Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

‘Apple stapt af van het beruchte MacBook-toetsenbord’

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
Nieuw MacBook toetsenbord


Lees verder na de advertentie

Aan de never ending story komt misschien toch een soort van einde. Volgens analist Ming-Chi Kuo wil Apple af van het foutgevoelige vlindertoetsenbord, dat jarenlang geplaagd wordt door problemen. Daarvoor in de plaats komt het vertrouwde schaarmechanisme.

Nieuw MacBook toetsenbord

De problemen met het MacBook-toetsenbord zijn er al sinds 2015, toen Apple het vlindertoetsenbord introduceerde. In plaats van het traditionele schaarmechanisme ging Apple verder met het nieuwe vlindermechanisme. Hiermee werd het toetsenbord een stuk dunner, maar tegelijkertijd werd het veel gevoeliger voor vuil. Een klein beetje stof kan er al voor zorgen dat het nodig is om het complete toetsenbord te vervangen.

In de afgelopen jaren bracht Apple meerdere (kleine) wijzigingen aan het vlindertoetsenbord aan, maar de problemen bleven. Nu maakt Apple werk van een nieuw toetsenbord, zo meldt de betrouwbare Apple-analist Kuo. Hierbij is het ontwerp gebaseerd op het bekende schaarmechanisme.

De analist verwacht dat Apple het vernieuwde toetsenbord al later dit jaar introduceert, bij de MacBook Air 2019. Het traditionele mechanisme vindt ook zijn weg naar de MacBook Pro, maar pas in 2020. Op de lange termijn verdwijnt het vlindertoetsenbord volledig, verwacht Kuo.


kooptip

De nieuwe toetsenborden zijn een stuk duurzamer. Voor nog extra stevigheid zou Apple de toetsen voorzien van een nieuw materiaal: fiberglas. Een nadeel is dat het vernieuwde mechanisme nog altijd dikker is dan het vlindertoetsenbord, maar Kuo verwacht dat gebruikers hierin bijna geen verschil zien.

Reparatieprogramma

Inmiddels heeft Apple al erg vaak ‘Sorry’ moeten zeggen voor de toetsenbordproblemen. De problemen zijn zo groot, dat het reparatieprogramma’s is gestart. Alle MacBook-toetsenborden met het vlindermechanisme komen inmiddels in aanmerking. Bij problemen kun je het gratis laten repareren of vervangen. Meer hierover lees je op de website van Apple.