Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Matter officieel gelanceerd: maakt het je smart home écht slimmer?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Matter


Lees verder na de advertentie

Deze week is Matter gelanceerd, de nieuwe smart home-standaard die al je apparaten veel beter samen moet laten werken. Toch heb je nog lang geduld nodig voordat je het verschil écht gaat merken.

Smart home-hoofdpijn

Wie al heeft geïnvesteerd in smart home-apparaten, weet waarschijnlijk dat het momenteel nogal lastig kan zijn om te zien welke apparaten goed samenwerken. Sommige apparaten ondersteunen Google Home, anderen weer Amazon Alexa, en sommige merken zijn juist helemaal gefocust op Apple HomeKit. Je moet dus altijd opletten bij het kopen van je slimme lamp, thermostaat, stekker of deurslot – voor je het weet werkt het niet met jouw systeem. En dat is zonde, want de interesse is gigantisch: meer dan 30% van de Europese huishoudens heeft al één smart home-apparaat of meer, en dat percentage neemt steeds sneller toe.

Smart Home-apparatenSpanje is kennelijk fan van robots.

Een ander probleem is dat veel apparaten afhankelijk zijn van eigen hubs. Heb je bijvoorbeeld smart lampen van Philips én van Ikea, dan moet je al twee hubs aan je router hangen om alles uit deze apparaten te halen. Dat is verre van praktisch – en bovendien zonde van de aansluitingen van je router.

Matter to the rescue?

Met Matter moeten deze problemen verholpen worden. Matter is een nieuwe universele standaard voor alle grote smart home-diensten: Apple Woning, Google Home, Amazon Alexa en Samsung SmartThings. Wanneer een apparaat Matter ondersteunt, werkt hij samen met al deze diensten. Je hoeft dus alleen te zoeken naar het Matter-logo op de doos, en je weet direct dat het smart home-apparaat op jouw systeem werkt.


kooptip

De bedoeling is dat straks bijna alle smart home-apparaten ondersteuning krijgen voor Matter. Dit maakt het voor de klant véél gemakkelijker om een slimme woning op te bouwen. Toch hoeven we niet direct te juichen…

Matter gelanceerd, maar ook weer niet

Matter is deze week met veel bombarie gelanceerd in Amsterdam, met de nodige gegadigden. Zo was Tobin Richardson, het hoofd van de CSA – het samenwerkingsverband achter Matter – aanwezig, evenals de Smart Home Director van Amazon, Marja Koopmans. Daarnaast waren veel smart home-merken van de partij om hun Matter-producten te tonen, zoals Philips Hue, Eve, Netatmo, Nanoleaf, Amazon, Somfy en meer.

Matter merkenTobin Richardson, CEO van de Connectivity Standards Alliance.

Voor een officieuze lancering is er echter nog weinig concreets te melden. Goed, Apple heeft in oktober al updates uitgebracht die Matter-ondersteuning hebben toegevoegd aan de iPhone, iPad, Mac, Apple TV, HomePod en Apple Watch. Maar tegelijkertijd zijn er nog weinig smart home-apparaten die daarvan gebruik kunnen maken. Veel merken hebben wel aangegeven Matter te gaan ondersteunen op nieuwe én oude apparaten, maar voor bijna allemaal geldt dat we daarvoor nog maanden geduld moeten hebben.

Tijd van hubs is nog niet voorbij

Ook maakt de komst van Matter niet alles zo simpel als we zouden willen. Ja, je kunt elk apparaat straks met elke dienst gebruiken, maar de manier waarop je ze aansluit op je netwerk verschilt nog per apparaat. Sommige devices sluit je gewoon aan op je wifi. Maar er zitten ook apparaten tussen die alleen werken op Bluetooth of – zucht – een eigen hub.

ThreadMet Thread praat alles met elkaar, in plaats van met één centrale router (afbeelding via Eve).

De nieuwe draadloze standaard Thread maakt het nóg wat complexer. Eigenlijk is dit de beste oplossing: hiermee kunnen smart home-apparaten onderling praten, zodat een slimme lamp op zolder via je andere smart home-devices een ‘pad’ maakt naar je router – en dus niet afhankelijk is van je beperkte wifi-bereik. Enige nadeel: apparaten moeten specifiek Thread-ondersteuning hebben. Oude apparaten kunnen hier dus sowieso niet mee overweg, maar veel nieuwe apparaten óók niet. Ook al weet je dus wel dat een apparaat Matter ondersteunt, blijf je hierdoor de vraag houden hoe hij in je netwerk ‘prikt’.

kooptip

De tijd zal het leren

Goed, je moet ergens beginnen, en wat dat betreft zijn we enthousiast over Matter. Veel apparaten die je nu al hebt, kun je straks met een gratis update geschikt maken. En over een paar maanden zullen er de nodige Matter-apparaten in de winkels verschijnen. Dit scheelt veel uitzoekwerk, en het maakt het bouwen van een slim huis een stuk leuker.

Toch moeten we afwachten of Matter ooit z’n volledige potentieel gaat behalen. Een toekomst zonder hubs of verschillende verbindingen, waarbij ieder smart home-apparaat direct op je router aan te sluiten is met een tik op de knop … we hopen erop, maar het kan nog jaren duren voordat we daar echt zijn.

Zo krijg je Matter op je Apple-apparaten

Matter is nu beschikbaar voor de iPhone, iPad, Mac, Apple TV en HomePod. Je moet je apparaten alleen bijwerken naar de meest recente systeemsoftware:

 • iPhone en iPad
  Benodigde versie: iOS 16.1 en iPadOS 16.1. Je vindt de updates in ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’.
 • Mac
  Benodigde versie: macOS 13.0 Ventura. Je vindt de update via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’.
 • Apple TV
  Benodigde versie: tvOS 16.1. Je vindt de update via ‘Instellingen>Systeem>Software-updates’.
 • HomePod
  Benodigde versie: HomePod-software 16.1. Je vindt de update via de Woning-app. Tik op de drie puntjes, selecteer ‘Woninginstellingen’, en dan ‘Software-update’.
 • Apple Watch
  Benodigde versie: watchOS 9.1. Je vindt de update via de Watch-app, onder ‘Algemeen>Software-update’.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!