Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Reparatie MacBook Pro 2021 is véél gemakkelijker

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Pro 2021 reparatie


Lees verder na de advertentie

Zoals bij ieder nieuw Apple-product heeft iFixit de tijd genomen om de nieuwe MacBook Pro te ontleden. En er is goed nieuws over een eventuele MacBook Pro 2021-reparatie!

Kritiek vorige modellen

De vorige modellen van de MacBook Pro, met name na de introductie van het ‘usb-c-model’ in 2016, kregen van iFixit veel kritiek. Dit had onder andere te maken met de lastig te verwijderen accu, die stevig vastgeplakt in de MacBook zat. Ook moesten er veel andere onderdelen verwijderd worden om de accu vrij te krijgen. Dit alles maakte het vervangen van de accu onnodig ingewikkeld, terwijl dit nou net de meest voorkomende ‘operatie’ van een MacBook is.

MacBook Pro 2021 reparatie: een frisse wind

De MacBook Pro 2021 blijkt een stuk toegankelijker te zijn voor reparaties dan z’n voorganger. De accu is nu los te krijgen zónder lijmverwijderaars: er komt namelijk helemaal geen lijm aan te pas. Met nieuwe ‘pull tabs’, oftewel lipjes, trek je de accu zo los.

Bovendien zit de accu niet meer verborgen onder allerlei onderdelen. Enkel de connector van de trackpad hoeft losgekoppeld te worden voordat je bij de connector van de accu kan. Daarna is het een kwestie van schroeven losdraaien en lipjes trekken. De trackpad moet wel even opgetild worden om de laatste accucellen los te krijgen.

Simpelere reparatie


kooptip

Ook andere delen van de MacBook Pro 2021 zijn beter te repareren. Zo heeft het scherm minder schroefjes en veren die losgemaakt moeten worden voor een schermreparatie. Bovendien is de hoofdconnector van het scherm wat flexibeler, waardoor de kans kleiner is dat er kabelbreuk ontstaat.

Ook zijn de meeste poorten gemakkelijk te verwijderen en te vervangen, dus bijvoorbeeld een falende MagSafe-poort door waterschade is zo gerepareerd. Dit geldt echter helaas niet voor de hdmi-poort en sd-kaartlezer: die zijn vastgesoldeerd.

Betere score MacBook Pro 2021 reparatie

Door de interne verbeteringen van de MacBook Pro 2021 krijgt hij van iFixit een 4 als ‘reparatiescore’. Dit is significant beter dan het vorige design uit 2016, wat een 1 kreeg. Het is echter nog steeds niet een heel hoge score: dit komt met name door gesoldeerde opslag, het gebruik van niet-standaard schroeven, vastgelijmde speakers en het gebrek aan reserveonderdelen van Apple zelf.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: iFixit