Terug naar macOS Monterey: 7 geheime functies die je moet kennen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

macOS Monterey: 7 geheime functies die je moet kennen

Door Koen van Ekeren6 juli 2021 12:053 min. leestijd2

Het nieuwe macOS Monterey brengt grotere en kleinere nieuwe functies naar je Mac. Van het nieuwe Universal Control had je misschien al gehoord, net als de mogelijkheid om het beeld van je iPhone via AirPlay naar je Mac te streamen. Maar de software heeft meer leuks te bieden. Tijd om kennis te maken met de ‘geheime’ functies van macOS Monterey.

1. Memoji op je Mac-loginscherm

Met macOS Monterey is er een leuke manier om het inlogscherm te personaliseren. Daar kun je een Animoji of Memoji instellen als gebruikersafbeelding. Beweeg je je muis erover, dan volgen er geanimeerde gezichtsuitdrukkingen.

Om een Memoji naar je Mac-logincherm te krijgen, open je Systeemvoorkeuren. Kies daar voor ‘Gebruikers en groepen’ en klik bij je avatar op ‘Wijzig’. In het tabblad ‘Memoji’ vind je de lachebekjes die je eerder hebt gemaakt. Via de Plus-knop maak je een nieuwe Memoji aan.

2. Verander de kleur van de muisaanwijzer

In macOS Monterey kun je je muisaanwijzer lekker laten knallen. Zowel de contourkleur (de omlijning) als de vulkleur is een andere tint mee te geven. Je stelt het in bij ‘Toegankelijkheid>Beeldscherm>Aanwijzer’.

3. ‘Ga naar map’

Ken je de ‘Ga naar map’-optie van Finder? In Monterey heeft de functie een Spotlight-achtige stijl gekregen. Zo wordt het veel gemakkelijker om een bestand of map snel terug te vinden. ‘Ga naar map’ open je via het menu van Finder bij ‘Ga’, of met de sneltoets Cmd+Shift+G.

4. Beeldschermen

Apple heeft de beeldschermvoorkeuren (‘Systeemvoorkeuren>Beeldschermen’) een herontwerp gegeven. De schermen zijn daar nu te zien met de bureauachtergrond. Nog steeds kun je de schermen rangschikken door ze naar de gewenste positie te slepen. Het bepalen van het hoofdscherm doe je door op de naam van het scherm te klikken en voor ‘Gebruik als hoofdscherm’ te kiezen.

5. Portretmodus

Bij Macs met een M1-chip is het bij het FaceTimen mogelijk om de achtergrond te vervagen. Hiervoor klik je in het menu op de knop met de twee schuiven: het Bedieningspaneel. Klik vervolgens op ‘video-effecten’ en schakel ‘Portret’ in. De achtergrond wordt nu geblurd.

6. Vlug naar de fabrieksinstellingen

Een iPhone zet je gemakkelijk terug naar de fabrieksinstellingen; bij Macs is het meer gedoe. Met macOS Monterey niet langer; want die heeft Apple nu ook de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’ gegeven. Je activeert het door Systeemvoorkeuren te openen en en het menu op ‘Systeemvoorkeuren Wis alle inhoud en instellingen’ te klikken. Het werkt met Macs uit 2017 of nieuwer.

7. iCloud-sleutelhanger is beter

Apple heeft een eigen wachtwoordbeheerder: iCloud-sleutelhanger. Die vind je via ‘Systeemvoorkeuren>Wachtwoorden’. De wachtwoordbeheerder heeft nieuwe opties gekregen. Het is nu eenvoudig geworden om wachtwoorden van andere wachtwoordbeheerders te importeren, of de iCloud-wachtwoorden juist ergens naar te exporteren. Hiervoor klik je onderin op de ronde knop met drie stippen.

Er is ook een ingebouwde authenticatie-functie. Dit is handig voor websites die codes gebruiken voor tweefactorauthenticatie. Deze codes kun je direct in de iCloud-sleutelhanger opslaan en automatisch laten invullen wanneer je inlogt.

Meer verborgen functies van macOS Monterey

In de komende weken ontdekken we ongetwijfeld meer verbeteringen. Wil je op de hoogte blijven van alle Mac-vernieuwingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Mac voor beginners 2022
Mac voor beginners 2022
macOS Monterey-editie
Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Ad Brans
Lezer
Ad Brans

Geldt dit ook voor Apple 11 ?
Hoe installeer je dit alles?

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Dag Ad,

Als je macOS Big Sur (11.0) bedoelt: deze functies zijn alleen voor macOS Monterey (12.0). De update komt in het najaar uit, en installeer je dan via de App Store. Uiteraard zullen we aangeven wanneer het zo ver is.