Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

MacBook Pro op zwart door Big Sur? Dit is Apple’s oplossing

Auteur: Laura Grootaarts
5 reacties
macOS Big Sur op MacBook Pro


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vorige week macOS Big Sur uitgebracht. En dat ging niet helemaal goed. Sommige wat oudere MacBook Pro-modellen liepen compleet vast en lieten enkel nog een zwart scherm zien. Apple is zich van het probleem bewust en heeft nu een oplossing gepubliceerd op hun Support-website. Maar we raden je nog steeds niet aan om die MacBooks te updaten …

macOS Big Sur

Als je MacBook Pro vastloopt door Big Sur

Als je macOS Big Sur installeert op een 13-inch MacBook Pro van eind 2013 of midden 2014 kan die compleet vastlopen tijdens de installatie van Big Sur. Het installatieprogramma kan zeggen dat de update niet geïnstalleerd kan worden. Of je Mac toont een zwart scherm – soms zie je nog een cirkeltje met een streep erdoor. Apple geeft het volgende stappenplan om je Mac te redden:

  • Houd de power-knop van je Mac ten minste 10 seconden vast en laat dan los. Als je Mac aan staat, gaat hij uit.
  • Verwijder alle externe apparatuur van je Mac, inclusief externe monitoren en usb-accessoires. Zorg ervoor dat het kaartslot leeg is en zet je Mac weer aan.
  • Is het probleem er nog, dan moet je de SMC van je Mac opnieuw instellen. Hoe je dat doet, lees je in dit stappenplan.
  • Is het probleem er vervolgens nog steeds, reset dan de NVRAM of PRAM. Hoe je dat doet, lees je in dit stappenplan.

Lukt het met de bovenstaande stappen niet? Of heb je er hulp bij nodig? Dan wordt het tijd om contact op te nemen met Apple Support.


kooptip

Heb je een van de kwetsbare Macs en heb je nog niet geüpdatet, dan raden we je aan om daar ook zeker nog even mee te wachten. Bovenstaande doe je niet zeker niet voor de lol, en het is ook nog zeker niet gezegd dat hiermee alle problemen verholpen zijn.