Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone scherm kapot? Dit is wat je moet doen

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
iPhone scherm kapot

Is je iPhone scherm kapot? Dan is waarschijnlijk niet alleen het scherm, maar ook je hart gebroken. Hoe zit het met de garantie, wat zijn de kosten en waar kun je je gebroken iPhone scherm het beste laten repareren?

Lees verder na de advertentie

iPhone scherm kapot

Het is een nachtmerrie voor elke iPhone-bezitter: je laat je toestel uit je handen glippen, raapt hem op en ziet dat het scherm volledig aan diggelen is.

In dit artikel lees je waar je op moet letten als je iPhone-scherm kapot is. We leggen uit hoe het zit met de garantie, waar je het iPhone-scherm het beste kunt vervangen en wat de kosten zijn.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Garantie: alleen met AppleCare+

Als je het iPhone-scherm kapot hebt laten vallen, dan valt dit helaas niet onder de standaard fabrieksgarantie van Apple. Deze garantie dekt geen schade die is veroorzaakt door ongelukken, zoals een val of een stoot. Daarvoor heb je een aparte verzekering nodig, zoals AppleCare+.

Helemaal kosteloos is het vervangen van het iPhone-scherm met AppleCare+ niet. Bij schade aan het scherm betaal je 29 euro eigen risico. Dit bedrag is wel aanzienlijk lager dan de kosten van een nieuw scherm zonder verzekering.

iPhone scherm vervangen: kosten per toestel

Je kunt je iPhone-scherm het beste laten vervangen bij een officiële Apple Store of een erkende serviceprovider. Een erkende serviceprovider vind je via deze pagina van Apple.

De voordelen van een officiële Apple reparatie zijn dat je zeker weet dat je een origineel en kwalitatief scherm krijgt, dat je garantie behoudt op je toestel. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor het vervangen van je iPhone-scherm bij Apple, per model.

TOESTELSCHERM
iPhone 15 Pro Max (6,7-inch)€489,-
iPhone 15 Pro (6,1-inch)€405,-
iPhone 15 Plus (6,7-inch)€405,-
iPhone 15 (6,1-inch)€338,99
iPhone 14 Pro Max (6,7-inch)€489,-
iPhone 14 Pro (6,1-inch)€405,-
iPhone 14 Plus (6,7-inch)€405,-
iPhone 14 (6,1-inch)€338,99
iPhone 13 Pro Max (6,7-inch)€405,-
iPhone 13 Pro (6,1-inch)€338,99
iPhone 13 (6,1-inch)€338,99
iPhone 13 mini (5,4-inch)€279,-
iPhone 12 Pro Max (6,7-inch)€405,-
iPhone 12 Pro (6,1-inch)€338,99
iPhone 12 (6,1-inch)€338,99
iPhone 12 mini (5,4-inch)€279,-
iPhone 11 Pro Max, iPhone XS Max€405,-
iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone X€338,99
iPhone 11, iPhone XR€239,-
iPhone SE 2020 en 2022 (2e en 3e gen)€185,-
iPhone SE 2016 (1e gen)€165,-

Apple-Store, of goedkope telefoonzaak?

Je kunt je iPhone-scherm ook vervangen bij de plaatselijke telefoonboer. Dat is vaak een stuk goedkoper, maar het heeft een aantal nadelen. Allereerst zijn er verschillen in de kwaliteit van het scherm. Alleen Apple verkoopt originele iPhone-schermen. Andere zaken bieden een zogenoemde ‘A-kwaliteit-scherm’ aan.

Deze, niet-originele schermen zijn slechter van kwaliteit. Ze kunnen bijvoorbeeld slechter reageren op aanraking. Ook de kleuren, helderheid en scherpte van het scherm kunnen erdoor op achteruit gaan.

Daarnaast ben je na een reparatie die buiten Apple om is gedaan, de volledige garantie op je iPhone kwijt. Dus als bijvoorbeeld de camera van je iPhone niet meer functioneert en je het scherm ooit buiten Apple om hebt laten maken, weigert Apple deze te repareren.

Is je iPhone niet ouder dan twee jaar? Dan achten wij het verstandig om altijd te gaan voor een erkende installateur. Je iPhone krijgt dan een origineel scherm, waarbij je zeker weet dat je er kwaliteit voor terugkrijgt. Bovendien blijft je Apple-garantie behouden.

Pas wanneer je iPhone ouder dan twee jaar is – en je garantie dus verlopen is – is de plaatselijke telefoonboer het overwegen waard. Die keuze wordt gemakkelijker wanneer je iPhone ook niet meer de snelste is en je weet dat je toch binnen één jaar overstapt naar een nieuwer model.

iPhone scherm zelf vervangen

De laatste optie die je hebt als je iPhone scherm kapot is, is om het scherm zelf te vervangen. Dit is de goedkoopste en de snelste manier, maar doe dit alleen als je technisch bent aangelegd en je weet wat je doet.

Handig is het om gebruik te maken van de Apple Self Service, een nieuwe dienst van Apple om zelf apparaten te repareren. Als je hiervoor kiest, krijg je toegang tot originele onderdelen, gereedschappen en reparatiehandleidingen van Apple, zodat je je eigen reparatie buiten de garantie kunt uitvoeren. Meer erover lees je op de website van selfservicerepair.eu.