Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Toekomst iPhone SE in gevaar: stopt Apple met de ‘goedkope’ iPhone?

Auteur: Annemiek Lourensen
8 reacties
iPhone SE stopt


Lees verder na de advertentie

De iPhone SE is Apple’s meest budgetvriendelijke smartphone, perfect voor iedereen die niet de hoofdprijs wilt betalen. Al vallen de verkoopcijfers het laatste jaar nogal tegen, waardoor de release van het volgende model een jaar wordt opgeschoven. Maar er bestaat zelfs een doemscenario dat Apple volledig stopt met de verkoop van de iPhone SE. Is de toekomst van dit toestel in gevaar?

Apple stopt met iPhone SE?

Volgens de doorgaans betrouwbare Ming-Chi Kuo heeft een aantal iPhones een zwaar jaar achter de rug. In een reeks tweets laat hij namelijk weten dat de verkoopcijfers van de meest toegankelijke iPhones nog steeds lager zijn dan Apple had verwacht. De analist noemt hierbij de iPhone 13 mini en iPhone 14 Plus, maar ook de iPhone SE.

Vanwege deze tegenvallende cijfers zoekt Apple nu naar manieren om de productiekosten voor ‘onnodige’ producten te verminderen. Zo hoopt het bedrijf het op te nemen tegen de ‘uitdagingen van de wereldwijde economische recessie in 2023’, aldus Kuo. Met als eerste slachtoffer: de iPhone SE.

De analist schrijft dat Apple daarom alle plannen voor de vierde generatie iPhone SE heeft doorgeschoven naar 2024. Jammer, want de afgelopen maanden werd gefluisterd dat het nieuwe toestel al in 2023 zou verschijnen – slechts een jaar na de release van het huidige model. Maar het wordt erger: volgens Kuo is er ook een kans dat Apple volledig stopt met de verkoop van de iPhone SE.


kooptip

Apple had grootse plannen om deze iPhone SE een nieuw ontwerp te geven, met een groter scherm en betere accu. Maar dat vraagt om meer productiekosten en dus een hogere verkoopprijs. En door de inflatie zijn Apple-gebruikers minder bereid om nog meer te betalen, zeker voor een zogenaamde budgetvriendelijke iPhone. Een gloednieuwe iPhone SE lijkt nu dus voor niemand gunstig.

Toekomst van de iPhone

Overigens gaat er ook wat veranderen bij de gewone iPhone line-up. Het lijkt er namelijk op dat Apple de verschillen tussen de reguliere modellen wil vergroten. Niet alleen tussen de iPhone (Plus) en iPhone Pro (Max), maar ook tussen de Pro en Pro Max onderling. Zo krijgt laatstgenoemde waarschijnlijk een nieuwe periscooplens en wordt de naam ‘Pro Max’ vervangen door ‘Ultra‘.

Naar verluidt zal Apple deze plannen al doorvoeren met de komst van de iPhone 15-modellen. En nu blijkt dat de toekomst van de iPhone SE in gevaar is en de verschillen tussen iPhones groter wordt, kan Apple zelfs besluiten om de ‘gewone’ iPhone voortaan als budgetvriendelijke iPhone te gebruiken. Nu nog hopen dat we dit ook terugzien aan het prijskaartje.

Wil je op de hoogte worden gebracht over het laatste nieuws rondom de iPhone SE en iPhone 15? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!