Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iPhone XR iPhone XS Batterij

iPhone XS en XR waarschuwen voor accu’s van derden

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
Batterij iPhone snel leeg


Lees verder na de advertentie

Apple neemt maatregelen tegen iPhone-accu’s van derden. Heb je een nieuwe iPhone XS (Max) of XR, dan krijg je voortaan een melding als de ingebouwde batterij niet van Apple zelf is. Een ‘belangrijke batterij-informatie’ laat weten dat er niet gecontroleerd kan worden of de iPhone een originele Apple-batterij heeft. Wanneer deze veiligheidsmelding verschijnt, moet je de batterij van een erkende serviceprovider laten repareren, aldus Apple. De nieuwe ‘batterij-informatie’ werd geïntroduceerd in de update naar iOS 12. In dit support-document lees je meer over de batterij en prestaties van de iPhone.

Geen maximumcapaciteit

Naast de melding beïnvloedt het inbouwen van een accu van derden ook het besturingssysteem van de iPhone XS (Max) en XR. iOS kan namelijk niet meer de status van de batterij bepalen en toont daarom ook niet meer de ‘Maximumcapaciteit’. Hiermee weet je ongeveer hoe oud de ingebouwde accu is en hoelang die het moet volhouden. Daarnaast staat er bij de instelling ‘Piekprestaties’ alleen maar de melding dat ‘de iPhone de conditie van de batterij niet kan bepalen’. Of dat invloed heeft op het prestatie-management van iOS en het mogelijke terugschroeven van de kloksnelheid van de processor, is niet bekend. Zonder deze instelling kan het gebeuren dat de iPhone zich met een oude accu of in de kou automatisch uitschakelt.

Originele batterijen alleen bij Apple


kooptip

Originele accu’s krijg je alleen van Apple of bij erkende serviceproviders. Apple waarschuwt al langer voor het gebruik van batterijen en opladers van derde partijen, omdat deze onveilig kunnen zijn. Onafhankelijke serviceproviders moeten accu’s van derden gebruiken, maar geven daarbij graag aan dat deze ‘uit dezelfde fabriek rollen’ als Apple’s originele onderdelen. Of de controle in iOS 12 dat ook vindt, zal de tijd uitwijzen.

Op dit moment biedt Apple voor nieuwere iPhones (vanaf de 6) een accuvervanging aan tegen een lager tarief. Je betaalt slechts 29 euro in plaats de eerst gebruikelijke 89 euro. Dit tarief geldt alleen nog tot eind 2018. Vanaf 2019 kost het vervangen van een accu 49 euro. Overigens: bij oudere iPhones zoals de 5s kost het vervangen van een accu nog steeds 89 euro.