Terug naar Ernstig Mac-virus verspreidt zich al een jaar: zo detecteer je het
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Ernstig Mac-virus verspreidt zich al een jaar: zo detecteer je het

Door Ward Edema3 februari 2022 10:412 min. leestijd14

Een Mac-virus gaat al 14 maanden rond, en wordt steeds gevaarlijker. Zo zie je of ook jouw Mac door deze malware is aangetast.

Mac virus

Mac-virus: UpdateAgent malware

Het virus dat nu rondgaat heet UpdateAgent, en bestaat al sinds november 2020. Het is zogenaamde malware, oftewel een virus waarmee data van de gebruiker wordt gelekt.

Hoewel het virus simpel begon, is het inmiddels erg geavanceerd. Het installeert een stuk software genaamd Adload, waarmee je zoekresultaten en online advertenties worden geïnfiltreerd. Bovendien kan het virus via een achterdeur nog meer kwaadaardige software installeren.

Niet tegen te updaten

Het virus verspreidt zich via software die zich voordoet als ‘normale’ software. Normaal gesproken kan de Mac dit soort kwaadaardige software detecteren met Gatekeeper, maar de deze specifieke malware omzeilt Gatekeeper volledig.

Doordat het virus zichzelf constant aanpast is het moeilijk om het met een beveiligingsupdate tegen te houden. Daarom is ook jouw Mac vandaag de dag nog kwetsbaar – zelfs met de nieuwste versie van macOS Monterey. Gelukkig is er een methode om te achterhalen of je Mac is geïnfecteerd.

KnockKnock

Met KnockKnock, een antivirustool van Patrick Wardle, vind je gemakkelijk terug of UpdateAgent op je Mac staat. Je downloadt de software via de onderstaande knop.

Download KnockKnock

KnockKnock gebruiken

  1. Pak het .zip bestand uit door er dubbel op te klikken.
  2. Open de KnockKnock-app.
  3. Voer een eerste scan uit met de ‘Start Scan’-knop.
  4. Geef KnockKnock via ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>Privacy>Volledige schijftoegang’ toegang tot je schijf. Dit doe je door hier het vinkje bij KnockKnock aan te vinken.
  5. Start KnockKnock opnieuw op, en voer nog een scan uit.
  6. Bij ‘Launch Items’ wordt aangegeven of er bekende malware is, zoals UpdateAgent of UserAgent. Is er malware? Klik dan op ‘show’ en verwijder het bijbehorende bestand.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: ArsTechnica

 

Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

• Actie loopt t/m 2 april
• Zowel online als in de Amac winkels

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

14
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Heber Rijkschroeff
Lezer
Heber Rijkschroeff

Beste I-Create, Met grote verbazing het artikel gelezen over de Mac-virus Update Agent Malware. Is Apple nu dan aan de beurt om geïnfecteerd te worden met een virus dat niet te stoppen is? Ik begin nu toch wel echt bang te worden, is er dan geen enkel antivirus en goede firewall die dit kunnen voorkomen en het virus kunnen vernietigen? Ik heb met grote interesse het artikel gelezen over Knock Knock, maar ben een beetje huiverig om het zo maar te downloaden. Is het wel veilig om Knock Knock op mijn
I-Mac te zetten?

Marc
Lezer
Marc

Ik gebruik CleanMyMac en heb tot nu toe nog niets van virussen gehad op mijn IMac en Macbookpro

Bart Ceuleers
Lezer
Bart Ceuleers

Ze herkennen het gewoonweg niet, das alles.

joost
Lezer
joost

Hoi, 2 vragen: 1) houdt Norton deze virussen ook tegen? 2) moet ik dit ook op iPad en iPhone checken?

Julio
Lezer
Julio

Juist het installeren van dit soort software is hoe de ellende begint…
Beetje als zeggen ” om je af te melden voor phishing mails, klik op deze link met je bsn en bankrekening nummer”…

BidiM
Lezer
BidiM

Helemaal mee eens, adviseren om alleen via Mac store te installeren en vervolgens verzoeken een link naar een zip op je website klikken. Jaiks.

Marcel van Osch
Lezer
Marcel van Osch

Inderdaad, dit is gewoon reclame. Niet installeren dus. Ene mijnheer Wardle heeft kennelijk dé oplossing bedacht die niemand bij het miljardenbedrijf Apple zou kunnen bedenken? Dat geloof je toch zelf niet.

Bart Ceuleers
Lezer
Bart Ceuleers

Het is dus heel simpel, download enkel van de AppStore of van bekende ontwikkelaars en je hebt geen last. Apple is dus nog steeds met OS X het veiligste besturingsprogramma dat er is maar download niet gewoonweg van ieder apps. Een beetje opletten en er is niets aan de hand.

Marcel van Osch
Lezer
Marcel van Osch

Klopt!

Arthur
Lezer
Arthur

Ik vind dit een zeer matig artikel. En het begint al door te zeggen dat je alleen via de store programma’s moet installeren uitgezonderd knockknock.

Wil
Lezer
Wil

Getuige andere reacties is het tekenend dat het zip bestand aanvankelijk in mijn downloads map terecht lijkt te komen. Echter daar is het niet te vinden, wél in mijn prullenmand…:)

Michel
Lezer
Michel

Ik vind dit heel erg raar. “Ernstig Mac-virus verspreidt zich al een jaar” en dan komt er een developer, waar niemand van gehoord heeft, de boel redden. Sterk verhaal, vrinden. Ik doe er niet aan mee.

Inderdaad, eerst zeggen dat je met alleen downloaden uit de App Store veilig zit, maar de regel eronder raadt het downloaden van een obscuur .zip bestand aan. Okee doei.