Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

macOS Monterey is nú te downloaden – dit is er nieuw!

Auteur: Ward Edema
2 reacties
macOS Monterey


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vanavond macOS Monterey uitgebracht! Je kunt de update voor je Mac gratis downloaden. Dit jaar zijn er grote veranderingen voor FaceTime en Safari, is er een totaal nieuwe app, en nog véél meer: dit is er allemaal nieuw.

macOS Monterey: belangrijkste nieuwe functies

Vorig jaar zagen we voor het eerst in bijna twee decennia een nieuw versienummer voor macOS: niet langer 10.x, maar macOS 11. Dit jaar gaan we direct door naar macOS 12. Dit doet vermoeden dat het een grote update is, maar wat is er dan precies vernieuwd?

FaceTime

FaceTime heeft nu ondersteuning voor ruimtelijke audio. Hierdoor hoor je bij groepsgesprekken je gesprekspartners om je heen, en is het gemakkelijker om ze van elkaar te onderscheiden. Ook kun je omgevingsgeluid wegfilteren, zodat iedereen goed te verstaan is. En, ook handig: je kunt nu ook je Windows- en Android-vrienden uitnodigen voor een FaceTime-gesprek.

Safari

Safari heeft nu zogenaamde tabgroepen. Hierbij groepeer je tabbladen en sla je ze op, waarna je ze gemakkelijk opent of deelt met anderen. Zo kun je bijvoorbeeld een groep maken met allerlei tabbladen over een vakantiebestemming, en die direct met je reispartner delen.

Opdrachten


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Opdrachten komt voor het eerst naar de Mac. Hiermee kun je gemakkelijk taken automatiseren, zodat je je workflow een stuk sneller maakt. De app is al een paar jaar beschikbaar op iOS en iPadOS. Automator, de voorganger van Opdrachten, blijft gewoon beschikbaar.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Wat is er verder nieuw?

Er zijn nog véél meer vernieuwingen in Monterey. Een kort overzicht:

  • Je kunt nu je Mac gebruiken als AirPlay-doel. Zo deel je gemakkelijk zowel audio als beeld van bijvoorbeeld je iPhone op een grote iMac.
  • Met Focus stel je je Mac precies in voor je situatie. Zit je bijvoorbeeld op werk? Dan maak je een werk-focus aan waarmee enkel werkgerelateerde notificaties binnenkomen.
  • Met Livetekst pluk je tekst uit afbeeldingen, en kun je het ergens anders plakken. Addressen, telefoonnummers en mailadressen kun je zelfs direct aanklikken en in de juiste app openen.
  • Notities heeft nu ondersteuning voor tags om ze te gemakkelijk te organiseren, en met Snelle notities schrijf je snel ideeën op.
  • Met ‘Gedeeld met jou’ krijg je in andere apps te zien wat er met je gedeeld is via Berichten. Zo zie je bijvoorbeeld in Foto’s ook plaatjes die je via Berichten hebt ontvangen.

macOS Monterey downloaden

macOS Monterey update

Je downloadt macOS Monterey gratis via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Klik hier op ‘Werk nu bij’ en doorloop de stappen. Wil je zeker weten of je Mac wel ondersteund wordt, en of je Mac goed voorbereid is voor de update? Lees dan ons artikel: Zo bereid je je voor op de macOS Monterey release.

Let op: In de eerste uren zal je download waarschijnlijk langzaam verlopen, en wellicht loopt de download vast. Houd hier dus rekening mee. Het kan ook zijn dat je de update niet direct ziet verschijnen. Bij sommige mensen is vreemd genoeg een andere update zichtbaar: macOS Big Sur 11.6.1. Het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is, maar het helpt om de Systeemvoorkeuren af te sluiten en opnieuw op te starten.