Terug naar MacBook Pro 2021 krijgt een véél scherper scherm
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

MacBook Pro 2021 krijgt een véél scherper scherm

Door Ward Edema27 september 2021 11:212 min. leestijd0

De MacBook Pro 2021, die we in het najaar verwachten, krijgt een hogere resolutie. Dat blijkt uit code van de nieuwste macOS Monterey bèta. Maar er is meer aan de hand.

MacBook Pro 2021 resolutie

MacBook Pro 2021: nieuwe resolutie

In de zevende bèta van macOS Monterey zijn hints gevonden voor twee nieuwe MacBooks. In de code van ‘Systeeminformatie’ staan namelijk twee nieuwe schermresoluties die voorheen nog niet gebruikt werden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Het gaat om ‘3024×1964 Retina’ en ‘3456×2234 Retina’. Het gaat hierbij waarschijnlijk om de resoluties van de aankomende 14-inch- en 16-inch MacBook Pro. Als de cijfers kloppen, betekent dit dat ze allebei zo’n 10% scherper zijn.

‘Scaling’ in macOS

Misschien klinkt 10% niet heel indrukwekkend. De nieuwe schermen zullen echter een stuk scherper lijken door de manier waarop macOS werkt.

Dit heeft te maken met ‘scaling’. De MacBook Pro heeft een waanzinnig hoge resolutie. De huidige 13-inch-variant heeft bijvoorbeeld 2560×1600 pixels. Als je deze resolutie volledig zou benutten, zou alles op je scherm ontzettend klein worden.

Om dit op te lossen gebruikt Apple geschaalde resoluties. Een voorbeeld van zo’n geschaalde resolutie is ‘1400×900’. Alle elementen op je scherm hebben dan dezelfde grootte als bij een scherm met die resolutie, en zijn daardoor goed leesbaar. De Mac berekent op de achtergrond het viervoudige van de resolutie om ervoor te zorgen dat het scherp blijft. Dat is dus in dit geval 2800×1800: meer dan de resolutie van de MacBook zelf. Om dit te laten passen perst Apple de pixels virtueel bij elkaar.

MacBook Pro 2021: geen gepers meer

Dit persen is niet optimaal. De MacBook berekent meer pixels dan het scherm heeft, wat extra rekenkracht kost. Bovendien is het eindresultaat niet superscherp: het persen zorgt altijd voor wat visuele foutjes.

De nieuwe resoluties zouden dit probleem verhelpen. Apple kan bijvoorbeeld bij het 14-inch model 1512×982 als geschaalde resolutie gebruiken. Dit is exact een kwart van de werkelijke resolutie. Alles is dan qua grootte goed in beeld, en de MacBook berekent op de achtergrond precies de resolutie van het scherm (3024×1964). Hierdoor hoeft er niet geperst te worden, waardoor macOS superscherp is. Bovendien kost het niet meer rekenkracht dan nodig.

Voorheen was dit niet mogelijk, omdat bij een kwart van de resolutie alles te groot zou worden. De extra pixels lossen dit probleem dus op.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar