Terug naar Pas op: kwaadaardige link in de omloop – zo voorkom je dat je hem ontvangt
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Pas op: kwaadaardige link in de omloop – zo voorkom je dat je hem ontvangt

Door Koen van Ekeren17 januari 2018 11:512 min. leestijd0

Er is een link in de omloop  die je iPhone of Mac laat vastlopen. Niet op klikken of tikken dus! Wanneer je de link in de Berichten-app ontvangt, kan je iPhone, iPad of Mac crashen, opnieuw opstarten en zelfs batterijproblemen krijgen. De bug wordt chaiOS genoemd.

kwaadaardige link

Kwaadaardige link

De kwaadaardige link, ontdekt door Twitter-gebruiker Abraham Masri, verwijst naar een Github-pagina en veroorzaakt problemen op zowel iOS- als macOS-apparaten. Masri stelt dat de link grote gevolgen kan hebben, waaronder het vastlopen van de Berichten-app, het opnieuw opstarten van je apparaat en zelfs tijdelijke problemen met de accu.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De link heeft veel weg van de ‘effective power’-bug, die in 2015 iOS-apparaten liet crashen. Met de bug was het mogelijk om een iPhone of iPad op afstand uit te schakelen. Dit kon door een sms te sturen met een specifiek bericht, met daarin onder meer Arabische tekens.

Dit soort op Berichten gebaseerde bugs zijn doorgaans niet schadelijk voor je iOS- of macOS-apparaat. Wel kunnen ze zeer hinderlijk zijn. Het is dus niet verstandig om ze naar vrienden te sturen.

De link al ontvangen? Dit moet je doen

Heb je de link al ontvangen? Waarschijnlijk blijft je iPhone of Mac dan steeds bij het openen van het gesprek crashen. Verwijder dan het gesprek. Op de Mac ctrl-klik je op de naam van de persoon om het gesprek te verwijderen. In iOS veeg je naar rechts de naam naar links en tik je op ‘Verwijder’.

Voorkomen is beter

Het is dus niet aannemelijk dat de link schade aan je apparaat toebrengt, maar je kunt op de iPhone of iPad voorkomen dat je hem ontvangt. Open de Instellingen-app en ga naar ‘Algemeen>Beperkingen’. Zorg dat ‘Schakel beperkingen’ staat ingeschakeld en tik op ‘Websites’. Kies voor ‘Beperk expliciet materiaal’ en voeg ‘GitHub.io toe aan ‘Sta nooit toe’.

Update 19-1: ook Apple komt met een oplossing

Inmiddels heeft Apple aangegeven dat ze druk bezig zijn met het verhelpen van het probleem. Volgende week kun je een update verwachten. Het linkje in kwestie is overigens ook offline gehaald – wat overigens niet betekent dat je veilig bent. Meer hierover lees je in het artikel Apple lost chaiOS-bug volgende week op met een update.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »

Praat mee!

avatar