Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple TV+ kijken op tv? Dit zijn de manieren

Auteur: Koen van Ekeren
19 reacties
Apple TV Plus kijken


Lees verder na de advertentie

De series en films van streamingdienst Apple TV+ kun je op allerlei manieren kijken. Via de TV-app op de iPhone, iPad of Mac, bijvoorbeeld. Of via de browser van Safari, Chrome of FireFox. Maar het liefst zie je de content toch op het grote scherm van je televisie – en dat heeft vaak aardig wat voeten in aarde.

Apple TV+ kijken op tv

Met Apple TV+ is Apple de strijd aangegaan met concurrenten als Netflix en Disney+. De streamingdienst is een stuk goedkoper (€ 4,99 per maand, terwijl je de andere twee vanaf € 7,99 en € 8,99 per maand gebruikt) en de eerste week is gratis. Als je net een nieuw Apple-product gekocht hebt, kun je de dienst zelfs 3 maanden gratis gebruiken. Mits je de aanbieding binnen 90 dagen na aankoop activeert en je nooit eerder een proefabonnement op Apple TV+ hebt gehad.

Wil je toch graag een voorproefje voordat je je gegevens opgeeft voor een (proef)abonnement, dan zijn er een aantal Apple TV+ series waarvan je de eerste aflevering gratis kunt bekijken, zonder verplichtingen. En er zijn verschillende manieren om deze gevarieerde content (neem vooral een kijkje naar de kijktips) uiteindelijk naar de televisie te krijgen.

Apple TV+ Plus kijken via Apple TV

Als je een relatief nieuwe Apple TV hebt, is het niet zo moeilijk. De app werkt op de derde generatie Apple TV, evenals alle versies van de Apple TV 4K en Apple TV HD. Voorwaarde is wel dat je tvOS 13 of hoger hebt geïnstalleerd. Voldoe je aan de eisen, dan kun je de films en series direct bekijken via de TV-app. Bij oudere Apple TV-modellen is deze app er helaas niet, al kun je dan wel AirPlay gebruiken om het beeld te streamen.

Via de PlayStation of Xbox


kooptip

Houd je van gamen? Dan zijn er ook wat consoles waarop je de films en series van Apple TV+ kunt bekijken. Op de Playstation (PS4 en PS5) doe je dat via de Apple TV-app, waar je ook toegang hebt tot je iTunes-aankopen. Ook voor Xbox is er een Apple TV-app (geschikt voor Xbox One, Xbox Series X en Xbox Series S). Deze kun je downloaden vanuit de Xbox Store en openen via de sectie ‘Entertainment’ in het Home-menu.

Streamen via AirPlay

Met een Apple TV (ook oudere modellen) is het ook mogelijk om het beeld van je iPhone of iPad te streamen naar de televisie. Dit werkt als volgt:

  • Open de TV-app op je iPhone of iPad en kies een serie of film.
  • Tik op het AirPlay-icoon onderin in het scherm (het vierkantje met het driehoekje).
  • Kies het apparaat waarop je wilt gaan kijken en het beeld verschijnt op de televisie.

Smart tv-app

Heb je een smart-televisie die niet van Apple is? Ook dan kun je hierop mogelijk de TV-app van Apple installeren. Bijna alle slimme televisies van grote merken beschikken tegenwoordig namelijk over de Apple TV-app (Samsung, LG, Sony, om er een paar te noemen), waarmee je toegang hebt tot de iTunes Store en Apple TV+. In sommige gevallen moet je hem nog wel downloaden via de betreffende store van je toestel.

Om te controleren of jouw smart-televisie de app kan downloaden, heeft Apple een lijst met alle toestellen die de TV-app ondersteunen. Staat jouw televisie er niet tussen? Dan kun je de app helaas niet gebruiken. Wellicht omdat je toestel in Apple’s opzicht ‘verouderd’ is: er staan geen modellen van voor 2016 tussen de lijst. Overigens ondersteunen de televisies in de lijst ook AirPlay, dus je hoeft de TV-app niet per se te installeren. Het beeld stream je dan met je iPhone, iPad of Mac naar je televisie.

Amazon Fire TV stick

Als je geen Apple TV of nieuwe smart tv hebt, kun je ook de Amazon Fire TV Stick gebruiken om Apple TV+ op de televisie te bekijken. De Stick van Amazon is een relatief goedkoop media-apparaat – een beetje te vergelijken met een Apple TV – waarop je verschillende apps kunt installeren. Zoals dus de TV-app van Apple.

Chromecast (met Google TV)

Apple TV+ kijken

Terwijl de Amazon Fire TV Stick hier nog relatief onbekend is, hebben veel Nederlanders een Chromecast aan de televisie hangen. Lange tijd kon je hiermee de Apple TV-app niet gebruiken, maar dit is sinds kort veranderd met dank aan de nieuwste versie van de Chromecast, beter bekend als ‘Chromecast met Google TV’. Met dit model kun je apps downloaden en bedienen, waaronder de Apple TV-app. Zo heb je dus ook hier toegang tot de films en series in de iTunes Store en Apple TV+.

Beschik je over een oudere versie van de Chromecast, dan ondersteunt de TV-app het media-apparaat helaas niet. Wel kun je een oudere Chromecast met een omweg gebruiken, door in Google Chrome op de Mac naar tv.apple.com/nl te navigeren en het beeld van de browser naar de televisie te casten. Het streamen verloopt dan echter verre van stabiel, en je Mac moet aan blijven staan. Met Chrome in iOS werkt het casten niet.

Via een kabeltje

Zijn alle voorgaande manieren geen optie? Dan blijft er nog maar één niet zo praktische optie over: verbind je iPhone, iPad of Mac via een adapter en HDMI-kabel aan je televisie. Voor een iPhone of iPad heeft Apple hiervoor de Lightning-naar-digitale-AV-adapter (€ 55), die is geschikt voor de doorgifte van beeld én geluid. Daarnaast heb je een losse HDMI-kabel nodig.

Ook je Mac of PC kun je via HDMI aansluiten op je televisie. Bedenk wel dat je voor de nieuwere Macs ook een adapter nodig hebt, zoals de USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter (€ 79).

Alles over Apple TV+

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Apple TV+? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!