Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

M1 Pro & M1 Max: Apple’s nieuwe Mac-processors uitgelegd

Auteur: Ward Edema
0 reacties
M1 Pro vs. M1 Max


Lees verder na de advertentie

De MacBook Pro 2021 maakt gebruik van twee nieuwe chips: de M1 Pro en M1 Max. Maar wat maakt ze nou zo bijzonder? Wij zetten alle verbeteringen voor je op een rij.

Van Intel naar Apple Silicon

De komst van de M1-chip vorig jaar was een ware revolutie voor de Mac. De Intel-chips die Apple gebruikte begonnen steeds meer hun beperkingen te tonen door hoog energieverbruik en toenemende temperaturen.

Met name de MacBooks moesten hier onder lijden: de ventilator was vaak maar al te goed te horen en de accuduur bleef al jaren hangen rond de tien uur. Met de M1, de eerste Apple Silicon-chip, kwam hier verandering in: topprestaties, weinig tot geen ventilatorgeluiden en een accuduur tot twintig uur. Bovendien biedt Apple Silicon extra voordelen, zoals ondersteuning voor iOS-apps en geen wachttijd bij het ontwaken van de Mac.

M1 Pro vs. M1

De M1 Pro in de nieuwe MacBook Pro doet er nog een schepje bovenop. Waar de M1 vier krachtige- en vier energiezuinige cores combineerde, heeft de M1 Pro maar liefst acht (of zes) van die krachtige cores en slechts twee energiezuinige rekenkernen. Bovendien heeft de M1 Pro een tot twee keer zo krachtige videochip met tot 16 grafische cores. De M1 heeft er ‘slechts’ zeven of acht. Mede hierdoor kun je nu ook meerdere externe schermen aansluiten.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

M1 Pro

Het werkgeheugen, waar bij de M1 nog wat kritiek op was wegens de onderste grens van 8GB en de limiet van 16GB, is nu juist standaard 16GB en vanuit de fabriek uitbreidbaar tot 32GB. Ook is dit geheugen een stuk sneller geworden.

Met al die verbeteringen bij elkaar heeft de M1 Pro véél meer power voor professionele taken. Zo kun je gemakkelijk werken met grote 8K-filmbestanden, complexe 3D-modellen soepel weergeven, snel geavanceerde berekeningen uitvoeren en meer.

M1 tot de max

Wil je nóg meer power? Dan is er ook nog de M1 Max: de meest ultieme versie van de M1-chip. Deze chip heeft in principe dezelfde basis als de Pro: 10 cores, waarvan acht performance-cores en twee efficiency-cores. Maar op twee fronten is de M1 Max nog een tandje beter: grafische kracht en geheugen.

M1 Max gpu

De M1 Max heeft een videochip met tot maar liefst 32 cores: twee keer zoveel als de M1 Pro, en vier keer zoveel als de M1. Apple vergelijkt deze variant zelfs met de mobiele variant van de Nvidia RTX 3080-videokaart, die waanzinnige prestaties levert, maar dan met een veel hoger energieverbruik. Qua geheugen heeft de M1 Max standaard 32GB, wat uitbreidbaar is tot maar liefst 64GB. Ook is dit geheugen nóg sneller dan dat van de Pro-variant.

Accuduur M1 Pro & M1 Max

Opvallend is dat de accuduur niet hoeft te lijden onder de betere prestaties van de M1 Pro en de M1 Max. De MacBook Pro 2021 gaat, net als z’n M1-broer, meer dan twintig uur mee op een lading. En zelfs als je de processor echt op toeren jaagt, hou je nog steeds een accuduur over van ongeveer 10 uur. Ter vergelijking: om die accuduur te halen moest de oude Intel-chip in een energiebesparende modus draaien. Het verschil is wat dat betreft dus dag en nacht.