mensenrechtenactivisten en overheidsfiguren. Door de functie te activeren, kunnen zij in Berichten direct verifiëren dat ze contact hebben met de juiste persoon. Zo niet, dan krijgen ze hier een waarschuwingsmelding van.

We weten het zeker: de functie komt dit jaar nog uit. Dat heeft Apple afgelopen december onthuld, met een persbericht over nieuwe veiligheidsfuncties. Ook in Nederland, want Apple schrijft dat de functie wereldwijd beschikbaar zal zijn.

Apple Pay Later

Apple Pay ken je al, maar heb je al van Apple Pay Later gehoord? Met deze betaalfunctie wordt het mogelijk om aankopen die je met Apple Pay doet in termijnen te betalen. Bedragen worden namelijk in vieren gedeeld, waarna je zes weken de tijd hebt om het totaalbedrag over te maken. En dat zonder nog extra rente te betalen.

Ook Pay Later werd al aangekondigd tijdens de WWDC in 2022, maar vanwege technische problemen is de functie nog niet beschikbaar. Bekende Apple-analist Mark Gurman verwacht dat het dit jaar wel zover is. Al hebben we in Nederland alsnog pech: waarschijnlijk is Pay Later exclusief voor Apple-gebruikers in de Verenigde Staten.

Apple Card Savings Account

Apple Card is een digitale creditcard die je vindt in de Wallet-app van je iPhone of iPad. Wanneer je deze kaart vervolgens combineert met Apple Pay, kun je hem overal ter wereld gebruiken om te betalen. En het beste: telkens als je dit doet, krijg je een bepaald percentage van je aankoop terug. Dat wordt ook wel je ‘Daily Cash’ genoemd.

Om een overzicht van deze bedragen bij te houden, komt Apple met iets nieuws: het ‘Apple Card Savings Account’. Dit komt neer op een spaarrekening die je kunt opvullen met je Daily Cash. De functie wordt volledig geïntegreerd in de Wallet-app, waarin je de groei van je spaarrekening kunt bekijken. Ook kun je er geld van je eigen bankrekening op storten.

Geld uitgeven, een deel terugkrijgen en zo een mooi potje sparen – het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Tja, voor ons is dat helaas ook zo, want de functie komt voorlopig nog niet naar Nederland. Sterker nog, Apple Card zelf is alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten. Dat wordt dus toch nog een paar jaartjes wachten.

Nieuwe iPhone- & iPad-functies 2023

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer deze nieuwe functies beschikbaar zijn? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!