Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iOS 15

iOS 15 corrigeert je foto’s automatisch

Auteur: Laura Grootaarts
3 reacties
Lens Flare


Lees verder na de advertentie

iOS 15 komt eraan en deze brengt heel veel grote nieuwe functies naar je iPhone – maar ook enkele subtiele veranderingen. In de nieuwste versie van de iOS 15 bèta vind je daarvan een mooi voorbeeld: je iPhone verwijdert automatisch lens flare van de foto’s.

Lens flare verwijderen iPhone: automatisch in iOS 15

Als je met je iPhone een foto maakt tegen fel licht in, bijvoorbeeld met een zon of een lamp, kunnen er artefacten ontstaan op je foto. Bijvoorbeeld gekleurde streepjes of stipjes. Met een app voor fotobewerking kun je die dan naderhand wegpoetsen. Maar nu ontdekten gebruikers van de bèta dat dit in iOS 15 automatisch gebeurt. Apple benoemt dit zelf nergens expliciet als nieuwe functie.


De verandering werd voor het eerst vermeld op Reddit en later door foto-app Halide op Twitter gezet. Een Reddit-gebruiker dacht eerst dat de foto die hij gemaakt had geruïneerd was door lens flare, en dat hij op zijn minst bewerkt moest worden. Maar later zag hij dat de stipjes verdwenen waren – in de Live-versie van de foto waren ze nog wel aanwezig.


kooptip

Het lijkt erop dat je voor deze functie een wat nieuwere iPhone nodig hebt. Het zou werken op bijvoorbeeld de iPhone XS, iPhone 11 en iPhone 12. Mogelijk heb je er een A12 Bionic-chip of nieuwer voor nodig. Een eerste generatie iPhone SE heeft bijvoorbeeld wel iOS 15 ondersteuning, maar toch moet je deze functie missen.

kooptip

Functie uitzetten?

Er is op dit moment geen mogelijkheid om het automatisch corrigeren van lens flare-artefacten uit te zetten. Misschien denk je: helemaal prima, want je foto knapt er sowieso van op. Maar sommige mensen vinden lens flares juist mooi, omdat het een artistiek effect toe kan voegen aan een foto. In dat geval is het dus jammer. In dat geval zou je kunnen kiezen om foto’s in het RAW-formaat te schieten, hierin wordt veel meer informatie over het beeld opgeslagen. Je moet hiervoor wel een toegewijde app downloaden in de App Store.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!