Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Dit veranderde Apple aan het geplaagde MacBook-toetsenbord

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
MacBook Pro 2019 toetsenbord


Lees verder na de advertentie

De nieuwe MacBook Pro die Apple van de week presenteerde, heeft een vernieuwd vlindertoetsenbord. Apple liet bijna niets los over wat de aanpassingen waren, maar een teardown van iFixit verschaft nu meer duidelijkheid.

MacBook Pro 2019 toetsenbord

Omdat het vlindertoetsenbord van de MacBook geplaagd wordt door problemen, heeft Apple wat wijzigingen aangebracht. Dit bevestigde Apple al eerder tegenover The Verge. Problemen met toetsen die tekens dubbel typen – of die zelfs compleet niet reageren – zouden hierdoor minder vaak moeten voorkomen.

Het bedrijf iFixit haalde de MacBook Pro 2019 uit elkaar, om de vlindertoetsen grondig te analyseren. Hieruit blijkt dat er geen sprake is van een grote revisie; het mechanisme heeft twee subtiele veranderingen.

Eén daarvan is het materiaal dat onder de toetsen gebruikt wordt. Om de MacBook Pro te beschermen tegen kruimels en vuil, werden de toetsen vorig jaar uitgerust met een speciale siliconen membraan. Die is er nog steeds, maar het membraan is doorzichtiger, gladder en gemaakt van een ander soort materiaal: nylon in plaats van polymeer.


kooptip

Ook heeft Apple iets gedaan met de metalen schakelaars die zich onder de toetsen bevinden. Deze schakelaars maken elektrisch contact wanneer je een toets indrukt, zodat een toetsaanslag wordt geregistreerd. Hier bespeurt iFixit veranderingen aan het metaal, al is het onduidelijk wat Apple precies gedaan heeft.

Ondanks dat het hierbij gaat om een subtiele aanpassing, kan het wel een belangrijke zijn. Volgens eerdere (anonieme) bronnen ontstonden de problemen met het toetsenbord vooral doordat het metaal  te snel buigt. Als dat metalen onderdeel gebogen is, kan er sneller vuil binnendringen. Vervolgens zit de toets klem of reageert deze niet goed.

Reparatieprogramma

Het is nog maar de vraag of de kleine aanpassingen een einde maken aan de aanhoudende klachten. Waarom het materiaal van het MacBook Pro 2019 toetsenbord beter zou zijn, weet alleen Apple. Het bedrijf zelf lijkt er in ieder geval weinig vertrouwen in te hebben, want de MacBook 2019 is alvast opgenomen in het reparatieprogramma

Bron: iFixit