Antivirus op je Mac: waarom je het (niet) nodig hebt
Vraag je je af of je een antivirus voor je Mac nodig hebt? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de computers van Apple niet immuun voor virussen. Maar is het wel een goed idee om een virusscanner voor je MacBook of Mac te installeren?
Kan een Mac virussen krijgen?
‘We krijgen geen pc-virussen’, stelde Apple jarenlang op zijn Mac-webpagina. Het bedrijf beweerde dat een Mac niet vatbaar is voor de duizenden virussen die Windows-computers teisteren. Dit dankzij de ingebouwde beveiligingssoftware in macOS.
In 2012 haalde Apple de tekst weg, want steeds vaker werden Macs doelwit van geraffineerde malware. Ze komen vooral binnen via apps die niet zijn gedownload in de Mac App Store. Ook met een Mac is het dus oppassen. ‘Tegenwoordig hebben we een niveau van malware op de Mac dat we onaanvaardbaar vinden’, zei Craig Federighi zelfs in 2021, de hoofd-softwareontwikkeling bij Apple.
Er bestaan verschillende antivirussen die je Mac beschermen, een bekende is Intego. Toch is een antivirus voor je MacBook waarschijnlijk niet nodig – mits je verstandig met je Mac omgaat. In dit artikel lees je waarom.
Mac antivirus: is het nodig?
kooptip
De iPhone 15 Pro nu tot €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
De overgrote meerderheid van de Mac-gebruikers heeft geen antivirus. Dat is niet vreemd, want macOS doet veel om malware buiten de deur te houden. Drie programma’s helpen in het bijzonder:
1. Xprotect: standaard antivirus voor Mac
Een van de belangrijkste redenen waarom je geen antivirus hoeft aan te schaffen, is omdat je Mac er al een heeft. Het macOS-besturingssysteem is uitgerust met Xprotect, een antivirusprogramma. Het scant je Mac op bekende malware en waarschuwt als het een besmet bestand tegenkomt.
Xprotect werkt volledig op de achtergrond en wordt automatisch bijgewerkt. De updates vinden los van de systeemupdates plaats, dus je hoeft niets te doen. De antivirus komt van pas als je met bestanden moet werken die van een onduidelijke of schimmige bron afkomstig zijn. Xprotect hoef je dus niet te downloaden: de software staat al op je Mac.
2. Mac App Store
macOS heeft een veilige plek om apps te downloaden: de Mac App Store. Apple controleert elke app in de App Store voordat deze wordt geaccepteerd. Download je enkel apps via deze winkel (er staan er zo’n 30.000 in), dan is de kans minimaal dat je ooit op je Mac met malware en virussen te maken krijgt.
3. Gatekeeper
Ook als je apps buiten de Mac App Store installeert (bijvoorbeeld rechtstreeks via de website van de ontwikkelaar), blijft macOS je Mac beschermen. Met Gatekeeper-technologie blokkeert Apple gedownloade software die niet digitaal is ondertekend.
Dit leidt tot de foutmelding: ‘[naam van app] kan niet worden geopend omdat de ontwikkelaar niet kan worden geverifieerd’. Het is dan risicovol om de app te downloaden. Wil je de app alsnog downloaden, dan kan dat alsnog via ‘Systeeminstellingen>Beveiliging en privacy>Open toch’.
Tips om Mac malware en virussen te voorkomen
Ga je zorgvuldig om met een Mac, dan is een antivirus niet nodig. Let wel op de volgende tips:
- Installeer regelmatig beveiligingsupdates. Zorg dat je Mac altijd up-to-date is door hem bij te werken naar de nieuwste software-versie. Apple brengt regelmatig updates uit die de beveiliging van je Mac verbeteren en eventuele kwetsbaarheden dichten. Als kwaadaardige software zijn weg tóch heeft gevonden naar je Mac, zal verwijdering van bekende malware ook plaatsvinden bij een systeemupdate.
- Download alleen betrouwbare software. Download alleen apps via betrouwbare bronnen, zoals de Mac App Store of de officiële website van de ontwikkelaar. Krijg je een melding dat de ontwikkelaar niet kan worden geverifieerd? Download de app niet, tenzij je hem écht nodig hebt.
- Wees voorzichtig met e-mailbijlagen. Een veelvoorkomende manier waarop malware (zoals ransomware) wordt verspreid, is via bijlagen in e-mails. Kijk dus goed naar de afzender kunt vertrouwen, voordat je de bijlage opent. Verdachte bestandstypen zijn onder meer .zip, .exe, .js, .scr en .jar.
- Installeer geen Flash. Ooit was het nodig om Flash Player te installeren om bepaalde video’s te bekijken. Sinds 2020 is Adobe gestopt met het programma en wordt Flash nog alleen ingezet om malware te verspreiden. Download dus géén Flash: je hebt het niet nodig.
Waarom zou je een virusscanner overwegen voor je MacBook?
Ondanks de ingebouwde beveiligingsfuncties van de Mac zijn virusscanners niet compleet overbodig. Hoewel Xprotect goed is in het detecteren van bekende malware, kan het programma nog steeds bepaalde virussen missen.
Soms reageert Apple ook minder snel op nieuwe malware dan antivirussoftware. Komt het vaker voor dat je apps van onbekende ontwikkelaars moet downloaden, dan kan het installeren van een Mac virusscanner extra gemoedsrust geven.
Beste Mac antivirus
Kies de virusscanner voor je Mac of MacBook zeer zorgvuldig uit. Er zijn gevallen geweest waarin malware zich vermomde als een antivirus-app. Neem de software MacDefender, Mac-malware die al jaren circuleert op Macs. Ook de bekende app MacKeeper is onbetrouwbaar. Bijna de helft van alle Mac-malware komt af van deze antivirus-app.
We herhalen het nog maar eens: een antivirus voor de Mac is in principe niet nodig. Maar wil je er écht een, dan is Intego een betrouwbare en veilige keuze. De software is vanaf de grond opgebouwd voor de Mac en is toonaangevende antivirussoftware, zoals je in onze Intego antivirus review kunt lezen.
Een voordeel van het programma is dat het meer doet dan je Mac nog beter beschermen tegen virussen en malware. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, krijg je er ook een VPN-dienst bij. Hiermee surf je extra veilig (en met meer privacy) over het internet.
De antivirus Intego heeft ook tools voor het opschonen en optimaliseren van je Mac, beschermt je kinderen tijdens het internetten, houdt je gegevens veilig met back-ups en meer. De prijs van de antivirussoftware begint bij 1,67 euro per maand.
Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van iCreate zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je een aankoop doet via deze link, kan iCreate een kleine commissie ontvangen zonder extra kosten voor jou.
ik krijg erg vaak de melding dat er virussen gevonden zijn op mijn iMac. Hoe kom ik van die meldingen af? Ik heb geen apps (extensies) geïnstalleerd