Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Eerste MacBook Pro 2021 reviews: Apple heeft geluisterd

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Pro 2021 reviews


Lees verder na de advertentie

De MacBook Pro 2016 kreeg flinke kritiek te verduren door de Touch Bar, het weghalen van allerlei poorten en de beperkte accuduur. Het voelde niet als een laptop voor professionals, maar eerder als een laptop voor Apple’s droombeeld van een professional. Apple lijkt deze kritische noten allemaal meegenomen te hebben in het ontwerp van het nieuwe model, en het resultaat is een hoop uitgesproken positieve MacBook Pro 2021 reviews.

Nieuw design

Het ontwerp van de nieuwe MacBook Pro is een stuk forser en industriëler geworden. Tech-YouTuber Dave2D is positief: ‘Hij is een stuk dikker geworden, maar dat is juist goed: het betekent meer ruimte voor poorten, batterijen en koeling.’

Het design doet denken aan de titanium PowerBook G4 uit 2003, aldus Nilay Patel van techwebsite The Verge. Hij zet overigens nog wat vraagtekens bij het design van het toetsenbord: ‘Op ons kantoor is het volledig zwarte toetsenbord het meest controversieel, waarvan sommigen denken dat het snel vies gaat worden. Tot dusver is het geen probleem.’

Notch en XDR display

Vrijwel alle reviewers zijn het eens: de ‘notch‘, het hapje uit het scherm waar de webcam zich bevindt, is eigenlijk geen probleem. Hij zit op een onbelangrijke plek van het scherm (de menubalk), hij valt weg bij full-screen apps en de muis vliegt er gewoon doorheen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Ook zijn ze het eens over de kwaliteit van het nieuwe XDR display. ‘Het scherm ziet er geweldig uit’ is een zin die we bij Engadget, Dave2D en The Verge terugzien. Dave2D gaat nog wat meer in op ‘blooming’, een effect wat op de iPad Pro 2021 zichtbaar was, waarbij er bij lichte elementen op donkere achtergronden een soort gloed zichtbaar werd. Dat is volgens hem bij de MacBook Pro 2021 een stuk minder merkbaar.

MacBook Pro 2021 display

Ook is hij onder de indruk van de 120 hertz verversingssnelheid, die met name bij spelletjes vrij onwerkelijk aanvoelt voor een MacBook. Als laatste is de HDR-implementatie volgens zowel Dave2D als The Verge een stuk beter dan op Windows: het openen van een HDR-filmpje in je browser werkt direct, zelfs bij Chrome, zonder met onhandige instellingen te friemelen.

Prestaties: M1 Pro & M1 Max

Met name Engadget gaat diep in op de prestaties van de MacBook Pro en de M1 Pro- en M1 Max-chips. De ‘single core performance’, dus de prestaties per rekenkern, is ongeveer hetzelfde als bij de M1. Kijk je naar de prestaties van alle cores bij elkaar, dan zie je echter waanzinnige verbeteringen. De ‘multicore’ score van de M1 Max op Geekbench 5, een toonaangevende test voor processoren, is bijvoorbeeld maar liefst 80% hoger dan die van de M1. Dat allemaal terwijl de accuduur met de M1 Pro- en M1 Max zo’n vijf uur langer is dan met de voorgaande Intel-chips.

Grafisch gezien passeert de M1 Max niet de videochips van Nvidia en AMD, alhoewel hij in sommige situaties wel in de buurt komt. In de meeste apps is hij vergelijkbaar met de mobiele versie van de Nvidia RTX 3070, een zeer krachtige chip die véél meer stroom verbruikt, aldus Dave2D.

Webcam en speakers

De nieuwe 1080p-webcam is een flinke verbetering, maar komt nog steeds niet in de buurt van de voorste camera van je iPhone, concludeert The Verge. Ook het ontbreken van Middelpunt, een functie waardoor de camera je kan volgen zoals we al kennen van de meest recente iPad-modellen, wordt als minpunt genoemd.

Het nieuwe speakersysteem, bestaande uit twee tweeters en vier woofers, is volgens Dave2D ‘beter dan álle concurrenten’. Engadget vergelijkt ze zelfs met boekenplankspeakers, en The Verge is vooral verbaasd over hoe luid ze zijn.

MacBook Pro 2021 reviews: conclusie

Over het algemeen is de conclusie voor de reviewers gelijk: dit is weer een échte pro-laptop voor pro-gebruikers. De combinatie van de teruggekeerde poorten, goede prestaties, indrukwekkende accuduur en het excellente scherm zorgen voor een mooi totaalpakket. Maar, zoals Dave2D zegt: dit is een MacBook voor professionals met een pro-prijskaartje. ‘Normale’ gebruikers zijn dus beter af met een Mac met M1-chip.

Bron: The Verge, Dave2D, Engadget