Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

NEEEE!! Ook Instagram gaat berichten door elkaar gooien

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
Instagram


Lees verder na de advertentie

Instagram heeft aangekondigd een van de minst populaire (of meest gehate) functies van Facebook over te nemen. Het stopt met het chronologisch tonen van berichten en gaat ze sorteren op basis van een algoritme.

Instagram

De officiële redenatie van Instagram is dat het medium zo groot is geworden dat mensen gemiddeld 70 procent van hun feed missen. Om te zorgen dat je toch ‘het belangrijkste’ niet mist, wordt die content daarom voortaan als eerste getoond. De volgorde wordt bepaald op basis van ‘de waarschijnlijk dat je geïnteresseerd bent in die content, je relatie met die persoon en de tijdloosheid van de post.’

Facebook

Instagram gaat dus Facebook achterna, waar de functie al jaren niet geliefd is. Wat mensen met name tegenstaat is dat veel partijen die je volgt (omdat je hun berichten wilt zien, toch?), nauwelijks in je tijdlijn verschijnen, terwijl reclame all over te place is.

Adverteren

Dit laatste lijkt dan ook de belangrijkste reden om de chronologische tijdlijn te verpesten. Facebook is al meer een advertentiewebsite geworden waar af en toe tussendoor nog een persoonlijk berichtje van een vriend voorbijkomt, op Instagram is het sinds eind vorig jaar (in Nederland) ook mogelijk om te adverteren. 1+1 lijkt hier dus weer gewoon 2 te zijn.

Eigen keuze


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Waar Instagram met deze keuze echter enigszins aan voorbijgaat, is dat veel mensen juist vanwege deze eigenschap van Facebook naar Instagram zijn overgestapt. Instagram behield juist dat persoonlijke karakter: je bepaalde zelf wel welke personen je volgde en zag dan ook alle posts van die mensen. Jij bepaalt wie je belangrijk vindt en wie niet, en als mensen oninteressant zijn of je tijdlijn volspammen, dan kun je prima zelf kiezen om die persoon te ontvolgen. En mensen die niets willen missen kijken elke dag op Instagram, terwijl mensen die het minder boeit, af en toe kijken en op de koop toe nemen dat ze dan soms wat missen.

Het wordt tijd voor het volgende sociale medium. Snapchat dan maar?