Terug naar iOS 15 corrigeert je foto’s automatisch
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 15 corrigeert je foto’s automatisch

Door Laura Grootaarts5 augustus 2021 11:582 min. leestijd3

iOS 15 komt eraan en deze brengt heel veel grote nieuwe functies naar je iPhone – maar ook enkele subtiele veranderingen. In de nieuwste versie van de iOS 15 bèta vind je daarvan een mooi voorbeeld: je iPhone verwijdert automatisch lens flare van de foto’s.

Lens Flare

Lens flare verwijderen iPhone: automatisch in iOS 15

Als je met je iPhone een foto maakt tegen fel licht in, bijvoorbeeld met een zon of een lamp, kunnen er artefacten ontstaan op je foto. Bijvoorbeeld gekleurde streepjes of stipjes. Met een app voor fotobewerking kun je die dan naderhand wegpoetsen. Maar nu ontdekten gebruikers van de bèta dat dit in iOS 15 automatisch gebeurt. Apple benoemt dit zelf nergens expliciet als nieuwe functie.


De verandering werd voor het eerst vermeld op Reddit en later door foto-app Halide op Twitter gezet. Een Reddit-gebruiker dacht eerst dat de foto die hij gemaakt had geruïneerd was door lens flare, en dat hij op zijn minst bewerkt moest worden. Maar later zag hij dat de stipjes verdwenen waren – in de Live-versie van de foto waren ze nog wel aanwezig.

Het lijkt erop dat je voor deze functie een wat nieuwere iPhone nodig hebt. Het zou werken op bijvoorbeeld de iPhone XS, iPhone 11 en iPhone 12. Mogelijk heb je er een A12 Bionic-chip of nieuwer voor nodig. Een eerste generatie iPhone SE heeft bijvoorbeeld wel iOS 15 ondersteuning, maar toch moet je deze functie missen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Functie uitzetten?

Er is op dit moment geen mogelijkheid om het automatisch corrigeren van lens flare-artefacten uit te zetten. Misschien denk je: helemaal prima, want je foto knapt er sowieso van op. Maar sommige mensen vinden lens flares juist mooi, omdat het een artistiek effect toe kan voegen aan een foto. In dat geval is het dus jammer. In dat geval zou je kunnen kiezen om foto’s in het RAW-formaat te schieten, hierin wordt veel meer informatie over het beeld opgeslagen. Je moet hiervoor wel een toegewijde app downloaden in de App Store.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

 

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 15
Bekijk dit dossier

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rico
Lezer
Rico

Jeetje, ik mag hopen dat dit een grap is! Ik bewerk mijn foto’s graag zelf en wel op mijn manier.

Tov
Lezer
Tov

Halide app is daar een goede oplossing voor zeker met de nieuwere iPhones. Zie ook http://austinmann.com/trek/iphone-12-pro-camera-review-glacier