Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple introduceert Mac mini 2023: zelfde kastje, nieuwe chips

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple januari 2023 Mac mini


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist de Mac mini 2023 aangekondigd, met supersnelle M2-chips en meer (kleine) upgrades. Dit moet je weten.

Mac mini 2023

De Mac mini is – hoe kan het ook anders – Apple’s meest compacte Mac. En hoewel dat voorheen nog gepaard ging met prestaties die wat achterliepen op de andere desktop-Macs, kwam daar in 2020 verandering in. Dankzij de eerste Mac-processor van Apple, de M1, werd de Mac mini 2020 opeens een krachtige computer die gemakkelijk overweg ging met (lichte) videobewerking, 3d-toepassingen en meer.

Mac mini accessoires

Nu brengt Apple de Mac mini tot een nóg hoger niveau. De nieuwe Mac mini 2023 is namelijk beschikbaar met twee nieuwe chips: de M2, en de M2 Pro. De eerste kennen we al van de MacBook Air, de tweede zit ook in de gloednieuwe MacBook Pro 2023, die ook vandaag is aangekondigd.

Mac mini 2023 met M2-chip


kooptip

Het model met de M2-chip is de directe opvolger van de voorgaande Mac mini met M1-chip – en dat zie je, want aan de buitenkant is hij onveranderd. Hij heeft bovendien net als het vorige model standaard 8 GB geheugen en 256 GB opslag. Wel heeft de Mac mini nu de snelste variant van de M2, met 8 cpu-cores en 10 gpu-cores.

Daarmee is het dus een mooie upgrade wat betreft de specificaties – maar je hoeft niet direct je M1-versie uit de deur te doen. De processor is slechts tot 18% sneller, en dat is dus een vrij marginaal verschil. Op grafisch vlak krijg je tot 35% betere prestaties – ook niet echt indrukwekkend. Dit is dus met name mooi meegenomen voor wie van een Intel-Mac mini komt, maar geen must voor als je al een M1-model hebt.

Mac mini 2023 met M2 Pro-chip

De Mac mini met M2 Pro-chip is de vervanger van de allerlaatste Mac mini met Intel-chip, die tot vandaag nog steeds te koop was. Het is de ‘luxere’ Mac mini, met meer rekenkracht, ondersteuning voor meer externe schermen, standaard meer opslag en geheugen, en twee extra Thunderbolt-aansluitingen. Deze variant steelt wat dat betreft de show.

Mac mini 2023

Met de M2 Pro-chip heeft de Mac mini meer cpu-cores dan ooit: maximaal 12 stuks. Daarvan zijn er tien zogenaamde performance-cores voor het zware werk, en twee efficiency-cores voor lichte taken. Ter vergelijking: de normale M2 heeft vier performance-cores en vier efficiency-cores. Een groot verschil dus.

Ook de grafische kant is behoorlijk snel, met maximaal 19 gpu-cores – twee keer meer dan de reguliere M2. Hierdoor ondersteunt deze Mac mini drie externe schermen, in plaats van het maximum van twee van de M2-variant. Kortom: de Mac mini met M2 Pro-chip is supersnel. Ook op draadloos vlak, met voor het eerst ondersteuning voor wifi 6E en Bluetooth 5.3 – dat geldt overigens ook voor de normale M2-variant.

Prijs en beschikbaarheid

Standaard wordt de Mac mini met M2 Pro-chip geleverd met 512 GB opslag en 16 GB geheugen. Dat is dus een mooie basis voor het échte zware werk. Je kunt deze specificaties uitbreiden tot 8 TB opslag en 32 GB geheugen – maar je komt dan tegen bedragen die ook zouden passen bij een Mac Studio.

kooptip

De Mac mini met M2-chip is beschikbaar vanaf € 719. Daarmee is hij goedkoper dan zijn voorganger. De Mac mini met M2 Pro-chip is een stuk prijziger: die heb je vanaf € 1569. Daarmee zit hij qua prijs dus mooi tussen de reguliere Mac mini en de Mac Studio in. Vanaf nu beide Mac mini’s te bestellen – vanaf 27 januari worden ze geleverd.

Mac mini 2023 kopen

Heb je al een tijdje gewacht op dit nieuwe model? In dat geval kun je meteen de Mac mini 2023 kopen. Zoals gebruikelijk kan dat bij Apple zelf, zowel online als in de winkel. Al kan het ook bij alle bekende (web)winkels, waaronder Coolblue, Bol.com, Amac en MediaMarkt.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!