Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Ernstig Mac-virus verspreidt zich al een jaar: zo detecteer je het

Auteur: Ward Edema
14 reacties
Mac virus


Lees verder na de advertentie

Een Mac-virus gaat al 14 maanden rond, en wordt steeds gevaarlijker. Zo zie je of ook jouw Mac door deze malware is aangetast.

Mac-virus: UpdateAgent malware

Het virus dat nu rondgaat heet UpdateAgent, en bestaat al sinds november 2020. Het is zogenaamde malware, oftewel een virus waarmee data van de gebruiker wordt gelekt.

Hoewel het virus simpel begon, is het inmiddels erg geavanceerd. Het installeert een stuk software genaamd Adload, waarmee je zoekresultaten en online advertenties worden geïnfiltreerd. Bovendien kan het virus via een achterdeur nog meer kwaadaardige software installeren.

kooptip

Niet tegen te updaten


kooptip

Het virus verspreidt zich via software die zich voordoet als ‘normale’ software. Normaal gesproken kan de Mac dit soort kwaadaardige software detecteren met Gatekeeper, maar de deze specifieke malware omzeilt Gatekeeper volledig.

Doordat het virus zichzelf constant aanpast is het moeilijk om het met een beveiligingsupdate tegen te houden. Daarom is ook jouw Mac vandaag de dag nog kwetsbaar – zelfs met de nieuwste versie van macOS Monterey. Gelukkig is er een methode om te achterhalen of je Mac is geïnfecteerd.

KnockKnock

Met KnockKnock, een antivirustool van Patrick Wardle, vind je gemakkelijk terug of UpdateAgent op je Mac staat. Je downloadt de software via de onderstaande knop.

Download KnockKnock

KnockKnock gebruiken

  1. Pak het .zip bestand uit door er dubbel op te klikken.
  2. Open de KnockKnock-app.
  3. Voer een eerste scan uit met de ‘Start Scan’-knop.
  4. Geef KnockKnock via ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>Privacy>Volledige schijftoegang’ toegang tot je schijf. Dit doe je door hier het vinkje bij KnockKnock aan te vinken.
  5. Start KnockKnock opnieuw op, en voer nog een scan uit.
  6. Bij ‘Launch Items’ wordt aangegeven of er bekende malware is, zoals UpdateAgent of UserAgent. Is er malware? Klik dan op ‘show’ en verwijder het bijbehorende bestand.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: ArsTechnica