Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

macOS Ventura: deze functies maken je Mac veel beter

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
macOS Ventura release date


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist macOS Ventura aangekondigd tijdens de WWDC 2022. De grote update macOS 13 zit bomvol nieuwe functies: dit moet je weten.

macOS Ventura

Net als de afgelopen negen jaar heeft Apple de nieuwste versie van macOS vernoemd naar een locatie in Californië. Dit jaar is Ventura aan de beurt, een bekende stad in Californië. En net als de afgelopen jaren zit de nieuwe macOS vol met nieuwe functies. We zetten ze allemaal op een rij.

Stage Manager

De grootste nieuwe functie is de Stage Manager, die een eind moet maken aan de wirwar van geopende vensters op je Mac.  Je activeert de functie vanuit het Bedieningspaneel. Daarna ordent het hulpprogramma automatisch je geopende apps aan de zijkant van je scherm, terwijl het de app waarin je werkt in het midden plaatst. Op die manier kun je beter focussen, zonder dat je je andere apps uit het oog verliest. Verder sleep je bestanden van het bureaublad naar de opzij gezette apps om ze daar snel te openen. Stage Manager werkt overigens ook samen met andere macOS-hulpprogramma’s – waaronder Mission Control en Spaces. Het is een soort ‘één-venster-modus’ – maar dan écht goed uitgewerkt.

Update voor Spotlight

Spotlight krijgt ook nieuwe updates: de zoekdienst van macOS kan nu foto’s uit de Foto’s-app vinden, evenals tekst in de foto’s. Verder open Opdachten uit de Opdrachten-app. En ben je een liefhebber van Snelle weergave via de spatiebalk? Dat werkt voortaan ook vanuit Spotlight. Zoek, navigeer naar een resultaat en druk op spatie voor een voorvertoning.

Mail mailt nu beter!


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Mail krijgt nieuwe opties om je productiviteit te verhogen, waaronder de mogelijkheid om een verzonden e-mail terug te trekken. Net als bij vele mail-apps van derden hebben gebruikers na het verzenden enkele ogenblikken de tijd om het ongedaan te maken. Andersom is het ook mogelijk om een geschreven mail pas op een bepaald moment te laten versturen. Wil je je baas laten zien dat je ook ’s nachts aan het werk bent? Laat Mail dat belangrijke rapport pas om 01.31 uur ’s nachts sturen. Mail voegt ook verbeteringen toe aan het zoeken, waarmee automatisch recent gedeelde documenten tevoorschijn worden gehaald.

Safari veiliger, praktischer en sneller

Safari heeft een nieuwe functie: ‘Shared Tab Groups’. Hiermee deel je pagina’s met je vrienden die ook met Apple werken. Je ziet dan op welke pagina in Safari zij surfen.

Daarnaast wordt surfen in Safari nog veiliger met zogeheten passkeys, een nieuwe generatie inloggegevens die veiliger en gebruiksvriendelijker zijn. Op de lange termijn is het idee dat deze wachtwoorden vervangen. Passkeys zijn unieke digitale sleutels die op het toestel blijven en nooit op een server worden opgeslagen, zodat hackers ze niet kunnen lekken of gebruikers verleiden ze te delen.

Continuity Camera

Eigenlijk is het zonde. Dan heb je een iPhone met een geweldige camera naast je Mac liggen, maar toch moet je de ingebouwde webcam van je Mac gebruiken als je gaat videobellen. Dat dacht Apple kennelijk ook, want nu komt er met Continuity Camera een mogelijkheid om je iPhone-camera als webcam te gebruiken. Dat werkt zodra je iPhone in de buurt van je Mac is, je hoeft te functie niet nog aan te zetten of te selecteren. Bovendien kan je iPhone kan zelfs draadloos verbinding maken met de Mac voor nog meer flexibiliteit.

Continuity Camera biedt alle Mac-computers innovatieve functies, zoals Middelpunt, de Portretmodus en het nieuwe Studio Light – een effect waarmee het gezicht van een gebruiker prachtig wordt belicht terwijl de achtergrond wordt gedimd. Ten slotte maakt Continuity Camera gebruik van de ultragroothoek camera op je iPhone om Desk View mogelijk te maken. Daarmee wordt tegelijkertijd het gezicht van de gebruiker en een bovenaanzicht van zijn bureau gefilmd. Ideaal voor het maken van doe-het-zelf-video’s bijvoorbeeld!

Vernieuwingen van iOS 16

Een hoop vernieuwingen die we al in iOS 16 hebben gezien, komen uiteraard ook naar de Mac. Dat zijn onder meer de gedeelde iCloud-fotobieb, het intrekken van berichten in Berichten, de vernieuwde Woning-app en meer. Lees er alles over in ons artikel over iOS 16.

Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt macOS Ventura een vrij kleine update. Maar vergis je niet: bijna alle standaard-apps hebben een aantal functies erbij gekregen, een hoop vernieuwingen van iOS komen ook naar de Mac en met Stage Manager komt er zelfs een compleet nieuwe vorm van vensterbeheer naar de Mac. Vooral bij laatstgenoemde zijn we erg benieuwd hoe dit in de praktijk werkt. We zullen zo snel mogelijk met de bèta-versie aan de slag gaan, en onze bevindingen lees je hier uiteraard.

macOS 13 bèta downloaden

De eerste ontwikkelaarsbèta van macOS 13 komt later vandaag al uit. Wil je meedoen met het testen van de publieke bèta? Dan heb je nog even geduld nodig: doorgaans komt deze ongeveer 1,5 week na de ontwikkelaarsbèta beschikbaar via het Apple Beta Software Program.

Doorgaans adviseren we om dit alleen te doen bij een niet-essentiële Mac: gebruik je hem voor werk of je studie, dan kun je beter gewoon wachten tot de officiële release van de update. Tot die tijd zal macOS 13 namelijk nog vol bugs zitten.

Wanneer is de macOS 13 release?

De release van macOS 13 Ventura is volgens Apple in het najaar. Meestal komt de jaarlijkse grote macOS-update in oktober of november uit: verwacht ook macOS 13 dus rond die tijd.

Wat is er verder allemaal voorbijgekomen tijdens de WWDC? Dat lees je terug in ons WWDC 2022 liveblog. Wil je ook de komende tijd op de hoogte gehouden worden van alle ontdekkingen in macOS 13, iOS 16 en iPadOS 16? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!