Terug naar De nieuwe MacBook Pro 2021 heeft een notch. Maar waarom?!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De nieuwe MacBook Pro 2021 heeft een notch. Maar waarom?!

Door Laura Grootaarts20 oktober 2021 10:293 min. leestijd0

Tijdens het ‘Unleashed’-event afgelopen maandag onthulde Apple de nieuwe MacBook Pro. Deze heeft een opvallend nieuw design. Wat hierbij meteen in het oog springt? De MacBook Pro 2021 notch, oftewel het ‘hapje’ bovenaan uit het scherm. Waarom heeft Apple deze bijzondere designkeuze gemaakt?

MacBook Pro 2021 notch

MacBook Pro 2021: notch voor Face ID?

Een notch is niet nieuw. Apple introduceerde de notch voor het eerst op de iPhone X uit 2017. Daar biedt hij ruimte aan diverse onderdelen: denk aan een speaker, een microfoon, een omgevingslichtsensor en het TrueDepth-camerasysteem voor Face ID.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Heeft de nieuwe MacBook dan ook Face ID? Helaas – en dat vinden we een beetje een gemiste kans. Bij de nieuwe MacBook Pro herbergt de notch uitsluitend een vrij eenvoudige 1080p FaceTime HD-camera. De webcam dus, voor bijvoorbeeld videogesprekken. Naast Face ID moet je ook de nieuwe iPad-functie Middelpunt missen, waarbij de camera steeds op je gericht blijft tijdens videogesprekken.

Hapje uit het scherm? Even omdenken

Veel mensen vinden een notch vervelend. Ze ervaren het als een hapje uit het scherm. Maar bij de MacBook Pro moet eigenlijk even omdenken: de notch is geen hapje uit het scherm, de notch creëert juist meer schermruimte. Het display aan weerszijden van de notch moet je namelijk zien als extraatje. Dankzij de notch heeft Apple de randen rondom het scherm extreem dun kunnen houden: zo’n 3,5 mm. Dat is een reductie van zo’n zestig procent ten opzichte van de vorige generatie MacBook Pro-modellen.

Je ziet de notch niet de hele tijd

Compatibiliteitsmodus

Appontwikkelaars mogen zelf weten of ze gebruikmaken van de extra schermruimte naast de notch. Ze kunnen er bijvoorbeeld menu-items plaatsen, waarbij de notch de menubalk in tweeën splitst. Er is echter ook een zogenaamde compatibiliteitsmodus waarbij de ruimte links en rechts van de notch helemaal zwart wordt gemaakt. Het geheel lijkt dan op een zwarte schermrand aan de bovenzijde van je Mac, en de notch gaat hier helemaal in op.

In het Info-venster van een app kun je als gebruiker zelf kiezen of je wel of niet gebruik wilt maken van de extra schermruimte. Als je de notch altijd in de zwarte balk wilt verbergen, dan is dat in principe mogelijk. Het is overigens nog wel even wachten totdat ontwikkelaars hun apps op de nieuwe situatie hebben aangepast.

Muiscursor verdwijnt achter notch

Direct na de bekendmaking van het MacBook Pro 2021 design rezen er vragen over de muiscursor. Moet je die dan steeds met een subtiel bochtje om de notch heen bewegen? Apple-designer Linda Dong heeft op Twitter een toelichting gegeven:

Je hoeft de muis niet handmatig om de notch heen te bewegen. De muis beweegt door de notch heen, waarbij hij dus eventjes uit beeld verdwijnt. Dit biedt dan nog een overwacht voordeel: je kunt je muis hier ‘parkeren’ als je hem even niet wilt zien, bijvoorbeeld als je een video bekijkt.

De nieuwe MacBook Pro is op dit moment al in de voorverkoop. Op 26 oktober ligt hij in de winkels.

Bron: MacRumors

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar