Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Classical: wanneer verschijnt Apple’s dienst voor klassieke muziek?

Auteur: Annemiek Lourensen
4 reacties
Wanneer Apple Classical


Lees verder na de advertentie

Ooit, in een ver verleden, kondigde Apple een nieuwe app voor klassieke muziek aan. Die zou in 2022 verschijnen, maar inmiddels hebben we al kennisgemaakt met 2023, en deze muziekdienst is nog steeds nergens te bekennen. Wanneer verschijnt Apple Classical nou écht?

Primephonic

Zo’n anderhalf jaar geleden – in augustus 2021 – heeft Apple de Nederlands-Amerikaanse app Primephonic overgenomen. Voornamelijk vanwege de zoekfunctie in de app. Die maakte het namelijk gemakkelijker om verschillende uitvoeringen van hetzelfde muziekstuk te vinden, wat voor klassieke muziek erg belangrijk is en wat andere streamingdiensten nog niet hebben geperfectioneerd.

Een maand later werd Primephonic al opgeheven, maar de gebruikers van deze app werden meteen gerustgesteld. Apple kwam namelijk met het volgende statement: “Apple Music hoopt volgend jaar een aparte app voor klassieke muziek te introduceren op basis van de populaire en geliefde interface van Primephonic, maar dan met extra features.” Kortom: het bedrijf wilde in 2022 een vervangende en losstaande Apple-app lanceren, speciaal voor klassieke muziek.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Aangezien de release van de betreffende app nog even op zich liet wachten, kregen Primephonic-gebruikers zes maanden gratis toegang tot Apple Music. Dat ging meteen in, direct toen de app uit de lucht werd gehaald. Oude gebruikers van de muziekdienst hadden daardoor tot maximaal februari 2022 om hun gratis abonnement te gebruiken.

Apple Classical

Doordat de proefabonnementen dus begin vorig jaar afliepen, verwachtten abonnees dat Apple hun alternatieve app tegen die tijd zou uitbrengen. Zeker toen in diezelfde maand nog de code ‘Open in Apple Classical’ werd gevonden in de Android-versie van Apple Music. Maar februari ging voorbij, zonder een enkel woord vanuit Apple. Sterker nog, inmiddels is heel 2022 al verleden tijd, en Apple Classical is nog steeds nergens te bekennen.

Apple Classical

Om het nog wat onduidelijker te maken: sinds de overname van Primephonic in 2021 heeft Apple geen enkel woord meer gesproken over de streamingdienst. De enige reden dat we überhaupt weten dat de app ‘Apple Classical’ gaat heten, is de zojuist genoemde code. Al zijn daar nu ook al een aantal tegenstrijdige codes bovenop gekomen.

Maart 2023: Apple Music Classical?

In iOS 16.3 – een update die afgelopen januari verscheen – werd al ontdekt dat de code voor Apple Classical is veranderd. Hier werd namelijk gesproken van ‘Apple Music Classical’, en was zelfs de zin ‘Verken deze artiest in de app die ontworpen is voor klassieke muziek’ te lezen. Daarmee wordt duidelijk dat Apple van naam is gewisseld naar Apple Music Classical, en dat het echt om een losse app gaat.

Inmiddels is het alweer maart, en is er wéér een nieuwe iOS-update waarin de code ons meer vertelt. Het gaat om iOS 16.4 bèta 2, waarin de woorden ‘Om Apple Music Classical te gebruiken, moet je Apple Music installeren’ verstopt zitten. Dit bevestigt dus nogmaals dat het om een losse app met een nieuwe naam gaat, al blijkt wel dat Classical (deels) afhankelijk is van de gewone Apple Music-app.

Wanneer Apple Classical?

Aan het begin van 2023 waren wij ook ten einde raad. Er was namelijk geen enkele hint die erop wees dat Apple de streamingdienst dit jaar wél uit zou brengen. Toch zijn we nu weer voorzichtig positief, met de laatste vondst van nieuwe code die op Classical wijst. Wie weet, misschien dat we de app eindelijk gaan zien in een volgende bèta van iOS 16.4, of met de release van deze nieuwe update.

Zoals gezegd heeft Apple zelf ons echter geen enkele indicatie gegeven van wanneer Apple Classical wel wordt uitgebracht, naast de statement uit augustus 2021. Het zou Apple daarom sieren om een kleine update te geven. Zeker voor de oud Primephonic-gebruikers, die een nieuwe dienst werden beloofd en nu enigszins in het duister tasten.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws rondom Apple Classical? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!