Terug naar Apple Classical: wanneer verschijnt Apple’s dienst voor klassieke muziek?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple Classical: wanneer verschijnt Apple’s dienst voor klassieke muziek?

Door Annemiek Lourensen23 januari 2023 15:073 min. leestijd4

Ongeveer anderhalf jaar geleden kondigde Apple aan dat er in 2022 een nieuwe app voor klassieke muziek zou verschijnen. Inmiddels hebben we al kennisgemaakt met 2023, maar deze streamingdienst is nog nergens te bekennen. Wanneer verschijnt Apple Classical nou echt?

Wanneer Apple Classical

Primephonic

Zo’n anderhalf jaar geleden – in augustus 2021 – heeft Apple de Nederlands-Amerikaanse app Primephonic overgenomen. Met name vanwege de zoekfunctie in de app. Die maakte het gemakkelijker om verschillende uitvoeringen van hetzelfde muziekstuk te vinden, wat voor klassieke muziek erg belangrijk is en wat andere streamingdiensten nog niet hebben geperfectioneerd.

Een maand later werd Primephonic al opgeheven, maar Apple stak de gebruikers van deze app meteen een hart onder de riem. Ze kwamen namelijk met het volgende statement: “Apple Music hoopt volgend jaar een aparte app voor klassieke muziek te introduceren op basis van de populaire en geliefde interface van Primephonic, maar dan met extra features.” Oftewel, in 2022 wil het bedrijf een vervangende en losstaande Apple-app lanceren, speciaal voor klassieke muziek.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Aangezien de release van de betreffende app nog even op zich liet wachten, kregen Primephonic-gebruikers zes maanden gratis toegang tot Apple Music. Dat ging meteen in, direct toen de app uit de lucht werd gehaald. Oude gebruikers van de muziekdienst hadden daardoor tot maximaal februari 2022 om hun gratis abonnement te gebruiken.

Apple Classical

Doordat het proefabonnement begin vorig jaar afliep, was de verwachting dat Apple hun alternatieve app tegen die tijd zou uitbrengen. Zeker toen in diezelfde maand nog de code ‘Open in Apple Classical’ werd gevonden in de Android-versie van Apple Music. Maar februari ging voorbij, zonder een enkel woord vanuit Apple. Sterker nog, inmiddels is 2022 al helemaal voorbij en Apple Classical is nog steeds nergens te bekennen.

Apple Classical

Om het nog wat onduidelijker te maken: sinds de overname van Primephonic in 2021 heeft Apple geen enkel woord meer over de streamingdienst gesproken. De enige reden dat we überhaupt weten dat de app ‘Apple Classical’ gaat heten, is de zojuist genoemde code – en daar komt nu weer een tegenstrijdige code bovenop.

Januari 2023: Apple Music Classical?

In de testversie van iOS 16.3 – een update die waarschijnlijk nog in week 4 van dit jaar uitkomt – is namelijk ontdekt dat de code voor Apple Classical is veranderd. Nu wordt er gesproken van ‘Apple Music Classical’, en is zelfs de zin ‘Verken deze artiest in de app die ontworpen is voor klassieke muziek’ te lezen. Daarmee wordt duidelijk dat Apple van naam is gewisseld naar Apple Music Classical, en dat het echt om een losse app gaat.

Wanneer Apple Classical?

Aan het begin van 2023 waren wij ook ten einde raad. Er was namelijk geen enkele hint die erop wees dat Apple de streamingdienst dit jaar wél uit zou brengen. Toch zijn we nu weer voorzichtig positief, met de laatste vondst van nieuwe code die op Classical wijst.

Zoals gezegd heeft Apple ons geen enkele indicatie gegeven van wanneer Apple Classical wel wordt uitgebracht, naast de statement uit augustus 2021. Het zou Apple daarom sieren om een kleine update te geven. Zeker voor de oud Primephonic-gebruikers, die een nieuwe dienst werden beloofd en nu enigszins in het donker zitten.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws rondom Apple Classical? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
Apple Music
Bekijk dit dossier

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Huts
Lezer
Huts

Wat is het nu ervan als je Apple Music heb, dit gaat nooit released worden

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Het moet het met name een stuk gemakkelijker maken om klassieke muziek te vinden. Nu zoek je naar een stuk, en krijg je alle uitvoeringen ervan nogal slordig door elkaar heen. Met Classical moet het mogelijk worden om te zoeken naar een stuk, waarna je opties krijgt als toonsoort en tempo om gemakkelijker de uitvoering te vinden die jij het mooiste vindt. Bovendien heeft Apple de belofte gedaan om deze functies van het overgenomen Primephonic zelf beschikbaar te maken – het gaat dus zeker een release krijgen!

Peter
Lezer
Peter

Stap over naar Idagio. Met nog een betere geluidskwaliteit dan het zogenaamde “hi-res” van Apple. Apple Classical gaat inderdaad nooit uitgebracht worden.

Xander Rühl
Lezer
Xander Rühl

Een jaar geleden waren ook al sporen gevonden in de tekstversie van iOS, maar toch kwam er niets, dus eerst zien, dan geloven. Ik mag hopen dat deze lange wachttijd betekent dat de app alle verwachtingen gaat overtreffen. Waarom hadden ze echter niet Primephonic zo lang actief kunnen houden??