Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Pas op: kwaadaardige link in de omloop – zo voorkom je dat je hem ontvangt

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iMessage in iCloud


Lees verder na de advertentie

Er is een link in de omloop  die je iPhone of Mac laat vastlopen. Niet op klikken of tikken dus! Wanneer je de link in de Berichten-app ontvangt, kan je iPhone, iPad of Mac crashen, opnieuw opstarten en zelfs batterijproblemen krijgen. De bug wordt chaiOS genoemd.

kwaadaardige link

Kwaadaardige link

De kwaadaardige link, ontdekt door Twitter-gebruiker Abraham Masri, verwijst naar een Github-pagina en veroorzaakt problemen op zowel iOS- als macOS-apparaten. Masri stelt dat de link grote gevolgen kan hebben, waaronder het vastlopen van de Berichten-app, het opnieuw opstarten van je apparaat en zelfs tijdelijke problemen met de accu.

De link heeft veel weg van de ‘effective power’-bug, die in 2015 iOS-apparaten liet crashen. Met de bug was het mogelijk om een iPhone of iPad op afstand uit te schakelen. Dit kon door een sms te sturen met een specifiek bericht, met daarin onder meer Arabische tekens.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Dit soort op Berichten gebaseerde bugs zijn doorgaans niet schadelijk voor je iOS- of macOS-apparaat. Wel kunnen ze zeer hinderlijk zijn. Het is dus niet verstandig om ze naar vrienden te sturen.

De link al ontvangen? Dit moet je doen

Heb je de link al ontvangen? Waarschijnlijk blijft je iPhone of Mac dan steeds bij het openen van het gesprek crashen. Verwijder dan het gesprek. Op de Mac ctrl-klik je op de naam van de persoon om het gesprek te verwijderen. In iOS veeg je naar rechts de naam naar links en tik je op ‘Verwijder’.

Voorkomen is beter

Het is dus niet aannemelijk dat de link schade aan je apparaat toebrengt, maar je kunt op de iPhone of iPad voorkomen dat je hem ontvangt. Open de Instellingen-app en ga naar ‘Algemeen>Beperkingen’. Zorg dat ‘Schakel beperkingen’ staat ingeschakeld en tik op ‘Websites’. Kies voor ‘Beperk expliciet materiaal’ en voeg ‘GitHub.io toe aan ‘Sta nooit toe’.

Update 19-1: ook Apple komt met een oplossing

Inmiddels heeft Apple aangegeven dat ze druk bezig zijn met het verhelpen van het probleem. Volgende week kun je een update verwachten. Het linkje in kwestie is overigens ook offline gehaald – wat overigens niet betekent dat je veilig bent. Meer hierover lees je in het artikel Apple lost chaiOS-bug volgende week op met een update.